Порекло презимена Танасијевић

16. марта 2012.

коментара: 8

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

 1. Фамилије-презимена Танасијевић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Танасијевић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Ба (Бах)
  -Дучић
  -Маљевић
  -Рајковић
  -Ратковац

 2. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Танасијевић
  Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Танасијевић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Арнајево
  -Вранић
  -Рудовци
  -Степојевац
  -Чибутковица

 3. Фамилије-презимена Танасијевић, по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дробњаковића “Космај”.

  -Бељина
  -Међулужје
  -Младеновац
  -Рожанци

 4. Од давнина смо на овим просторима(Република Српска-Требиње-село Загора-засеок Долови)Постоји предање да су почетком 1700.године на ове просторе дошла три брата из Никшићке жупе и да су затекли Танасијевиће,Рупиће и Јелиће.
  Крсна слава је Свети Стефан.
  Знајући да се први пут име Танасије појављује код Васојевића,постоји једна теорија да су долином Полимља дошли до Вишеграда кад су Турци освајали Балкан,и пошли југом да би дошли до Требиња.Сточарством су се бавили наши преци,тако да ова теорија има логике…..:)А,можда смо на овим просторима од давнина и читокрвни смо Илири.Радио сам код Вас одређиванје хаплогрупе,и очекујем резултате…….
  Велики поздрав!

 5. Хаплогрупа R1a-Z280>YP4278……Тако да Танасијевићи у Требињу спадају у групу од 15%Срба који има ову хаплогрупу,или 1% који имају хаплогупу R1a-Z280……на планети земљи.Поз……..:)

 6. Војислав Ананић

  ТАНАСИЈЕВИЋ (п), у Врпољу (Љубомир, Требиње). Поријекло им није истражено. Према Дедијеру, Танасијевићи и Јелићи са Жагоре имају заједничку читуљу и исто крсно име Шћепандан, па су, вјероватно. “једно тијесто” (59:273). Танасијевићи из Врпоља иселили су се (1947.) у Клек код Зрењанина (Војводина).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 7. Moje prezime je Tanasijevic.Rodna kuca mi je u Jugozapadnoj Srbiji.Planina Javor,selo Deretin.Krsna slava mi je Sveti Stefan.Ako znas nesto mozda pisi mi jer nisam bas upoznat sa daljom istorijom svoje porodice.Znam samo do Navrndede i to samo njegovo ime.Hvala unapred,pozz

 8. Вукашин

  И,после одређивања хаплогрупе код нас у Источној Херцеговини дошло се до података да су Танасијевићи-Јокановићи-Ђузеловићи-Турањани потекли из исте куће.
  Живи били!