Trubarac

17. mart 2012.

komentara: 4

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Đorđina

    Poštovani,
    koliko vidim, o prezimenu Trubarac nemate bližih podataka, a pošto je to moje devojačko prezime, htela bih da vam prenesem znanje o poreklu Trubaraca na osnovu porodičnog sećanja koje je moj deda preneo mom ocu. Namine, deda je ocu rekao da su Trubaraci po starini ustvari Opačići, negde od Knina. Neko od tih Opačića je iz nekog razloga otišao i naselio se u selu Trubar, gde je živelo nekoliko generacija. Potom su krenuli dalje na sever i naselili su se na obroncima Kozare, gde ih je lokalno stanovništvo prozvalo Trubarci, jer su tu došli iz Trubara. Krsna slava Trubaraca je sv. Luka.

    • Mile T.

      Poštovana,

      pokušavajući da otvorim tekst o mom prezimenu , koje je dosta slično i nalazi se odmah ispod Vašeg prezimena, na stranici sa prezimenima na slovo T, od skoro, pročitah nekoliko interesantnih detalja pa zbog toga reših da Vam se javim. Zanima me gde se tačno nalazi mesto Trubar.Mi takodje slavimo sv.Luku, a urednici ovog sajta su mi rekli da genetski imamo veze i sličnosti sa Opačićima iz Dalmacije i Knina to jest da delimo zajedničko poreklo.

  2. Đorđina

    Poštovani,
    koliko vidim, o prezimenu Trubarac nemate bližih podataka, a pošto je to moje devojačko prezime, htela bih da vam prenesem znanje o poreklu Trubaraca na osnovu porodičnog sećanja koje je moj deda preneo mom ocu. Naime, deda je ocu rekao da su Trubaraci po starini ustvari Opačići, negde od Knina. Neko od tih Opačića je iz nekog razloga otišao i naselio se u selu Trubar, gde je živelo nekoliko generacija. Potom su krenuli dalje na sever i naselili su se na obroncima Kozare, gde ih je lokalno stanovništvo prozvalo Trubarci, jer su tu došli iz Trubara. Krsna slava Trubaraca je sv. Luka.

  3. Vojislav Ananić

    TRUBARAC, po samom imenu jasno je da su se doselili iz sela Trubara i Tiškovca (Unac). Slave Lučindan.

    zvor: Milovoj Rodić – KNEŽICA U KNEŠPOLJU, Laktaši, 2006.