Tepavčević

16. mart 2012.

komentara: 5

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Jovan Tepavčević

    😀

  2. Jovan Tepavčević

    Ako vam nije problem da mi date porodicno stablo tepavcevica 😀

  3. Eror

    Ničije porodično stablo ne raste u šumi niti na drvetu, pa da neko može da ga uzbere i da ti ga da. Porodično stablo treba da zna i pravi neko ko je član porodice u najboljem slučaju i neko ko ima bar neka osnovna saznanja o porodici, mestima u kojima su živeli članovi porodice i slično. Pitam se kako neko zamišlja da mu neko drugi ko nema ama baš nikakve podatke o njegovoj porodici, da porodično stablo te porodice? Ako neko ne zna kako mu se zvao pradeda ili čukundeda, kako bilo ko drugi može da zna kako su se zvali svi njegovi pradedovi i čukundedovi čija imena su potrebna da bi se napravilo porodično stablo?

  4. Vojislav Ananić

    TEPAVČEVIĆ (p.m). Tepavčevići (p). u Vratkovićima, Kazancima, Čarađu i Samoboru (Gacko). Prema narodnom predanju i porodičnom kazivanju, potomci su Pavla Orlovića koji je nekada «stajao» u Čarađu pod Orlinom u Gacku. Neki njihov predak je tepao, pa su mu dali nadimak Tepo. Otuda prezime Tepavčević (147:596). Tepavčevići u Samoboru su jedino domaćinstvo “useljeno u Samobor poslije Prvog svjetskog rata. Neki se Tepavčević oženio iz Samobora od Starovića, a dve sestre udao… u Davidovića i Slijepčevića. Plemenska netrpeljivost je popustila i zato se održao u Samoboru” (222:29). Tepavčevići (m) su bili nastanjeni u Kraljevom Dolu (Gacko). Na ovom lokalitetu pominje se neki Hamza Tepavčević (97:185).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  5. Uroš Tepavčević

    Tepavčević od Tepo (zato što je tepao) je istorijski neutemeljeno i paušalno iznesena teorija kao manifestacija lenjosti i neznanja.

    Tepavčevići su od Pavla Orlovića čiji potomci (plemići) doseliše u Čarađe nakon Kosovske bitke. Kako hercegovina nije pala pod Turke narednih 80 godina ti potomci kao plemići na slobodnoj srpskoj zemlji nisu postali ratarima bar još taj period od 80 godina. Taj kraj ne naseliše što je bilo plodno i fino jer iz tog razloga se tamo niko ne bi naselio. Naseliše taj kraj jer tamo kao plemići dobiše blagost i titule ali i obaveze i zadatke od vladara.

    U to vreme kao i vremenima pre postojalo je dostojanstvo KAZNAC ili KAZANAC i dostojanstvo TEPČIJA ili TEPAČ ili TEPAČIĆ i ta dostojanstva zadužiše potomci Pavla Orlovića kao plemići. O ovim dostojanstvima i titulama i njihovim obavezama i privilegijama možete pročitati gotovo u svim istorijskim knjigama koje se bave srednjevekovnom državom.

    Dakle imamo veoma bliska dostojanstva i titule kaznaci, kazanci (množina od kaznac,kazanac) i dostojanstvo tepčija, tepač, tepačić

    I imamo mesto KAZANCI iz kojega su TEPAVČEVIĆI

    Kako vam sada zvuči da su Tepavčevići iz Čarađa i Kazanaca od Tepa koji je nije znao da priča nego je tepao?