Poreklo prezimena Ćirković

18. mart 2012.

komentara: 38

[toggle title=”TESTIRANI ĆIRKOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Ćirković

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Slapašnica, Bratunac, Republika Srpska

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (38)

Odgovorite

38 komentara

  1. ZORICA CIRKOVIC

    UKOLIKO NEKO ZNA ODAKLE SU DOSELJENI CIRKOVICI IZ RACE NEKA SE JAVI

  2. Abadzic Perica

    Dobar dan svima!
    Zovem se Perica Abadzic iz Jablanice opstina Lopare(Sjevernoistocna Bosna-RS).Po jednom nasem predku koji je bio Abadzija dobili smo to prezime.Inace smo se prezivali Todici a Krsna Slava nam je SV.Arhangel Mihail.
    U knjizi Milenko S. Filipovic stoji da smo se prezivali Todic a starinom Cirkovic.
    Po jednom predanju smo navodno dosli iz Beograda.A po drugom sto je najvjerovatnije tacno da smo iz Hercegovine.Moji predci su dosli na Majevicu negdje izmedju 1750-1800 god.Odatle su se pole drugog svjeskog rata dosta odselilo u Brcko,Beograd,Vojvodinu,Bijeljinu i B.Luku.Nas predak koji je doselio na Majevicu zvao se Nikola i imaoje sinove Iliju i Jovu.Od Ilije smo svi koji se prezivamo Abadzici.Uknjizi Jevto Dedijer -Hercegovina- spominju se Todici samo na jednom mjestu.Na strani 383 u mjestu Biograci Sjeveroistocno od Ljutog Doca (Stoji da je bila stara pravoslavna porodica Todici koja je nestala prije 300god).Zamolio bih sve koji nesto znaju o Todicima ili Cirkovicima koji slave Sv.Arandjela da mi dostave bilo koji podatak.Unaprijed hvala…..

  3. Stefan

    Radim na istrazivanju svojeg porijekla. Sigurna prica postoji i nju smo culi od nasih djedova i oceva. Svi su oni pricali istu pricu i svi su oni iznosili ista kazivanja u koja su vjerovali. Prica se sastoji od kazivanja da su u selo Bosna se doselili tri brata SIMO, JOVO i MARKO Cirkovic iz sela Medne kod Mrkonjic Grada. Taj dolazak po proracunima mogao se desiti oko 1680 godine. Cuo sam da u selu Medna postoji jos jedna familija koja se preziva Cirkovic i nasi doseljenici u selo su nosili prezime Cirkovic. Tvrdnja nasih oceva o porijeklu nase loze su tacni. I oni slave Djurdjevdan. Ako imate vise informacija o porijeklu Cirkovica iz Medne koji slave Djurdjevdan slobodno mi se javite 🙂

    • Bosnjak

      Pozdrav,
      Iz priča mojih starijih, moji preci su bili Ćirkovići iz Medne kod Mrkonjic Grada ili Šipova, ne sećam se tačno. Janko Ćirković se preselio u selo Bosna kod Kaknja i tu je napadao Turske karavane. Turski paša mu je dao zemlju kod reke Bosne, danasnje selo Bosna i Janko Cirkovic postade Janko Bosnjak odakle je i moje prezime. Iz tog sela posle drugog svetskog rata dodjose Zarko i Luka u selo Vraca iznad Zenice a jedan deo ostade u Bosni. Posle rata 90-ih raselili su se sa tog podrucja najvise u okolinu Zvornika i Bijeljine a deo i u Srbiju i u inostranstvo.

    • Miladinko

      Pozzz prijatelju ja sam komsija od cirkovica iz medne, kod Mrkonjić Grada, ako zelite spojio bih vas sa cirkovicima, ima samo jedna kuca cirkovica.

  4. Marko

    Ja sam Marko Ćirkovićzivim u Leposaviću, Kosovo i Metohija… inace sam iz gore pomenutog sela Ćirkovića, koje se nalazi na obroncima Kopaonika sa Kosovske strane. Slavimo Sv. Ćirika 27. februar a seoska slava ili zavetina nam je Sv. Trojice… Po prici mog dede Dusana Ćirkovića, naš predak Ćirko je se doselio u Ćirkovice negde oko 1700-te godine iz Crne Gore, imao je tri sina Sima, Milića i Dača pa otuda zaseoci u selu nose imena Simiće, Munđiće i Dačiće.

    • Marko Cirkovic

      Ja sam isto iz tog sela odnosno moj otac. Prezivam se Cirkovic. Bas sam se obradovao kad sam procitao ovo o mom selu i saznao više nasem poreklu .Inače živimo u Kragujevcu . Pozdrav rodjače

  5. Goran Aranđelović

    Moja majka, devojačko Ćirković, rođena u selu Kozare, Leskovac, poreklo selo Magarevo, Bitolj, slava sv. Nikola, Cincari. Naselili se 1795.

    • Ćirković

      Pozdrav, Ćirkovići iz sela Kozara (izmedju Grdelice i Vlasotinca) slave kao krsnu slavu Vavedenje presvete bogorodice 04.12., a kao litije Prenos mostiju sv. Nikole 22.05.
      Pozdrav za sve Ćirkoviće!

    • Katarina Komarek

      Po majci imam poreklo Ćirkovića koji su u Jagodinu došli iz Vranja sredinom 1800-tih godina ako je suditi po jedva čitljivim nadgrobnim spomenicima.
      Slava je Sv. Nikola.
      Muški potomak se odselio za Beograd pre 2. sv. rata i njegovi potomci žive i dalje tamo, ali nemamo kontakt. Moja porodica je i dalje u Jagodini i to na istom mestu na kom se nalazila kuća od naseljavanja.
      Dakle ovi Ćirkovići su poreklom Cincari?

  6. Andrijana

    Ja sam Andrijana Cirkovic po rodjenju moji su iz sela Kozare kod Vlastinca. U tom selu ima puno Cirkovica. Moji su pricali da su dosli iz sela Magarevo iz Grcke pa pod turcima dosli na Kosovo. Odatle su se podelila braca na razlicitim sranama po Srbiji, Crnoj Gori i Hercegovini. Postoje podatci o Cirkovicima u Leskovackom muzeju. Ja zivim u Pancevu i nikako da odem da ih procitam.

  7. Vladimir

    Poštovani,

    Zovem se Vladimir Ćirković. Moja porodica sa očeve strane vodi poreklo iz sela Slepčević (okolina Šapca). Priče koje sam slušao kao mali govore o dvojici braće Ćirko i Toma koji su se doselili iz Bosne u Srbiju(tu priču sam našao i ovde na sajtu). To je otprilike sve što znam o nekoj porodičnoj istoriji. Slavimo Lazarevu subotu. Ako neko ima neke savete kako bih mogao da saznam nešto više o svom poreklu bio bih mu zahvalan.

  8. Miloš Ćirković Arilje

    POMAŽE BOG DRAGI ĆIRKOVIĆI +
    Obraćam se za BRATSKU POMOĆ SVIMA, a pogotovo onima koji slave ARANĐELOVDAN.+
    Moji Ćirkovići su nastanjeni od početka XVIII veka u selu Pogled kod Arilja.Davno sam saznao da vučemo poreklo iz sela Babine kod Prijepolja ?…
    Želeo bih da saznam više o svojim precima pa sve molim za bilo koju informaciju…
    Unapred se zahvaljujem i BRATSKI POZDRAV !

    Miloš Ćirković
    065 675 18 17
    032 663 663

  9. Milovan Ćirković

    Pozdrav, kako su mi prenosili sa kolena Ćirkovići sa očeve strane su poreklom iz Kolašina posle velike seobe Srba naselili se u okolini Šapca selo Pridvorica i tu imam veliku familiju Ćirkovića inače otac se zaposlio u Leskovcu zasnovao porodicu slavimo Sv. Nikolu

  10. Saša Ćirković

    Ja sam jedan od Ćirkovića sa Kosova i Metohije doseljeni iz stare Hercegovine u selo Preoce pa zatim u Skulanevo postarini smo iz slivija i zvali su nas slivari a sada Ćirkanci i slavimo Đurđevdan i nismo u srodstvu ni sa Ćirkovićima iz Leposavića niti Srpskog Babuša niti Ćirkovići iz Peći niti sa Brezovice , Ćirko je sa braćom došao na Kosovo i Metohiju zbog krvne osvete braća su mu bili Đora i Laka današnji Đorovići i Lakićevići a onda Aleksići i Jovanovići to je moje skromno saznanje sa željom da otkrijem korene svako ko se prepozna u ovome rodoslovu neka se javi pozdrav svim Ćirkovićima odakle god da su !