Порекло презимена Стијеља

16. марта 2012.

коментара: 6

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

 1. branko stijelja

  Prema rodoslovu Stijelja, koji je početkom 90-ih sastavio Mirko Stijelja, najveća verovatnoća je da Stijelje ( kao tačno glasi naše prezime ) potiču iz zapadne Srbije, tačnije sa srpsko-crnogorske granice. Naime, u selu Gornje Babine kod Prijepolja, nalaze se Steljići, koji slave Đurđevdan i postoje indicije da Stijelje potiču od njih.
  1875. godine, uporedo sa čuvenim ustankom, Nevesinjskom puškom, izbila je Babinska buna protiv Turaka u prijepoljskom kraju koja je surovo ugušena. Bežeći od Turaka, veliki broj stanovnika toga kraja naselio se na području današnjeg Dalmatinskog zaleđa, oko Knina, u Austro-Ugarskoj. U prilog ovoj teoriji ide i činjenica da se kraj oko Babina naziva Bukovica, da postoji rečica Zrmanja i sl

  *
  a isti takvi nazivi se sreću i u Dalmaciji.
  Taj neki Steljić, koji je prebegao u Austriju, verovatno je promenio prezime kad se prijavljivao, oduzeo “ić” ubacio ijekavicu i promenio krsnu slavu u Jovanjdan.

  #

  *
  Značenje prezimena je posebna priča. Stelja predstavlja sušeno ovčije meso, ali može biti i prostirka od slame, vune ( postelja ).

  Da li je neko danas Stijelja ili Stjelja zavisi isključivo od stepena nagluvosti matičara koji su upisivali naše stare i njihovog poznavanja prezimena i porodica u tom kraju.

  Smatra se da Stijelje potiču iz sela Nunić, kod Kistanja, jer ih tu ima najviše.

  • Predrag Stijelja

   Pozdrav i kao što vidite ja se pišem Stijelja (otac Dušan) ali rođena braća od oca su se pisali Stjelja.Rodom su iz Nunića (kod Knina) kao i pokojni djed Petar (rođen 1914 godine),pradjed također rođen tamo…i nek mi sad netko objasni ili gosp.Luka Pavić kako je to moguće?

  • Predrag

   Ima ogromnih podudarnosti u ovome što ste napisali, bar kako mi je moj pokojni otac govorio. Sećam se samo jednog detalja, a to je da smo pre Stijelja bili Gakovici sa istog područja, bar po ocevom skazanju.
   Postoji celo stablo staro pet vekova i veoma lepo napisano, kako se prezime racvalo.
   Sećam se tog crteža i potruditi se da ga je dajem kod moje rodbine.
   Pozdrav dobri ljudi.

 2. Luka Pavić

  Pojam Bukovica i Zrmanja u Dalmaciji mnogo su stariji od vremena navodnog doseljavanja Steljića u okolinu Knina. Prezime Stjelja (pisano još i kao Stielja) upisano je u matične knjige rođenih pri crkvi sv. Đurđa u selu Smoković (kod Zadra) 30.12.1852. godine, a to je dvadesetak godina pre navodnog doseljavanja Steljića.
  S poštovanjem, L. Pavić

 3. Irena

  Kroz razgovor sa jednim prof iz zagreba davnih 90 ih, receno mi je da porijeklo vucemo iz rusije, dovedeni i placeni od strane mlecana da branimo granicu mletacke republike od najezde turaka, govo ri se o 15 vjeku. Navodno Stjelje su bila plemena koljaca, placenih ubica sa Urala. Sad dal je tacno neznam, prenosim sta mi je receno, trebalo bi da ima i knjiga o istoriji srpskih prezimena u hrvatskoj. Imace u hrvatskoj racunaju da je prezime Stijelja sa *ije* katolicke vjeroispovjesti, cisti hrvati, (vidila u knjizi). Moja slava je sv. Georgije.

 4. Stevan

  Steljici potici iz sela Vrbnica kod Pljevalja odakle ih se dosta odselilo i naselilo u selu Babine.Postoje pricei i da je neki Steljic otisao u Hrvatsku i da je promenio prezime u Stjelja. Naravno to su price koje ne moraju biti tacne.