Порекло презимена Тасић

16. март 2012.

коментара: 36

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (36)

Одговорите

36 коментара

  1. Ana

    Deda Spasoje Tasic,otac Zoran Tasic. Selo Zojic, KiM. Kao mladji deda je presao da zivi u CG, Podgorica. Slava Djurdjic

    • vesna tasić

      I mene interesuje loza Tasića koji slave Đurđic. Deda je sa majkom i braćom došao u Smederevo iz okoline Vranja. To je sve što znam.Deda se zvao Milovan, a braća Milija ,Milenko,Milutin,i još tri brata ali nisam zapamtila imena ,a nisam ih ni upoznala,

      • Sinisa Stojanovic

        Prilično sam siguran da Vaši Tasići dolaze iz Davidovca iz sela pokraj Vranja. Moji Petkovići, takođe slave Đurđic, došli su odatle u Vranje, pa su promenili prezime u Stojanović. U Davidovcima sve familije slave tu slavu. Kažu da su svi oni bili, kao starinci Davidovca, jedna familija. Neki su ostali u Vranju, neki su i dalje u Davidovcima, a deo se odselio u Beograd i Skopje. S druge strane imamo korene, kako srpski DNK projekat tvrdi, u Bugarskoj i Rumuniji, i dalje u dalekoj prošlosti u Italiji. Ako svi nosimo poreklo istok pretka onda smo i ista haplogrupa, protokeltska R1b. Možemo se upoznati pa razmeniti ono što znamo i videti da li ličimo. Veliki pozdrav!

        • Tasić Miodrag

          Otac trajko iz davidovca majka blagi ca iz donjeg vrtogoš deda po ocu stojan baka darinka tetka milka,seta,još jedna tetka i stric. Nažalost ostalu braću i sestre sa njihove strane ne poznajem. Ja sam rodjen 11 02 1955 otac 1926 a majka 1927. Voleo bih da upoznam dalje korene prezimena Tasić. Pozdrav svim bliskim i daljim rodjacima.

        • Nikola Tasic

          Tasici iz Davidovca kod Vranja naselili su Cestin opstina Knic kod Kragujevca, kasnije su se preselili u Kragujevac. Inace mi smo i u Davidovcu slavili Sv. Vasilija Velikog.

  2. Сања Тасић

    Оно што ја знам-чукундеда Софроније, прадеда Петроније, деда Милорад, отац Живорад (село Доња Лопушња, 9км од Власотинца)

    Међутим баба ми је причала да је у Београду од неког академика чула да Тасићи имају две лозе: 1. Са Копаоника, 2. Са Малог Јастребца

    Волела бих да знам више о нашој лози. Поздрав свим Тасићима 🙂

    • Miloš

      Moj deda je rodom iz sela Donja Lopušnja mahala Streškovac . Današnje prezime je Đokić ali sam po priči čuo da se mog dede koji je rodjen 1938 godine njegov paradeda Đoka prezivao Tasić .Došlo je do promene prezimena.

    • Zoran, Kruševac

      Spremam monografiju o Lopušnji. Javi se na adresu radi razmene podataka. Pozdrav

      • Сања Тасић

        Pozdrav. Javljam se povodom monografije o Lopusnji. Javite se ili na moj mejl [email protected] ili na broj telefona 0629691933

        • Милун Тасић

          Saња,поздрав !,
          Честитам на жељи да урадите монографију свог села Лопушња. Наравно желим вам много успеха и среће у том послу.
          Ја сам Милун Тасић,живим у Београду. Родом сам из Топличког краја из села Костеница,које се налази у подножју Малог Јастребца. По свим мојим досадашњим сазнањима,моји преци тасићи који славе Св. Николу ,доселили су се крајем 19 и почетком 20 века из крајева око власине. Можда баш из Лопужње или околине.
          Пошто ја већ радим на монографији села Костеница,свакако ће нам обострано бити од користи да останемо у вези и размењујемо сазнања тј. информације о миграцији породица са презименом Тасић

  3. Aleksandra

    Prabaka Zagorka Tasic (udata Pešić, Leskovac) rodjena 1912. godine od oca Trajka Tasića i majke Doste iz Aleksandrovca. Prabaka je imala dva brata Mirka Tasića i Uroša Tasića

    Ukoliko se neko prepozna i potrebna mu je pomoć oko stabla ili ima informacije o daljoj prošlosti-može me slobodno kontaktirati. Pozdrav svim Tasićima

    [email protected]

  4. Миодраг

    Тасићи из Параћина су се почетком 19. века, можда и раније, презивали Костић па су од имена претка Тасе извели презиме. Тасићи из Параћина славе св. Николу.

    • Vlado

      Dobar dan,
      poslije testiranja i upoređivanja rezultata ustanovljeno je da imam relativno bliske veze sa testiranim Tasićem iz Lesnice/Trgovišta.
      Moji su iz Ćeklića prije 300 godina prešli u Boku kotorsku. Možda postoji šansa da se neko preselio i u Srbiju za vrijeme migracije iz druge polovine 19.vijeka.
      Javite se na [email protected]

      Pozdrav

  5. Предраг Тасић

    Мој предак Тасија, доселио се из Грахова код Никшића, тадашња Херцеговина, у Село Бијела код Вишеграда пре око 200 година( ја сам девето колено).

    • Jovan

      A Tasija Kujundzic bese kmet koji se nakon Karadjordjeve krajne naselio u selo Bijela.

      Poreklo”Visegradski stari vlah ”

      Ono sto sam ja dragi rodjace uspeo da saznam je da su ti Kujundzici poreklom od Lazarevica.A jedan manje pouzdan izvor mi ukazuje da je Tasija hosio titulu Hercega ( paralela Vojvodi) Mada je najvise podataka mozda pametno potraziti u manastiru Savina, Justin iz nase familije je tamo bio Arhimandrit pa ukoliko je i dosao do nekih saznanja verovanja sam da sadasnje bratstvo ima neke informacije.

  6. Milan

    Pozdrav svim Tasićima
    moja krsna slava je sveti Nikola i poreklo mog čukundede Petra Tasića i čukunbabe Anastasije /rođene 1860/ je sa juga Srbije. Iz Knjige umrlih /crkva svetog Save u Beogradu/, saznao sam da je Anastasija rođena u selu Prilepac koje se nalazi na 7 km od Vlasotinca i 16 km od Donje Lopušnje. Takođe sam saznao da su se moji preci venčali 1876.godine ali u beogradskim crkvama nema podataka o tome niti o rođenju njihovog prvog deteta a mog pradede Milana /rođen 1878./. Za svu ostalu decu postoje podaci u beogradskim crkvenim knjigama.
    Predpostavljam da su se moji preci upoznali i vencali negde u okolini Prilepca a onda, sa pripajanjem tih krajeva Kneževini Srbiji /1878./ krenuli ka Beogradu tražeći svoju sreću.
    Interesuje me da li u ovim krajevima ima Tasića koji slave svetog Nikolu i da li negde za taj kraj postoje podaci iz perioda 1850 – 1878.?
    Hvala unapred

    • Milun Tasić

      Поздрав, ја сам Милун Тасић. славим Св. Николу .
      Мој парадеда је Петар Тасић. Његово порекло ми није познато. Прво г сина (мог деду Драгутина) је добио на самом почетку 20 века, у Топличком крају, Мали Јастребац с. Костеница, где и данас живе нјегови потомци тј. Тасићи.
      Могућа је веза са Тасићима из Власотинца или са Косова.
      Захвалјујем се на свакој информацији везано за овај податак.

  7. T T

    Prezime Tasić, Novo Brdo (Kosovo i Metohija)