Порекло презимена Тимотијевић

16. марта 2012.

коментара: 22

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (22)

Одговорите

22 коментара

 1. jovan

  Znam da su mi pradedovi iz sela Zahomska, znam da je dedin otac sakupljao harac za turke. To su ga Srbi izabrali jer je stitio srpski narod… Njegovog brata su turci otrovali jer je bio mnogo jak da ga ubit nisu mogli. Slavimo slavu Svetog Nikolu, a cuo sam da smo se doselili iz Niksica ne znam koliko je tacno.

 2. Дамјан

  Колико се ја сећам прича из детињства што сам нешто запамтио моји су уз Ибар ишли од ЦГ па дошли и населили се у сеоцету Валач(тик уз Ибар) надомак Звечана(Косовска Митровица).
  Старо презиме не могу са сигурношћу да тврдим ал’ 2 су у оптицају (исто по сећању) а то су Аксентијевић или Арсенијевић а ново су наденули по глави фамилије Тимотију који је у неком окршају убио турчина(не знам разлог) и због страха од крвне освете најмлађе мушкарце,старце,жене и децу послао низ Ибар а они кад су се населили на Косову променули презиме у Тимотијевић и славу узели другу Св.Кирил(а била је Св. Никола)
  Овако иде некако по линији:отац Радомир (има 2 брата Бранимир (+) и Драгомир);деда Тимотије(+) (има 4 брата Радивој(+),Лазар(+),Јаблан,Новица,сви рођени у Валчу);прадеда Благоје (рођен 1900 у Валчу) стрељан у Јасеновцу иако је прва верзија била да је страдао на прузи,ударио пијуком у мину(нашао сам податак да је стрељан у Јасеновцу) и чукун-деда Ђоко(не знам датум рођења ал знам да је премашио 100 годину,дал’ 103 ил’ 105).
  Волео би кад бих могао да сазнам тачно све како треба историју,многи кажу да потражим податке по црквама и манастирима ал’ питање је шта је све опстало по Косову после оног што су арнаути урадили.

  • ivan

   Markovici su poreklom iz valaca i u srodstvu su sa arsenijevicima. Navodno su bila cetiri brata:vaso marko tomo i andjelko. Slava nam je sveti cirilo samo po pricama starijih slava iz crne gore nam je arandjelovdan

   • Дамјан

    Ето видиш, понешто се и слаже, планирам ићи доле па мало по црквама да се распитам, хвала на сарадњи тј. подацима.

   • Дамјан

    Поздрав Иване, дошао сам до неких сазнања да је једно од братства које су населиле Валач дошло из ЦГ и воде порекло од Морачких племена из околине Колашина, било је петоро браћа Анђелко (од кога су Анђелковићи), Тимотије (Тимотијевићи), Арсеније (Арсенијевићи), Гвозден (Гвозденовићи) и Васо (Васовићи). Свима је слава Свети Кирило или како они кажу СВ. Ћирик.

 3. Фамилије-презимена Тимотијевић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

  -Грошница
  -Ракинац
  -Сипић
  -Марковац
  -Драча

 4. Mihailo

  Damjane ja i ti smo neki rod verovatno posto su i meni pricali moji istu pricu. Moji su sa Kosova dosli u Konatice selo kod Stepojevca. 🙂

  • Дамјан

   Све је могуће 🙂

  • Дамјан

   Поздрав Михаило, и теби да напишем да сам дошао до неких нових сазнања да је једно од братства које су населиле Валач дошло из ЦГ и воде порекло од Морачких племена из околине Колашина, било је петоро браћа Анђелко (од кога су Анђелковићи), Тимотије (Тимотијевићи), Арсеније (Арсенијевићи), Гвозден (Гвозденовићи) и Васо (Васовићи). Свима је слава Свети Кирило или како они кажу СВ. Ћирик.

 5. Nemanja

  Slučajno sam naleteo na ovo, pa da kažem par reči. Ja sam Timotijević iz Sjenice. Ovaj deo Timotijevića potiče iz sela Zahumska. Selo se nalazi na samoj granici sa Crnom Gorom. Ne sećam se svih imena predaka, ali definitivno su Timotijevići iz Zahumska potekli od Djoke ili od Djeke, jer njih dvojica su bili braća(koliko se sećam), jedan od njih je došao u Zahumsko. On je imao nekoliko sinova, za neke se zna da su otišli u pravcu vojvodine, sad sam zaboravio tu priču, ali ima ljudi koji to znaju. Ovaj deo porodice je ogroman, gledajući od mog dede, nas sada ima 29, od toga 9 nas još uvek nema potomke, a od nas 29, ima 22 muškarca i 7 devojaka. Navodim ovo da biste videli kolika je ovo porodica, jer cela porodica Timotijevića sada možda broji par stotina članova.
  Prošle godine sam čuo da neki Timotijevići žive u Užicu, a nemaju ništa sa nama.

 6. Boba Timotijevic

  Ja sam Timotijević od Timotijevića iz Grošnice. Da li neko zna kako mogu doci do rodoslova te grane Timotijevića.
  Hvala

 7. Ivan Timotijevic

  Ja sam Timotijević iz sela Potočić kod Prokuplja. Iz jedne knjige koju sam čitao, pisao je: ,,Timotijevići su rodom sa kosova, većina Timotijevića je rođena u selu Tvrdjane kod Leposavica na padinama planine Kopaonik”
  Znam da su oko 1850 u selo Potočić( tada se zvalo Potok) naselila 3 brata, Atanasko(Tanasko), Milojko I Despot,.

  • Дамјан

   Коју славу славите?

  • Nemanja Timotijević

   Ivane,
   Pradeda mog tate je orprilike bio godište 1820-1830. Rodjen je i živeo je u selu Zahumsko. Imao je 5 ili 6cu braće. Svi osim njega su se odselili. Jedni na Kosovo uz Ibar, jedni prema Valjevu, jedni negde prema šumadiji. To je sve što mi znamo o njima. Pre tatinog pradede su preci živeli negde u Crnoj Gori

   • Timotije

    Здраво ,
    Ја сам Драган рођен у Пећи као и мој пок отац Растко Тимотијевић. Интересује ме порекло презимена Тимотијевић. Нов сам и замолио бих за информацију да ли је неком познато да ли има Тимотијевића у Великој Плани и где се налази место Соколица.
    Такође ме интересује где могу и у којим институцијама да проверим постојеће податке за деду Теофила по месту рођења у којим књигама (црквеним и државним) да ли има евиденција о припадницима Жандармерије (о школовању и служби) као и о његовим родитељима.
    Ово су подаци из документа Извод из књиге венчаних, српске православне цркве које поседујем.
    Теофил (Саво)Тимотијевић
    Рођ 10.јуна 1882 год u Соколцу.
    Родитељи Теофила су отац Саво, мајка Јелена из Велике Плане.
    По занимању Жандар наредник-водник на служби у Пећи.
    Из приче ми је познато да је на службу у Пећ упућен у периоду између Првог и Другог светског рата.
    У Пећи се венчао 7 маја 1931 год са Стевком Јанушевић.
    Претпостављам да је место Соколица које је уписано као место рођења, приградско место -насеље у Прокупљу.

    • Nemanja

     Mogli bismo, ako se slažete, da napravimo jednu WhatsApp grupu, ili bilo kakvu drugu grupu, gde bismo mogli da razmenimo informacije koje imamo i ujedno ih upotpunimo i dođemo do porekla našeg prezimena.

     Ukoliko želite, javite mi se putem e-mail adrese: [email protected]
     Ostavite Vaše ime i broj mobilnog telefona.

 8. Svetislav

  Ja sam Svetislav zivim na Kosovu, mesto Zvecan. Moji su se pradedovi koliko znam doselili u Valac (selo nedaleko od Zvecana), iz Crne Gore, koliko znam iz okoline Bijelog Polja.

  • Драган

   Здраво Светиславе,
   Да ли можеш да напишеш како су ти се звали прадедови,да ли су имали браће,како су им се звала деца и коју славу славите.
   Поздрав Драган Тимотијевић