Порекло презимена Тешановић

16. март 2012.

коментара: 24

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (24)

Одговорите

24 коментара

  1. Zovem se Zeljko Tesanovic iz sela Cvrcici opstina Sokolac
    Slavim krsnu slavu svetog Arhangel Mihajla

  2. Radmila Tesanovic

    Iz Kasindolske uluce Ilidza kod Sarajeva (pomenuta u nekom od tekstova) sada u Bgd.
    Otac Janko, djed Risto (Uncani, Treskavica pomenuti)
    Stricevi: Vaso, Sreto, Nokola.
    Mislim da je Maksim ime pradjeda.
    Da li ima neko podatak, rodoslov?

  3. Jofe Jelin

    Prezime Tesanovic je slovenizirano sefardsko prezime Teschner iz Galicije. U srednjem vijeku bio je veliki progon chifuta od strane inkvizicije, najvise iz Galicije, danasnji Portugal. Da bi zavarali tragove, ovi chifuti su mijenjali prezimena u domicilne oblike tamo gdje bi se naselili, cesto i po vise puta zavisno od odredista. Da bi lakse memorisali imena potomstva davali su licna imena po prezimenu pa tako imamo Tesha Teshanovic tj. Teschner Teschner, Bogic Bogicevic tj. Bogacz Bogacz, itd. Sefardi koji su se doseljavali na Balkan usljed progona dolazili su najvise u Beograd i Srbiju. Tako je i nastalo cuveno srbijansko BRE, od HOMBRE sto na spanskom znaci Covjece. Drugi pravac doseljavanja chifuta na Balkan bio je iz Turske i najvise su dolazili u Crnu Goru npr svi Karadzici poticu od turskog cifuta Karach-a koji je u Tursku dospio poslije progona i uzeo domicilno prezime Karaca sto na turskom znaci vo crne dlake. C se na turskom izgovara kao dz pa je tako taj predak Karadzica bio nazivan Karadza po dolasku u Crnu Goru. Od Karadza su postali Karadzici. Danas su otprilike 40% svih grobalja u Crnoj Gori chifutska. Mandic Mand. Razniatowski Raznjatovic (Arkan je prezime iz Galicije, kao i Lola poput Lola Ribar, pa Max od Luber Luburic). Krivokapic Krywolka. Zarkoweri Zarkovici. Boskovici su svi askenazi porijeklom iz Moravske iz sela Boskovici gdje su u 13-om vijeku primili hebrejsku vjeru.

  4. Данило

    Тешановић из Бољанића на Озрену код Добоја. Славе Светога Трифуна. Неколико смо вијекова овдје присутни. Предање каже да смо поријеколом од Скадра. Тешо се доселио и по њему смо добили презиме.

  5. No Name

    Molim za pomoc.
    U potrazi sam za rodbinom ili prijateljima pokojnog Dragan Tesanovica koji je bio direktor Tehnoprometa u Baru (Crna Gora) koji je iz Beograda.
    Molim svakog ko zna nesto da mi se javi.

  6. Ognjen

    Poštovani,

    Nedavno sam pronašao ovaj tekst:

    Piperskim bratstvima pripada i stara porodica Tešanović, koja se pominje u Dečanskim Hrisovuljama 1335-1345. godine. Porodica Tešanović je porijeklom sa područja Vrake kod Skadra, koja je prešla u Brda u pleme (bratstvo) Piperi.

    To se nalazi na ovom linku:
    https://www.montenegro.org.au/piperi.html
    U podnaslovu: Uopšteno o rodovima.

    Pošto dobro poznajem crkvenoslovenski jezik i staroslovenski ali ne mnogo, uspeo sam da pronadjem na internetu pocetak trece hrisovulje koja nije objavljena u cjelosti, nisam pronasao ovo prezime. Mozda postoje ali hrisovulje nisu objavljene u cjelosti jer su opsirne, samo prva (od tri) hrisovulje, je u svitku i dugacka je 5 metara. Trebalo bi pogledati u cjelosti hrisovulje.

  7. Nagra

    Postoje Tešanovići u selu Javorani. Doselili se čini mi se iz Lipovca prije 100+ godina. Slave Sv. Nikolu.