Poreklo prezimena Tošić

17. mart 2012.

komentara: 122

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (122)

Odgovorite

122 komentara

  1. miroslav tošić

    Radisa,u pljevljima i okolini nema selo sa nazivom tosici.. imaju dva sela,odnosno poblace sa vise zaseoka i kakmuze,iz ta dva sela su tosici sto se tice teritorije pljevalja … te dvije familije se ne svojataju i ne slave istu slavu. poblacani slave SV.Stefana.

    • Borislav Tošić

      Tošići iz kakmuža slave Sv.Jovana. Pozdrav 🙂

    • Pljevljak

      Dobar dan Miroslave,

      postoje Tosici i u selu “Busnje” kod Pljevalja. Odakle su oni dosli? imaju li veze sa Tosicima iz poblaca ili kakmuze?
      Hvala unapred na svakom odgovoru.

      Pozdrav.

      • miroslav tosic

        ima nas i u Busanjima…
        ne znam dal ima rodbinske veze, neki tvrde da smo svi od jednog, a drugi ako su slave razlicite da nismo…

  2. Pogrešno sam Miroslave napisao da ima selo Tošići , rekao mi je čovek iz tog kraja da ima jedno selo gde je najviše Tošića…Tošići su od DROBNJAK plemena carskoga roda jer i Kralj Nikola crnogorski je DROBNJAK…

  3. MILOŠ TOŠIĆ

    Pozdrav svima,
    Moje ime je Miloš Tošić i drago mi je da postoji mesto gde možemo saznati nešto o našem prezimenu. Mnogo sam zainteresovan za neše poreklo i podeliću sada sa vama ono što ja znam o našem poreklu tj. ono što se u mojoj porodici prenosi sa kolena na koleno. Prema priči mog oca kojem je to pričao njegov otac, naše poreklo-moje porodice, vodi iz Nikšića. Staro prezime nam je bilo Maksimović. Nakon Nikšića, deo porodice odlazi za Tuzlu, a drugi deo za Prijedor. Zanimljivos koja mi se dogodila pre 5-6 godina je to da sam slučajno video jednog momka-sličnih smo godina, koji se takođe preziva Tošić i koji je maltete moj dvojnik. Potpuno ličimo. Plava kosa, plave oči, izraženo beo ten. Voleo bih kada bi mogli malo više da pričamo o našem prezimenu. Pozdrav svima

    • Natasa

      Ja sam po majci Tosic, pljevljanski Tosici, konretno iz Poblaca, slave svetog Stefana. Tvoj opis identican sa Tosicima tog kraja, plavokosi, plavooki, svetle puti 🙂

  4. Milorad Bogdanović

    Hvala vam Miloše što ste nas upoznali sa svojim prezimenom, ali zaboravili ste navesti Slavu koju slave vaši Tošići.

    Tošići u Potkozarju slave tri različite slave.
    U parojiji Busnovi (Prijedor), Kola (Banjaluka), Sanski Most, Prnjavor i Smrtići slave Đurđevda.
    U parohiji Gradiška-Laminci, Prnjavor-Srtići slave Jovanjdan
    U parohiji Busnovi (Prijedor), Gradina ,u selu Slavićka kao i Banjaluka, Gradiška, Mašići i Romanovci slave Nikoljdan.

    Tošići u selu Slavići tj Slavićka sve do sredine prošlog vijeka bila je jedna od najbrojniji u ovome selu i jedna od najstarijiji porodica .
    Ovi Tošići su po naravi dosta “žestoki” ali kose su im tamne.

    Svako dobro.

  5. Tosa

    Todorovici iz sela Podvinjci kod Visokog u srednjoj Bosni su promenili prezime Tosic u Todorovic. Slave Svetog NIkolu. Prema Milenku S. Filipovicu vode porekle iz Krajine.

  6. Tosa

    Zaboravih…..vecina u mojoj porodicu Todorovica sebe nazivaju Tosicima. Svjetla kosa i plave oci su dominantne karakteristike. Misterija je sto promjenise prezime.

  7. Dragomir Tosic

    Tosici su jedna od najsarijih srpskih porodica.Vode poreklo iz zapadne hercegovine,selo iznad Kotora.Najstariji pisani dokument koji spominje Tosice je iz doba Mletacke republike cini mi se oko 1200 godine.Ucestvovali su u bitci na strani mletaka i za to dobili nagradu.Iz Kotora se raseljavaju u dva pravca.U pravcu Niksica i Zabljaka a drugi pravac je Dubrovnik.Put ih dalje vodi do Pljevalja gde se nastanjuju trajno.Odatle odlaze u vise pravaca.U pravcu Plava,Uzica,Cacka,Nisa,Vranja Sarajeva i centralne Bosne.Iz Dubrovnika idu duz cele Hrvatske.Ima nas svih vera sto je i normalno na ovom podruciju.Srbi najcesce slave Jovanjdan i Stevandan.Ono sto je meni interesantno je koga god Tosica sam upoznao smatrali su me familiom a upoznao sam i Muslimane i Htvate a da su Tosici.Danas nas ima i u centru Zagreba i u centru Beograda ali i prakticno svuda u svetu.

  8. Šarko

    Dragomir Tošić,

    Dragomire jeste li sigurni? Svi Tošić nemaju zajedničko poreklo nemaju nikakvo srodostvo. prezime Tošić je patronimačko i javlja se često u mnogim našim krajevima. Vi neznate i niste upućeni kolika je starost prezimena na našim prostorima, takodje neznate kako su se formirala prezimena, jer da znate ne bi to napisali to što ste već napisali. E prijatelju imaš ovde razne na portalu razne literature, popise itd. skini i pročitaj i nauči, šta drugo da ti kažem, pozdrav

    • Dragomir Tosic

      Dragi Sarko podaci koje sam izneo se mogu dokumentovati.Postoji jos stariji deo koji kaze da Tosici poticu od Miljanica ali u to ne ulazim.Naravno postoje i izvedena prezimena pa i Tosici u tom smislu.Njih je ipak manje i ja ne pisem o tom delu prezimenjaka.Ono sto je bitno je put raseljavanja koji je u potpunosti dokaziv kroz dokumenta.A to kako su uopste nestajala prezimena na nasem prostoru je za posebnu pricu i ozbiljnu nauku.Naravno da se pre toliko raseljeno pleme ne oseca kao porodica.Ja sam napisao da koga god sam upoznao od Tosica da me je smatrao familiom.A dali jesmo ili nismo to je svakako diskutabilno.Puno pozdrava dragi Sarko i hvala na lepim savetima.

  9. Ja sam od Tošića poreklom iz Nikšića , karakteristike su nam plava krv , kosa i oči i ko nam se zameri bolje da ga nije majka rodila.

  10. tosic djordje

    Ja neznam sta bi dodao….ali me zanima moje poreklo…deda mi je rodom iz gornjeg strizevca pored babusnice…ako neko nesto zna nek mi kaze….slavim arandjelov dan….eto…

    • Dejan Tosic

      Ja znam da je meni baba iz Ljuberadja, to je valjda blizu ili u Babusnici. Samo jedanput sam bio tamo pre 25 godina.
      Ja sam cuo da su Tosici iz tog kraja prezime dobili po nekom deda Tosi, a da su se pre toga prezivali drugacije.
      Mozda gresim, cini mi se da mi je tako otac pricao o nasem prezimenu.
      Inace sam rodjen u Beogradu.
      Pozdrav