Poreklo prezimena Timotijević

16. mart 2012.

komentara: 53

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (53)

Odgovorite

53 komentara

  1. Nikola

    Timotijevici poticu iz Pelagonije. Ispod planine Pelister kod Bitolja. Imate tamo manastir pa mozete dobiti informacije o tome. Prvi pisani tragovi tog prezimena su iz 12 veka, ali ne kao Timotijevic, vec kao Timotijevski. Najezdom turaka, selili su se ka Crnoj gori i hercegovini. Danas vecinski zive u oblasti zlatiborskog okruga i grada Uzica. Svi slave slavu Sv. Nikolu. Ja imam neke delove tog prezimena kuci a rodoslov imam iz 1700 godine kod kuce mojih predaka.
    Samo mislim da je to prezime grckog porekla ipak ☝️, po nekim plemenima jos pre 12 veka.

    • Damjan

      Ne pije to vodu, u tim predelima sufiks -ski je došao dosta kasnije kad je bio pokušaj bugarizacije Srbije a kod Grka baš i nema prezimena sa tim sufiksom, jedino ako je prezime drugačije glasilo a ne Timotijevski.

      • Mina Timotijevic

        Nema tog prezimena u Grckoj, ali je ime Timotheus (Timotije) grčko. Meni je baka kazala da su u stara vremena prezimena nastala od imena pretka koji je nosilac porodice. Mileta – Miletić, Blagoje – Blagojević itd. Timotije bi bilo ime od kog prezime potiče a Timotije je grčko ime. Prezime Timotijevic je sastavljeno od grčkih reči, ne slovenskih. Mene je potpuno zapanjilo kad sam to shvatila.

      • Nikola

        Naravno da je drugacije glasilo i na grckom, nisam to napisao. Te podatke iskreno nisam pronasao.

    • Mina Timotijevic

      I ja mislim da mora biti grčko. Nije sastavljeno od slovenskih reči, kao što su prezimena kao Blagojević, Vukosavljević itd. Timotije, Timo theus (deus) – onaj koji poštuje boga, tako nešto sam zaključila (lingvista sam pa znam nešto Starogrčkog. Zanimljivo prezime

      • Nikola

        Dobro vece, Mina. U pravu ste za to, samo ja nisam istrazivao dublje od Pelagonije. A verujem da po prezimenu Timotijevici poticu od Grka! Svako dobro zelim!

        • Damjan

          Ne mora da znači da Timotijevići potiču od grka, po toj logici bi onda Vasiljevići, Mitrovići, Nikolići, Filipovići, Trifunovići idr. da sad ne nabrajam isto bili grčkog porekla.
          Pola Srba nosi grčka imena a davali su ih jer su imala određena značenja a i tada je dominirala Vizantija na ovim prostorima i pokrštavala ovdašnji živalj, pa su tako nastala i većina današnjih prezimena.
          Jednostavno došlo je do mešanja slovenskih i grčkih imena pa tako nastadoše i razna prezimena kod nas, kao i ona koja su nastala prema određenom zanatu kojim se bavila ta porodica.

    • Mina Timotijevic

      Zdravo Nikola,
      I ja sam zaključila da mora biti grčko jer je sastavljeno od grčkih reči, a ne slovenskih. Timotije, Timo theus (deus) – onaj koji poštuje Boga. To sam ja našla. Lingvista sam tako da znam nešto klasičnog grčkog.

    • Radenko

      Zdravo Nikola, da li taj rodoslov možete da pošaljete ovde ili u grupu Timotijević na fejsbuku?