Poreklo prezimena Unković

18. mart 2012.

komentara: 1

Prezime Unković sreće se u Hercegovini, ali i u crnogorskom primorju, u bokokotorskom naselju Mojdež (kod Herceg Novog). Vredan prilog o bratstvu Unković poslao je saradnik portala Poreklo Zoran Đurov Šabović.

Njegovo istraživanje o bratstvu Unković, objavljeno u knjizi „Mojdež – prilozi za hroniku sela i rodoslove“, iz 2007. godine, prenosimo u celini.

Tekst je u PDF formatu i možete ga videti ako klinkete na sledeći link: Bratstvo Unković iz Mojdeža.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Vojislav Ananić

    UNKOVIĆ (p). u Rastu (Nevesinje) i Zagori (Trebinje). Starinom su Biberdžići iz Vranjske (Bileća). U Rast su došli “prije kuge”, a u Zagori su starosjedioci. Nekada su živjeli u selištu kod Osatnih dolina, gdje i “sad imaju omeđina, čatrnja i lokava. Prema Dedijeru, Unkovići, Vekoviči i Rupići u Zagori su “jedno tijesto”, jer im se podudara čitulja i krsno ime Đurđevdan (59:2.’J”1,279, 274). Unkovići su živjeli u Orahu i Uskoplju (Šuma trebinjska). Kozić ih spominje u Orahu pod prezimenom Humković, kaže da slave Aranđelovdan i da su “po svoj prilici” bratstvo sa Sekulovićima, jer su ranije slavili kao i Sekulovići: Miholjdan (75:1197). Unkovića ima nastanjenih, osim u Rastu gdje ih pominje Dedijer i u drugim nevesinjskim naseljima: Kilavcima, Miljevcu i Nevesinju. Prema porodičnom predanju, dalekom satrinom su iz Herceg Novog. Slave, takođe, Đurđevdan,

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.