Порекло презимена Убипариповић

18. март 2012.

коментара: 4

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Споменко Убипариповић

    Поздрав. Моје име је Споменко Убипариповић, 91 сам годиште. Занима ме да ли би могли сазнати поријекло Убипариповића? Јако ме занима историја моје фамилије, па ако можете помоћи био бих вам јако захвалан.

  2. У књизи Ђ. Јањатовића ”Презимена Срба у Босни”, стоји да УБИПАРИПОВИЋИ, славе Св. Стефана (баш као и породица Убипарип) и забележни су су у парохијама Зеничка (протопрезвитерат Травнички) и Пецкадолња (протопрезвитерат Герзовачки). УБИПАРИПИ су у парохијама Бараћи (протопрезв. Герзовачки) и Бусовача (протопрезв. Травнички). Због идентичне Славе и места обитавања, верујем да су истога рода.
    У ”Попису босанског санџаката из 1604.године” у селу Бусоваче наведена су само лична имена становника па је немогуће утврдити како су се презивали. Презиме Убипарип(овић) је сигурно настало од надимка.

  3. Споменко Убипариповић

    Да истина, Св. Стефана славимо. А ово рецимо да већ знам, ја саам планирао мало дубље да копам. Али свеједно хвала вам много.

  4. ordonans

    Spomenko,

    Pogledaj na jutjubu emisiju o selu Jasenovi potoci, može ti pomoći.