Poreklo prezimena Tmušić

16. mart 2012.

komentara: 14

U hercegovačkom plemenu Drobnjaka, pominju se Tmušići i njihovo dalje poreklo.

Oni su, po Andriji Luburiću, došli u Drobnjake kao uskoci. Što znači da nisu poreklom iz Drobnjaka, već iz nekog drugog mesta, ili plemena, ali su zbog bežanja, ili borbe sa Turcima „uskočili“ u Drobnjake.

Naime, Tmušića tamo ima dve kuće u mestu Bare.

Najdalja im je starina u Kučima. Oni su od Radovana Popovića-Drekalovića, koji je od krvi pobegao u Kolašin i nastanio se u selu Prošćenje. Imao je sinove Tomu, Novaka i Jovicu. Zbog neke zavade sa Turcima, ubije nekoliko Turaka i uskoči u Uskoke (pleme), oko 1824. godine i naseli se u Sirovcu. Kasnije se isele u Bare. Rod su sa Ristićem i Stanićima. Pre tridesetak godina (oko 1900. godine), jedna kuća (Đorđije) digla je u Nikšić i tu su ih sada dve kuće. Slave Nikoljdan, a prislužuju preobraženje.

Postoji još jedna grana Tmušića, kojih takođe ima u okolini Pljevalja, a koji su došli iz Polica (Vasojevići), slave Sv. Stevana.

Oni su poreklom iz Dulovića (Morača), a dalje Selakovića, koji su došli iz Hercegovine. Najdalja starina im je od Šćepanovića iz Rovaca, a pripadaju plemenu Nikšića.

PRIREDIO: Saradnik portala Poreklo Nebojša Novaković

_____________

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

TMUŠIĆI

(na Barama)

Tmušići su porijeklom iz Kuča od Drekalovića, odakle je Radovan Popović zbog krvi pobjegao i nastanio se u Prošćenju kod Mojkovca, oko 1800. godine. Imao je tri sina: Tomu, Novaka i Jovicu. U Prošćenju se zavadio s Turcima, neke pobije i uskoči u Drobnjak, u selo Sirovac 1824. godine. Kasnije se presele na Bare. Tmušići su rod s Ristićima i sa Stanićima. Početkom 20. vijeka Đorđije se preseli u Nikšić gdje sada žive njegovi potomci. Oko 1910. godine Mijat pređe u selo Novakoviće kod Žabljaka u Žugiće od kojih je bio oženjen Stojom. Imao je tri sina: Čedomira, Ljubomira-Bula i Jovana. Čedomir je poginuo, kao pripadnik NOP-a od 1941. godine, na Poljima Kolašinskim u proljeće 1942. godine, a Ljubomir-Bule je bio istaknuti patriota i pripadnik NOP-a; strijeljali su ga četnici avgusta 1942. godine na Žabljaku. Njihov brat Jovan je koloniziran 1945. godine u Bačko Dobro Polje.

Slave Nikoljdan, a prislužuju Preobraženje.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (14)

Odgovorite

14 komentara

  1. Popović - Drekalović

    Tmušići su rod sa Stanićima, Ristićima, Kotlicama, Pantovići (Mojkovac)…

    Svi slave Nikoljdan.

  2. Rston

    Poštovani,na osnovu dostupne mi literature i predanja,moj ogranak Tmušića potiče od Radovana Milovanovog Popovića-Drekalovića iz Kuča. Radovan je dobio nadimak Tmušo i od njega su Tmušići,sinovi Novak 1760., Tomo 1762 i Jovica 1764. Radovan se sa sinovima i dvije snahe od braće iz Kuča seli u Prošćenje,(Stana pop Mirkova-Stanići,Rista-Ristići).
    Novakovo potomstvo je uglavnom poznato.
    Tomo nije imao naslednike.
    Jovica je oko 1824 godine sa sinovima odselio za Srbiju.
    Iz Prošćenja sele u Sirovac pa u Bare.

    Predpostavka:
    Jovičini sinovi,Stanimir sa samohranom majkom ostaje u Sopotnici kod Prijepolja, od njegovog sina Veselina kasnije će nastati Vukosavljevići.
    Vučeta ostaje u Beranama,Milovan u Bijelo Polje,još jedan sin u Pljevlja.
    Jovica sa sinom Šulem nastavlja dublje u Srbiju i naseljava u selu Gajtan,Gornja Jablanica.U Gajtan je stigao Šule sa sinovima Jovom i Vulem 1882. godine.

    Šule je rođen 1810.,Jovo 1841.-1896.,Vule 1843.-?
    Svi slave sv Nikolu.

    MOLIM SVE koji imaju nekih podataka o ovome da se jave ili napišu saznanja,ispravke ili mišljenje.

    • srdjan

      Rodjace Tmusicu, javi mi se na ovaj broj tel.069412112.

    • Zoran

      Ima Tmušića u okolini Pljevalja, u selima Kordovina i Podborova. Svi slave svetog Nikolu. Moj čukundeda Jovica živeo je od 1858-1913. Pretpostavljam da je bio praunuk tog Jovice, koji je bio sin Radovana Tmuša Popovića…, ali ne znam imena njegovog oca i đeda, kako bi upotpunio stablo. Ako može pomoć, bio bih zahvalan. Pozz

    • Dragan Tmusic

      Postovani brastevnici ,da i ja nesto dodam jer rodoslov je izasao i da ispravim neke sumnje.Stanimir je tacno sa majkom otisao iz Kuca u polja Kolasinska i odatle uz reku Lim dosao do Zupe,medjutim nije mu se svidelo i nastanio se u selo Spotnica kod Prijepolja,Tad je zemlja pripadala Agi Cicicu koji mu je dao parce zemlje da se nastani.Tacna godina predpostavljamo i imam nekih zapisa je da Milovan Popovic oko 1760 god.´napusta Kuce i odlaze u Uskocke predele.Tako da nisu docekeli poharu Kuca.Odlazak je bio sto su bili u krvnoj osveti sa plemenskim brastevnicima Ivanovici .Ivanovici su bili blizi Skadarskom veziru i time su imali veliku prednost.U toku tih godina 13 brastevnika je izgubilo zivot u krvnoj osveti.Milovanovi sin Ilija nastaju Ristici,jer je izgleda poginuo,i Mirko koji je isto poginuo od koga nastaju Stanici.Sinovi Bogdan nastaju Kotlice,Radovan nastaju Tmusici su ostali zivi.Radovan je imao cetvoricu sinova Stanimir oko 1755 ,Novak 1760,Tomo 1762 i Jovicu 1764.Ovaj podatak sam uspeo da priblizimo sa nasim bratom Zoranom koji je svojevrsno odradio nas rodoslov.Ja mogu reci za mog djeda da po prednju sa koljena na koljeno moj djed je govorio da je Stanimir imao 3 ili cetri brata nije siguran.Nadam se da sam malo uspio da opisem trag naseg prezimena.

  3. srdjan

    dragi rodjace javi mi se obavezno na ovaj broj preko vibera 069412112

  4. Goran

    Dulovici Selakovici Iz Gornje Morace poticu Iz sela Sedlara u Popovom Polju,Haplo grupa G2a.Oni nemaju nikakve veze sa Scepanovicima Iz Rovaca Koji su se naselili u Sedlarima kad su Selakovici otisli u Gornju Moracu.Scepanovici su od plemena Niksicana Gojakovica,u selu Sedlari prhvatili su slavu Stevanjdan.Od njih su Gavrilovici,Kovacine,Micici,Medari,Bratstva koja svi slave Sv.Stefana.I Dulovici u Gornjoj Moraci slave Stevanjdan ali nemaju veze sa Scepanovicima iako su Iz istog sela Sedlara.

  5. Milica

    Milo Tmušić iz sela Tmušić kod Berana za vreme naseljavanja Srba na Kosovu posle 2. Svetskog rata doselio se sa svojom porodicom u selo Petrič kod Peći, živeli su tamo do 1999. kada se sele u centralnu Srbiju. Imao je 4 sina. Milovan (živi u Bariču, profesor u penziji) Milivoje (živi na Meljaku, učitelj u penziji) Radovan (umro je kao mlad) Radivoje (stradao je u vojsci, ubijen od strane ustaša kao vojno lice u Hrvatskoj)

  6. Jelena

    Milo je mislim Marko brat

  7. Aleksandar Dramicanin

    Ja sam Aleksandar Dramicanin iz Prokuplja po predanju smo od Tmusica sa Polica , Zainteresovalo me vase pisanje mozda mozete da mi pomognete oko porekla . Unapred hvala 0600115010

    • Goran

      Tmušići su iz sela Tmuše kod Kalinovika.Odatle su otišli u Gornju Moraču,u Krnju Jelu kraj Dulovića,a odatle odlaze u selo Zagrađe na Polici kod Budimlje.Dulovići iz Gornje Morače po selu odakle su došli.Nisu bili samo jedna porodica već nekoliko porodica iz Tmuše kod Kalinovika.Zato su i danas familije poreklom od Tmušića sa Police sa različitom genetikom.Neki Tmušići su ostali u Gornjoj Morači,a neki su odatle otišli za Sjenicu i Bjelo Polje.Svi Tmušići koji su bili u 17veku u Gornjoj Morači slave Stevanjdan od Dulovića ali nisu njihovi rođaci nego su bili komšije u istom selu.I dana postoji selo Tmuše kod Kalinovika,pored sela Obalj.