Порекло презимена Тановић Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ ТАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Тановић Хаплогрупа: I2a M26 Порекло: Босна и Херцеговина Крсна слава: Контакт: _____________________ [toggle title="ТЕСТИРАНИ ТАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Тановић Хаплогрупа: I2a M26 Порекло: Босна и Херцеговина Крсна слава: Контакт: _____________________ Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Тановић

Порекло презимена Тановић

ТЕСТИРАНИ ТАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Тановић

Хаплогрупа: I2a M26

Порекло: Босна и Херцеговина

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (2)

 • Miki

  Tanović ili Hadžitanović su poreklom od Gojka Maletića iz Hercegovine, Ovaj navod se nalazi u knjizi Vuka Draškovića „Molitva“ I na strani 292.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ТАНОВИЋ (м,п). Тановићи (рн), у Степену, Граници и Кључу (Гацко). Стара су гатачка породица. Потичу од „некаква Тане из Мајина у Приморју који је добио капетнство приликом неке битке на Габели“. У Церницу су дошли из Кључа, а Степен је, кажу, био читлук неког Тановића који је „послије населио разне породице као кметове“ (59:198,200). Тановићи су живјели и у другим мјестима Гацка: Заградацу, Автовцу, Међуљућима… Имали су велике посједе у Мекој Груди и другим мјестима. Забиљежено је да је Пусто Поље била „старина Хајдара Тановића гдје је он имао велику кулу“. Кулу и посједе око ње продао је (1879) Мустафа Тановић Софта Богдану Зимоњићу за 500 дуката. Кула је имала три спрата и била је ограђена високим зидом са пушкарницама. „Некада су Гачани давали за саму кулу сто ораћих волова да од ње направе манастир“. Кулу су срушили војници Аусро-Угарске, а од њених рушевина саградио је Бранко Илић кућу и он је данас власник некадашњег Тановића посједа“ у Пустом Пољу (97:180.200,215). У гатачком Кључу било је (од 1705-1835) осам капетана из породица Тановић: Омер-ага 1., Абдул Баки-ага. Омер-ага 2., Мустафа-ага 1., Али-ага, Мустафа-ага 2., Хасан-ага и Бешир-ага. Породична традиција сматра да је презиме Тановић могло настати и од ријечи „ТАН“ што на енглеском језику значи властелин. племићка титула у Шкотској. На ову основу додато је словенско „ОВИЋ (251:56,61). Међутим, по мишљењу (заснованом на народној пјесми) презиме је настало одбацивањем два прва слога од презимена Капетановић: „Уродиле диње Тановићћа, / али оне од Капетановића“ (97:189). Тановића има у Мостару, Сарајеву, Тузли и другим мјестима. Тановићи (п), у Требињу. У историјским изворима помиње се Марко Тановић у Маинама изнад Будве половином 18. вијека. Има мишљења да би он могао бити син „Тана џенерала“ с којим је предак „гатачких Тановића“ водио борбу на Габели (147:595).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top