Poreklo prezimena Tasić

16. mart 2012.

komentara: 36

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (36)

Odgovorite

36 komentara

  1. Ana

    Deda Spasoje Tasic,otac Zoran Tasic. Selo Zojic, KiM. Kao mladji deda je presao da zivi u CG, Podgorica. Slava Djurdjic

    • vesna tasić

      I mene interesuje loza Tasića koji slave Đurđic. Deda je sa majkom i braćom došao u Smederevo iz okoline Vranja. To je sve što znam.Deda se zvao Milovan, a braća Milija ,Milenko,Milutin,i još tri brata ali nisam zapamtila imena ,a nisam ih ni upoznala,

      • Sinisa Stojanovic

        Prilično sam siguran da Vaši Tasići dolaze iz Davidovca iz sela pokraj Vranja. Moji Petkovići, takođe slave Đurđic, došli su odatle u Vranje, pa su promenili prezime u Stojanović. U Davidovcima sve familije slave tu slavu. Kažu da su svi oni bili, kao starinci Davidovca, jedna familija. Neki su ostali u Vranju, neki su i dalje u Davidovcima, a deo se odselio u Beograd i Skopje. S druge strane imamo korene, kako srpski DNK projekat tvrdi, u Bugarskoj i Rumuniji, i dalje u dalekoj prošlosti u Italiji. Ako svi nosimo poreklo istok pretka onda smo i ista haplogrupa, protokeltska R1b. Možemo se upoznati pa razmeniti ono što znamo i videti da li ličimo. Veliki pozdrav!

        • Tasić Miodrag

          Otac trajko iz davidovca majka blagi ca iz donjeg vrtogoš deda po ocu stojan baka darinka tetka milka,seta,još jedna tetka i stric. Nažalost ostalu braću i sestre sa njihove strane ne poznajem. Ja sam rodjen 11 02 1955 otac 1926 a majka 1927. Voleo bih da upoznam dalje korene prezimena Tasić. Pozdrav svim bliskim i daljim rodjacima.

        • Nikola Tasic

          Tasici iz Davidovca kod Vranja naselili su Cestin opstina Knic kod Kragujevca, kasnije su se preselili u Kragujevac. Inace mi smo i u Davidovcu slavili Sv. Vasilija Velikog.

  2. Sanja Tasić

    Ono što ja znam-čukundeda Sofronije, pradeda Petronije, deda Milorad, otac Živorad (selo Donja Lopušnja, 9km od Vlasotinca)

    Međutim baba mi je pričala da je u Beogradu od nekog akademika čula da Tasići imaju dve loze: 1. Sa Kopaonika, 2. Sa Malog Jastrebca

    Volela bih da znam više o našoj lozi. Pozdrav svim Tasićima 🙂

    • Miloš

      Moj deda je rodom iz sela Donja Lopušnja mahala Streškovac . Današnje prezime je Đokić ali sam po priči čuo da se mog dede koji je rodjen 1938 godine njegov paradeda Đoka prezivao Tasić .Došlo je do promene prezimena.

    • Zoran, Kruševac

      Spremam monografiju o Lopušnji. Javi se na adresu radi razmene podataka. Pozdrav

      • Sanja Tasić

        Pozdrav. Javljam se povodom monografije o Lopusnji. Javite se ili na moj mejl [email protected] ili na broj telefona 0629691933

        • Milun Tasić

          Sanja,pozdrav !,
          Čestitam na želji da uradite monografiju svog sela Lopušnja. Naravno želim vam mnogo uspeha i sreće u tom poslu.
          Ja sam Milun Tasić,živim u Beogradu. Rodom sam iz Topličkog kraja iz sela Kostenica,koje se nalazi u podnožju Malog Jastrebca. Po svim mojim dosadašnjim saznanjima,moji preci tasići koji slave Sv. Nikolu ,doselili su se krajem 19 i početkom 20 veka iz krajeva oko vlasine. Možda baš iz Lopužnje ili okoline.
          Pošto ja već radim na monografiji sela Kostenica,svakako će nam obostrano biti od koristi da ostanemo u vezi i razmenjujemo saznanja tj. informacije o migraciji porodica sa prezimenom Tasić

  3. Aleksandra

    Prabaka Zagorka Tasic (udata Pešić, Leskovac) rodjena 1912. godine od oca Trajka Tasića i majke Doste iz Aleksandrovca. Prabaka je imala dva brata Mirka Tasića i Uroša Tasića

    Ukoliko se neko prepozna i potrebna mu je pomoć oko stabla ili ima informacije o daljoj prošlosti-može me slobodno kontaktirati. Pozdrav svim Tasićima

    [email protected]

  4. Miodrag

    Tasići iz Paraćina su se početkom 19. veka, možda i ranije, prezivali Kostić pa su od imena pretka Tase izveli prezime. Tasići iz Paraćina slave sv. Nikolu.

    • Vlado

      Dobar dan,
      poslije testiranja i upoređivanja rezultata ustanovljeno je da imam relativno bliske veze sa testiranim Tasićem iz Lesnice/Trgovišta.
      Moji su iz Ćeklića prije 300 godina prešli u Boku kotorsku. Možda postoji šansa da se neko preselio i u Srbiju za vrijeme migracije iz druge polovine 19.vijeka.
      Javite se na [email protected]

      Pozdrav

  5. Predrag Tasić

    Moj predak Tasija, doselio se iz Grahova kod Nikšića, tadašnja Hercegovina, u Selo Bijela kod Višegrada pre oko 200 godina( ja sam deveto koleno).

    • Jovan

      A Tasija Kujundzic bese kmet koji se nakon Karadjordjeve krajne naselio u selo Bijela.

      Poreklo”Visegradski stari vlah ”

      Ono sto sam ja dragi rodjace uspeo da saznam je da su ti Kujundzici poreklom od Lazarevica.A jedan manje pouzdan izvor mi ukazuje da je Tasija hosio titulu Hercega ( paralela Vojvodi) Mada je najvise podataka mozda pametno potraziti u manastiru Savina, Justin iz nase familije je tamo bio Arhimandrit pa ukoliko je i dosao do nekih saznanja verovanja sam da sadasnje bratstvo ima neke informacije.

  6. Milan

    Pozdrav svim Tasićima
    moja krsna slava je sveti Nikola i poreklo mog čukundede Petra Tasića i čukunbabe Anastasije /rođene 1860/ je sa juga Srbije. Iz Knjige umrlih /crkva svetog Save u Beogradu/, saznao sam da je Anastasija rođena u selu Prilepac koje se nalazi na 7 km od Vlasotinca i 16 km od Donje Lopušnje. Takođe sam saznao da su se moji preci venčali 1876.godine ali u beogradskim crkvama nema podataka o tome niti o rođenju njihovog prvog deteta a mog pradede Milana /rođen 1878./. Za svu ostalu decu postoje podaci u beogradskim crkvenim knjigama.
    Predpostavljam da su se moji preci upoznali i vencali negde u okolini Prilepca a onda, sa pripajanjem tih krajeva Kneževini Srbiji /1878./ krenuli ka Beogradu tražeći svoju sreću.
    Interesuje me da li u ovim krajevima ima Tasića koji slave svetog Nikolu i da li negde za taj kraj postoje podaci iz perioda 1850 – 1878.?
    Hvala unapred

    • Milun Tasić

      Pozdrav, ja sam Milun Tasić. slavim Sv. Nikolu .
      Moj paradeda je Petar Tasić. Njegovo poreklo mi nije poznato. Prvo g sina (mog dedu Dragutina) je dobio na samom početku 20 veka, u Topličkom kraju, Mali Jastrebac s. Kostenica, gde i danas žive njegovi potomci tj. Tasići.
      Moguća je veza sa Tasićima iz Vlasotinca ili sa Kosova.
      Zahvaljujem se na svakoj informaciji vezano za ovaj podatak.

  7. T T

    Prezime Tasić, Novo Brdo (Kosovo i Metohija)