Poreklo prezimena Ćurčić

18. mart 2012.

komentara: 65

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (65)

Odgovorite

65 komentara

  1. Dragutin

    Pomaze Bog braco.
    Ja sam Dragutin Curcic iz Sibnice kod Blaca (Toplicki okrug).
    Curcica u Sibnici ima oko 10 domacinstva sto je ostalo u selu i jos toliko se iselilo sto van zemlje sto u Beograd,miraz itd, slavimo Sv.Djordja 6.Maja i Sv.Alimpija 9.decembra. Imam Rodoslov do 7kolena. Stari kazu da se ne zna od kada datira nase kumstvo sa porodicom Curic iz G.Razanice Aleksandrovac Zupski. Pozdrav svima da ste zivi i zdravi.

    7 Zivadin-Kurlebalo
    6 Cirko-Kurdjel
    5 Rados-Navrdeda
    4 Bogoje-Cukundeda
    3 Dragutin-Pradeda
    2 Vukoman-Deda
    1 Dragutin-Otac
    0 Vuk-Sin

  2. Zoran Curcic

    Pozdrav svima ja sam iz Mola sela iz srca Vojvodine. Ovde ima 10-tak familija Curcica ne znam poreklo svi slavimo PETROVDAN 12 jula.

  3. Katarina

    Ja sam devojacki Curcic i moj pradeda je ziveo u Ns,ali ne znam odakle su dosli u ns niti imam od koga da saznam. otac mi je umro i nije mi nikad ispricao poreklo.

  4. Katarina

    i slavimo Sv Jovana

  5. Ja sam rođen 1939.godine u selu Podum, kod Otočca, u Lici od oca Nikole i majke Soke. Iz Poduma sam otišao 1955.godine. Želeo bi da znam poreklo mojih Ćurčića. Pročitao sam u ‘poreklu’ da je Zoran napisao, da su se dva Ćurčića doselila u Podum, pa me zanimaju njihova imena i kada su se doselili (možda imaju i ‘spic-namet)’. MojiĆurčići i svi Ćurčići u Podumu (bilo ih je oko 25 domaćinstava pre 1990-tih godina), slave Sv.Nikolu.Ja živim u Novom Sadu i pokušavam saznati poreklo svoje porodice. Pošto su uništene crkvene matične knjige u crkvi u Škarama (1948), nema drugih opipljivih dokaza o precima (dedi, pradedi i dalje sve do 1660.godine, kada su Ćurčići došli u selo Podum kao ‘usorski Srbi)’ u tadašnju Vojnu Krajinu. Pozdrav i hvala na eventualnoj pomoći, Uroš!

    • Đura

      Poštovani Uroše, rođen sam i živim u Novom Sadu, a nisam imao pojma da, osim moje uže porodice, postoje Ćurčići sa kojima možda delim isto poreklo. Moj deda Đura je iz okoline Gospića i pošto moja porodica slavi Sv. Nikolu, vrlo je moguće da smo od istih tih Ćurčića iz Poduma.

    • Mile Curcic

      Zdravo Urose .Moj djed je Petar Curcic iz Curcic Drage blizu Doljana .Mene isto zanima od kuda i kada su Curcici dosli na to podrucje .A moze biti da smo i tamo bili cjelo vrijeme .Slava je sveti Nikola.

  6. Dušan

    Moze li meni neko reci nesto vise o ćurčić-ima iz Like. Deda mi se zvao Dušan znam da je rodjen negde na Velebitu 01.01.1909 otac mi se zvao Dušan rodjen 01.01.1950 u Kanjizi kod Subotice. Ja sam isto Dušan isto sam rodjen 01.01. O svojima ne znam nista tj jako malo. Znam da su 50 i neke doselili u Crvenku gde zivi sada moja porodica,ali pre toga jako malo znam o njima.

    • Đura

      Poštovani Dušane, po svemu ovome što ste napisali, vrlo je moguće da smo od istih Ćurčića. Moj otac je rođen u selu Velebit, pored Kanjiže. Moj deda Đura je iz okoline Gospića, i posle Prvog svetskog rata je sa ostalim kolonistima iz Like osnovao selo Velebit pored Kanjiže, odakle je najverovatnije i Vaša porodica. Moja porodica slavi Sv. Nikolu i vrlo je verovatno da smo od tih Ćurčića iz Poduma koje u svom komentaru (odmah iznad Vašeg) pominje Uroš.

  7. Ćurčići koji vodi porijeklo iz Crne Gore, krajem 18.v.iz Nikšića su iselili u Gradac pod Golijom (Raška); Žeična(Piva) ogranak Abazovića, njihov ogranak Nišić u Crničkom polju (Piva) dok su jedni od njih odselili u Bosnu, Mataruge i Risen (Pljevlja), Gusinje, iz Šekulara(Berane) odselili u Borču(Beograd), u Podroricu i u Borač(Gruža)Kragujevac i kao: Tatić ogranak Lutovaca doseljenih iz Berana – Bratonožići, rođaci su Mikovića i Markovića u Gruži.. Jedan broj porodica Ćurčića je od Pavlovića koji vode porijeklo iz G. Milanovca a od Brajovića su iz Bjelopavlića.

  8. Dragoslav Ćurčić

    Poručnik Tanasije Ćurčić (1817 – 1902)

    U velikoj bitki kod Mošorina i Vilova, posle ponoći 1/13. aprila 1849, kada su Mađari snažno odbijeni i prinuđeni da se povuku iz većeg dela Šajkaške, značajnu ulogu odigrao je tada poručnik šajkaške vojske Tanasije Ćurčić.
    Tanasije Ćurčić je rođen u Čurugu, a umro u Beogradu. Za izuzetne zasluge u borbama protiv Mađara bio je odlikovan viteškim krstom Leopoldova ordena. Bio je omanjeg rasta, koštunjav, crnomanjast, imao je duguljasto lice i jak podbradak, prav, velik nos i nosio kratke brkove. Bio je ćutljive naravi.
    Za vlade kneza Mihaila Obrenovića stupio je u srbijansku vojsku. Kao odličan oficir, veoma predan službi, vanredno hrabar i energičan, naročito se odlikovao u borbama za vreme rata za oslobođenje i nezavisnost Srbije 1876-1878. Još dugo posle rata služio je u vojsci Srbije do svoje 68. godine, kada je, sa činom počasnog pukovnika, penzionisan.
    Pukovnik Tanasije – Tasa Ćurčić u svom članku „Prilog istoriji događaja na godine 1848-1849“ („Branik“, 1902 br. 114) – opisao je noćni napad oko jedan sat po ponoći 1/13. aprila, na Veliki petak, koji su izvele srpske snage po sporazumu Stratimirovića sa Jovanom Stefanovićem Vilovskim i Milivojem Pertovićem Blaznavcem na mađarske trupe pritešnjene između bara i Sentivana. Napad je izvršila kolona sastavljena od srbijanskih dobrovoljaca, 300 šajkaša, naoružana sa dva topa pod komandom šajkaškog poručnika Tanasija Ćurčića.
    „U jedan sahat po ponoći krenem se, izdavši najstrožu zapovest vojnicima, da niko ne sme govoriti, ni pušiti, već najveća tišina da vlada, a kada budu na neprijateljeve predstraže naišli, da nastojavaju, da ih uguše, kako bi izbegli pucnjavu. Tako ja pređem preko nasipa Drvarice. U najvećoj tišini marširaše moji vojnici na neprijatelja, kad se najedanput začu: „Halt, wer ist da?” (Stoj, ko ide?). Iza toga nasta rvanje, a potom puškaranje; više njih moji su vojnici poubijali, no neki su odbegli svom logoru. Kada sam prispeo na jednu visinu, postavim tu moja dva topa i komandujem:
    “Zwietes Batallion zum Sturm!” (Drugi bataljon na juriš!)
    Na moju komandu opale topovi i plotun iz pušaka; još i drugi put zapovedim paljbu, kako iz topova tako i iz pušaka, pa onda produžim dalje nastupanje mađarskom logoru. Vidim sad, da je neprijatelj u najvećoj zabuni, tako da se i njegova baterija u begstvo dala, i tek se kod koviljske šume zaustavila. Zora već počela da sviće, te se sada pokaza mađarska kavaljerija (konjica), koja kada me smotri, učini napad na moje topove, ja ih dočekam na puškomet, i dam kako iz topova granatama, tako iz pušaka plotun izbaciti, te ih rasprštim.
    Zatim zapovedim mojim vojnicima, da uz paljbu lagano ustupaju. Nisam znao, da je Stratomirović, međutim iz svoje pozicije izašao, i prešao Drvaricu, sa svom pešadijom (bez topova) i već postrojio protiv neprijatelja streljački lanac. Videći to, sad pohitam k njemu i javim mu, kako sam nalog izvršio i da se sada Percel sa svojim čitavim korom k nami približuje. Na to Stratimirović izda zapovest, da se odmah Drvarica pređe, i svak svoje mesto da zauzme.
    Na kratko vreme za tim Percel, sa celom svojom vojskom stupi u ofanzivu i počne užasnu kanonadu na nas, i dade jurišati više puta, no svagda bude sjajno odbijen. Borba je do podne trajala, i Percel bude primoran da se opet u Varadin vrati.” 1
    Ovo je prilog o poznatim istorijskim ličnostima sa prezimenom Ćurčić
    Iz knjige ” Vilovo ( do 1945.godine) autora advokata Dragoslava Ćurčića iz Novog Sada

  9. Tatjana rođena Ćurčić

    Moj otac Ćurčić je sa Kosova, iz Dobrotina ( samo tu ima Ćurčića). U Kragujevačkoj Drači ima 20-ak kuća Ćurčića, ima nasu Čačku, Novom Sadu. Poznata mi je priča da smo se selili iz Crne Gore zbog krvne osvete, aposle raseljavali sa Čarnojevićem.

    U Dobrotinu svi Ćurčići slave sv. Jovana

  10. stefan

    dobar dan da li moze neko da mi kaze nesto vise o curcicima iz cacka
    slavimo djurdjevdan 6.maja jedino sto znam jeste ime bake Vere Curcic devojacki kuveljic i njen muz Caslav izgubili su sina 99 sasa
    hvala unapred