Порекло презимена Тмушић

16. марта 2012.

коментара: 10

У херцеговачком племену Дробњака, помињу се Тмушићи и њихово даље порекло.

Они су, по Андрији Лубурићу, дошли у Дробњаке као ускоци. Што значи да нису пореклом из Дробњака, већ из неког другог места, или племена, али су због бежања, или борбе са Турцима „ускочили“ у Дробњаке.

Наиме, Тмушића тамо има две куће у месту Баре.

Најдаља им је старина у Кучима. Они су од Радована Поповића-Дрекаловића, који је од крви побегао у Колашин и настанио се у селу Прошћење. Имао је синове Тому, Новака и Јовицу. Због неке заваде са Турцима, убије неколико Турака и ускочи у Ускоке (племе), око 1824. године и насели се у Сировцу. Касније се иселе у Баре. Род су са Ристићем и Станићима. Пре тридесетак година (око 1900. године), једна кућа (Ђорђије) дигла је у Никшић и ту су их сада две куће. Славе Никољдан, а прислужују преображење.

Постоји још једна грана Тмушића, којих такође има у околини Пљеваља, а који су дошли из Полица (Васојевићи), славе Св. Стевана.

Они су пореклом из Дуловића (Морача), а даље Селаковића, који су дошли из Херцеговине. Најдаља старина им је од Шћепановића из Роваца, а припадају племену Никшића.

ПРИРЕДИО: Сарадник портала Порекло Небојша Новаковић

_____________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ТМУШИЋИ

(на Барама)

Тмушићи су поријеклом из Куча од Дрекаловића, одакле је Радован Поповић због крви побјегао и настанио се у Прошћењу код Мојковца, око 1800. године. Имао је три сина: Тому, Новака и Јовицу. У Прошћењу се завадио с Турцима, неке побије и ускочи у Дробњак, у село Сировац 1824. године. Касније се преселе на Баре. Тмушићи су род с Ристићима и са Станићима. Почетком 20. вијека Ђорђије се пресели у Никшић гдје сада живе његови потомци. Око 1910. године Мијат пређе у село Новаковиће код Жабљака у Жугиће од којих је био ожењен Стојом. Имао је три сина: Чедомира, Љубомира-Була и Јована. Чедомир је погинуо, као припадник НОП-а од 1941. године, на Пољима Колашинским у прољеће 1942. године, а Љубомир-Буле је био истакнути патриота и припадник НОП-а; стријељали су га четници августа 1942. године на Жабљаку. Њихов брат Јован је колонизиран 1945. године у Бачко Добро Поље.

Славе Никољдан, а прислужују Преображење.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

 1. Popović - Drekalović

  Tmušići su rod sa Stanićima, Ristićima, Kotlicama, Pantovići (Mojkovac)…

  Svi slave Nikoljdan.

 2. Rston

  Поштовани,на основу доступне ми литературе и предања,мој огранак Тмушића потиче од Радована Миловановог Поповића-Дрекаловића из Куча. Радован је добио надимак Тмушо и од њега су Тмушићи,синови Новак 1760., Томо 1762 и Јовица 1764. Радован се са синовима и двије снахе од браће из Куча сели у Прошћење,(Стана поп Миркова-Станићи,Риста-Ристићи).
  Новаково потомство је углавном познато.
  Томо није имао наследнике.
  Јовица је око 1824 године са синовима одселио за Србију.
  Из Прошћења селе у Сировац па у Баре.

  Предпоставка:
  Јовичини синови,Станимир са самохраном мајком остаје у Сопотници код Пријепоља, од његовог сина Веселина касније ће настати Вукосављевићи.
  Вучета остаје у Беранама,Милован у Бијело Поље,још један син у Пљевља.
  Јовица са сином Шулем наставља дубље у Србију и насељава у селу Гајтан,Горња Јабланица.У Гајтан је стигао Шуле са синовима Јовом и Вулем 1882. године.

  Шуле је рођен 1810.,Јово 1841.-1896.,Вуле 1843.-?
  Сви славе св Николу.

  МОЛИМ СВЕ који имају неких података о овоме да се јаве или напишу сазнања,исправке или мишљење.

 3. srdjan

  dragi rodjace javi mi se obavezno na ovaj broj preko vibera 069412112

 4. Горан

  Dulovici Selakovici Iz Gornje Morace poticu Iz sela Sedlara u Popovom Polju,Haplo grupa G2a.Oni nemaju nikakve veze sa Scepanovicima Iz Rovaca Koji su se naselili u Sedlarima kad su Selakovici otisli u Gornju Moracu.Scepanovici su od plemena Niksicana Gojakovica,u selu Sedlari prhvatili su slavu Stevanjdan.Od njih su Gavrilovici,Kovacine,Micici,Medari,Bratstva koja svi slave Sv.Stefana.I Dulovici u Gornjoj Moraci slave Stevanjdan ali nemaju veze sa Scepanovicima iako su Iz istog sela Sedlara.

 5. Milica

  Milo Tmušić iz sela Tmušić kod Berana za vreme naseljavanja Srba na Kosovu posle 2. Svetskog rata doselio se sa svojom porodicom u selo Petrič kod Peći, živeli su tamo do 1999. kada se sele u centralnu Srbiju. Imao je 4 sina. Milovan (živi u Bariču, profesor u penziji) Milivoje (živi na Meljaku, učitelj u penziji) Radovan (umro je kao mlad) Radivoje (stradao je u vojsci, ubijen od strane ustaša kao vojno lice u Hrvatskoj)

 6. Jelena

  Milo je mislim Marko brat