Poreklo prezimena Tanasijević

16. mart 2012.

komentara: 12

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (12)

Odgovorite

12 komentara

  1. Familije-prezimena Tanasijević, po mestima življenja u Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Tanasijević, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Ba (Bah)
    -Dučić
    -Maljević
    -Rajković
    -Ratkovac

  2. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Tanasijević
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Tanasijević, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Arnajevo
    -Vranić
    -Rudovci
    -Stepojevac
    -Čibutkovica

    • Tanasijevic T

      Zdravo, interesuje me nase poreklo. Iz vranica sam Ali bih htela da znam vise o poreklu.
      Dali je istina da su nasi preci bili grci.
      Nadam se da mozete da mi pomognete.

      Pozdrav

  3. Familije-prezimena Tanasijević, po mestima prebivališta. Prema knjizi Borivoja Drobnjakovića “Kosmaj”.

    -Beljina
    -Međulužje
    -Mladenovac
    -Rožanci

  4. Od davnina smo na ovim prostorima(Republika Srpska-Trebinje-selo Zagora-zaseok Dolovi)Postoji predanje da su početkom 1700.godine na ove prostore došla tri brata iz Nikšićke župe i da su zatekli Tanasijeviće,Rupiće i Jeliće.
    Krsna slava je Sveti Stefan.
    Znajući da se prvi put ime Tanasije pojavljuje kod Vasojevića,postoji jedna teorija da su dolinom Polimlja došli do Višegrada kad su Turci osvajali Balkan,i pošli jugom da bi došli do Trebinja.Stočarstvom su se bavili naši preci,tako da ova teorija ima logike…..:)A,možda smo na ovim prostorima od davnina i čitokrvni smo Iliri.Radio sam kod Vas određivanje haplogrupe,i očekujem rezultate…….
    Veliki pozdrav!

  5. Haplogrupa R1a-Z280>YP4278……Tako da Tanasijevići u Trebinju spadaju u grupu od 15%Srba koji ima ovu haplogrupu,ili 1% koji imaju haplogupu R1a-Z280……na planeti zemlji.Poz……..:)

  6. Vojislav Ananić

    TANASIJEVIĆ (p), u Vrpolju (Ljubomir, Trebinje). Porijeklo im nije istraženo. Prema Dedijeru, Tanasijevići i Jelići sa Žagore imaju zajedničku čitulju i isto krsno ime Šćepandan, pa su, vjerovatno. “jedno tijesto” (59:273). Tanasijevići iz Vrpolja iselili su se (1947.) u Klek kod Zrenjanina (Vojvodina).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  7. Moje prezime je Tanasijevic.Rodna kuca mi je u Jugozapadnoj Srbiji.Planina Javor,selo Deretin.Krsna slava mi je Sveti Stefan.Ako znas nesto mozda pisi mi jer nisam bas upoznat sa daljom istorijom svoje porodice.Znam samo do Navrndede i to samo njegovo ime.Hvala unapred,pozz

  8. Vukašin

    I,posle određivanja haplogrupe kod nas u Istočnoj Hercegovini došlo se do podataka da su Tanasijevići-Jokanovići-Đuzelovići-Turanjani potekli iz iste kuće.
    Živi bili!

    • Gor.

      Jokanović i Tanasijevići su verovatno potomci Grkavaca iz Trebinjskih brda.Ista haplogrupa i isto slava Stevanjdan.Vlasi Grkavci se pominju u Trebinjski brdima još u 14veku.Jokanovići su iz Trebjova koji su vrlo blizu Grkavaca u Brdima.Grkavci još od 16veka slave Stevanjdan.Vlasi Grkavci su ogranak Burmaza koji su stanovali kraj Trebinja.Grkavci su isto R1a Z280 YP4278,kao Tanasijevići.

  9. Tanasijević Vojin

    Moje prezime potiče sa Severa Srbije,moj deda Tadija Tanasijević,došao je u Baranju,posle Drugog svetskog rata.Bio je vinogradar.
    Oženjen je bio dva puta,prva žena bila mu je moja baba Radovanka Teraklija,sa kojom je imao dva sina Mihaila (mog oca; 1942-1996)i strica Nikolu(1950-1999).Druga žena mu je bila Anđelka Zlatar,sa kojom imao sina Kostu (1960-)
    Ja sam nastavio posao i zanat, oženjen sam Verom Smiljanić.Krsna slava nam je Sv.Trifun-14.februar.

  10. Lazar

    Pozdrav,
    Moje je prezime je Tanasijević, potićrm iz Trnovča kod Velike Plane, znam da smo već vekovima na toj teritoriji, ali ne znam tačno koliko dugo, skoro pola sela odakle sam se isto preziva. Znam da postoji knjiga gde je tačno napisano ko smo i odakle smo ali ne znam gde je i koja je.

    Pa voleo bih ako neko zna nešto više da se javi i da kaže!