Порекло презимена Унковић

18. март 2012.

коментара: 1

Презиме Унковић среће се у Херцеговини, али и у црногорском приморју, у бококоторском насељу Мојдеж (код Херцег Новог). Вредан прилог о братству Унковић послао је сарадник портала Порекло Зоран Ђуров Шабовић.

Његово истраживање о братству Унковић, објављено у књизи „Мојдеж – прилози за хронику села и родослове“, из 2007. године, преносимо у целини.

Текст је у ПДФ формату и можете га видети ако клинкете на следећи линк: Братство Унковић из Мојдежа.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Војислав Ананић

    УНКОВИЋ (п). у Расту (Невесиње) и Загори (Требиње). Старином су Биберџићи из Врањске (Билећа). У Раст су дошли “прије куге”, а у Загори су старосједиоци. Некада су живјели у селишту код Осатних долина, гдје и “сад имају омеђина, чатрња и локава. Према Дедијеру, Унковићи, Вековичи и Рупићи у Загори су “једно тијесто”, јер им се подудара читуља и крсно име Ђурђевдан (59:2.’Ј”1,279, 274). Унковићи су живјели у Ораху и Ускопљу (Шума требињска). Козић их спомиње у Ораху под презименом Хумковић, каже да славе Аранђеловдан и да су “по свој прилици” братство са Секуловићима, јер су раније славили као и Секуловићи: Михољдан (75:1197). Унковића има настањених, осим у Расту гдје их помиње Дедијер и у другим невесињским насељима: Килавцима, Миљевцу и Невесињу. Према породичном предању, далеком сатрином су из Херцег Новог. Славе, такође, Ђурђевдан,

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.