Poreklo prezimena Tanović

16. mart 2012.

komentara: 2

[toggle title=”TESTIRANI TANOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Tanović

Haplogrupa: I2a M26

Poreklo: Bosna i Hercegovina

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Tanović ili Hadžitanović su poreklom od Gojka Maletića iz Hercegovine, Ovaj navod se nalazi u knjizi Vuka Draškovića “Molitva” I na strani 292.

  2. Vojislav Ananić

    TANOVIĆ (m,p). Tanovići (rn), u Stepenu, Granici i Ključu (Gacko). Stara su gatačka porodica. Potiču od “nekakva Tane iz Majina u Primorju koji je dobio kapetnstvo prilikom neke bitke na Gabeli”. U Cernicu su došli iz Ključa, a Stepen je, kažu, bio čitluk nekog Tanovića koji je “poslije naselio razne porodice kao kmetove” (59:198,200). Tanovići su živjeli i u drugim mjestima Gacka: Zagradacu, Avtovcu, Međuljućima… Imali su velike posjede u Mekoj Grudi i drugim mjestima. Zabilježeno je da je Pusto Polje bila “starina Hajdara Tanovića gdje je on imao veliku kulu”. Kulu i posjede oko nje prodao je (1879) Mustafa Tanović Softa Bogdanu Zimonjiću za 500 dukata. Kula je imala tri sprata i bila je ograđena visokim zidom sa puškarnicama. “Nekada su Gačani davali za samu kulu sto oraćih volova da od nje naprave manastir”. Kulu su srušili vojnici Ausro-Ugarske, a od njenih ruševina sagradio je Branko Ilić kuću i on je danas vlasnik nekadašnjeg Tanovića posjeda” u Pustom Polju (97:180.200,215). U gatačkom Ključu bilo je (od 1705-1835) osam kapetana iz porodica Tanović: Omer-aga 1., Abdul Baki-aga. Omer-aga 2., Mustafa-aga 1., Ali-aga, Mustafa-aga 2., Hasan-aga i Bešir-aga. Porodična tradicija smatra da je prezime Tanović moglo nastati i od riječi “TAN” što na engleskom jeziku znači vlastelin. plemićka titula u Škotskoj. Na ovu osnovu dodato je slovensko “OVIĆ (251:56,61). Međutim, po mišljenju (zasnovanom na narodnoj pjesmi) prezime je nastalo odbacivanjem dva prva sloga od prezimena Kapetanović: “Urodile dinje Tanovićća, / ali one od Kapetanovića” (97:189). Tanovića ima u Mostaru, Sarajevu, Tuzli i drugim mjestima. Tanovići (p), u Trebinju. U istorijskim izvorima pominje se Marko Tanović u Mainama iznad Budve polovinom 18. vijeka. Ima mišljenja da bi on mogao biti sin „Tana dženerala” s kojim je predak “gatačkih Tanovića” vodio borbu na Gabeli (147:595).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.