Порекло презимена Тмушић Reviewed by Momizat on . У херцеговачком племену Дробњака, помињу се Тмушићи и њихово даље порекло. Они су, по Андрији Лубурићу, дошли у Дробњаке као ускоци. Што значи да нису пореклом У херцеговачком племену Дробњака, помињу се Тмушићи и њихово даље порекло. Они су, по Андрији Лубурићу, дошли у Дробњаке као ускоци. Што значи да нису пореклом Rating:
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Тмушић

Порекло презимена Тмушић

У херцеговачком племену Дробњака, помињу се Тмушићи и њихово даље порекло.

Они су, по Андрији Лубурићу, дошли у Дробњаке као ускоци. Што значи да нису пореклом из Дробњака, већ из неког другог места, или племена, али су због бежања, или борбе са Турцима „ускочили“ у Дробњаке.

Наиме, Тмушића тамо има две куће у месту Баре.

Најдаља им је старина у Кучима. Они су од Радована Поповића-Дрекаловића, који је од крви побегао у Колашин и настанио се у селу Прошћење. Имао је синове Тому, Новака и Јовицу. Због неке заваде са Турцима, убије неколико Турака и ускочи у Ускоке (племе), око 1824. године и насели се у Сировцу. Касније се иселе у Баре. Род су са Ристићем и Станићима. Пре тридесетак година (око 1900. године), једна кућа (Ђорђије) дигла је у Никшић и ту су их сада две куће. Славе Никољдан, а прислужују преображење.

Постоји још једна грана Тмушића, којих такође има у околини Пљеваља, а који су дошли из Полица (Васојевићи), славе Св. Стевана.

Они су пореклом из Дуловића (Морача), а даље Селаковића, који су дошли из Херцеговине. Најдаља старина им је од Шћепановића из Роваца, а припадају племену Никшића.

ПРИРЕДИО: Сарадник портала Порекло Небојша Новаковић

_____________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ТМУШИЋИ

(на Барама)

Тмушићи су поријеклом из Куча од Дрекаловића, одакле је Радован Поповић због крви побјегао и настанио се у Прошћењу код Мојковца, око 1800. године. Имао је три сина: Тому, Новака и Јовицу. У Прошћењу се завадио с Турцима, неке побије и ускочи у Дробњак, у село Сировац 1824. године. Касније се преселе на Баре. Тмушићи су род с Ристићима и са Станићима. Почетком 20. вијека Ђорђије се пресели у Никшић гдје сада живе његови потомци. Око 1910. године Мијат пређе у село Новаковиће код Жабљака у Жугиће од којих је био ожењен Стојом. Имао је три сина: Чедомира, Љубомира-Була и Јована. Чедомир је погинуо, као припадник НОП-а од 1941. године, на Пољима Колашинским у прољеће 1942. године, а Љубомир-Буле је био истакнути патриота и припадник НОП-а; стријељали су га четници августа 1942. године на Жабљаку. Њихов брат Јован је колонизиран 1945. године у Бачко Добро Поље.

Славе Никољдан, а прислужују Преображење.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 


Коментари (8)

 • Popović - Drekalović

  Tmušići su rod sa Stanićima, Ristićima, Kotlicama, Pantovići (Mojkovac)…

  Svi slave Nikoljdan.

  Одговори
 • Rston

  Поштовани,на основу доступне ми литературе и предања,мој огранак Тмушића потиче од Радована Миловановог Поповића-Дрекаловића из Куча. Радован је добио надимак Тмушо и од њега су Тмушићи,синови Новак 1760., Томо 1762 и Јовица 1764. Радован се са синовима и двије снахе од браће из Куча сели у Прошћење,(Стана поп Миркова-Станићи,Риста-Ристићи).
  Новаково потомство је углавном познато.
  Томо није имао наследнике.
  Јовица је око 1824 године са синовима одселио за Србију.
  Из Прошћења селе у Сировац па у Баре.

  Предпоставка:
  Јовичини синови,Станимир са самохраном мајком остаје у Сопотници код Пријепоља, од његовог сина Веселина касније ће настати Вукосављевићи.
  Вучета остаје у Беранама,Милован у Бијело Поље,још један син у Пљевља.
  Јовица са сином Шулем наставља дубље у Србију и насељава у селу Гајтан,Горња Јабланица.У Гајтан је стигао Шуле са синовима Јовом и Вулем 1882. године.

  Шуле је рођен 1810.,Јово 1841.-1896.,Вуле 1843.-?
  Сви славе св Николу.

  МОЛИМ СВЕ који имају неких података о овоме да се јаве или напишу сазнања,исправке или мишљење.

  Одговори
  • srdjan

   Rodjace Tmusicu, javi mi se na ovaj broj tel.069412112.

   Одговори
  • Zoran

   Ima Tmušića u okolini Pljevalja, u selima Kordovina i Podborova. Svi slave svetog Nikolu. Moj čukundeda Jovica živeo je od 1858-1913. Pretpostavljam da je bio praunuk tog Jovice, koji je bio sin Radovana Tmuša Popovića…, ali ne znam imena njegovog oca i đeda, kako bi upotpunio stablo. Ako može pomoć, bio bih zahvalan. Pozz

   Одговори
   • Rston

    Не знам ђе живиш , имаш у Подборове Тмушиће . Ако ти значи могу те повезати , а мени мораш дати више података да бих покушао да ти помогнем . Поздрав

    Одговори
   • Rston

    По годинама или унук или праунук .Ради се на састављању поздрав

    Одговори
 • srdjan

  dragi rodjace javi mi se obavezno na ovaj broj preko vibera 069412112

  Одговори
 • Горан

  Dulovici Selakovici Iz Gornje Morace poticu Iz sela Sedlara u Popovom Polju,Haplo grupa G2a.Oni nemaju nikakve veze sa Scepanovicima Iz Rovaca Koji su se naselili u Sedlarima kad su Selakovici otisli u Gornju Moracu.Scepanovici su od plemena Niksicana Gojakovica,u selu Sedlari prhvatili su slavu Stevanjdan.Od njih su Gavrilovici,Kovacine,Micici,Medari,Bratstva koja svi slave Sv.Stefana.I Dulovici u Gornjoj Moraci slave Stevanjdan ali nemaju veze sa Scepanovicima iako su Iz istog sela Sedlara.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top