Порекло презимена Терзић

16. март 2012.

коментара: 70

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ТEРЗИЋИ

(у Жабљаку)

Вукота Урошев Терзић, из села Бујака код Пљеваља, 1956. године дошао је у Жабљак као милиционер на рад у Станицу милиције. Оженио се од братства Ковачевића из Ковачке Долине и остао да живи на Жабљаку. Има два сина: Веселина и Жељка.

Славе Аранђеловдан.

____________

ТЕРЗИЋИ су огранак братства Мандића, од кога су се давно одвојили. Не зна се шта је с њима било, да ли су се иселили или изумрли. Топоними „Терзићи“ у Придворици и „Терзића продо“ у Јаворју, у Језерима, подсјећају на ово братство.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

_____________________

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (70)

Одговорите

70 коментара

  1. Добривој Терзић

    Терзића има и у Јагодњаку,Барања у у хрватској,по попису порезних обвезника 1715 и 1720 год .Барањске жупаније у аустро угарској монархији спомиње се Старац Терзија 1715,а Станивук Терзија 1720 год. Терзићи произлазе из Терзија,Послије комесације око 1870 год.један од Терзића одлази у славонију у Кућанце и један од потомака је Богољуб Терзић убијен од усташа у 2.св. рату,име му је на спомен плочи жртвама рата.Један од Терзића се приженио у шокачко село Дубошевица и прихватио католичку вјеру тако да их је било и католика.Барања је трокут који се налази између драве,Дунава и језера Баатон,сада је 1/3 у хрватској а већи дио у мађарској.

  2. Momir Terzic

    Rodjen sam u selu Milicinica,opstina Valjevo.Slavimo Svetog Nikolu i po pisanju Ljube Pavlovica doselili smo iz gornjeg toka lima podnu Vasojevica.Nazalost ,citajuci dostupne materijale iz te oblasti nisam uspeo da uspostavim vezu sa tim krajem.Molim sve one koji mi mogu pomoci da se jave.

  3. Владета

    Моји преци по оцу су пореклом из села Вапа крај Сјенице. По неким информацијама раније смо се презивали Милинковићи и живели смо у слеу (не знам име) крај Сопоћана (код Н. Пазара) одакле смо се и доселили у Вапу.
    Славимо СВЕТОГ ТРИФУНА.
    Има ли неких писаних података о овоме и где, у којој установи или можда Цркви бих могао пронаћи неки поуздан податак?
    Унапред захвалан.

    • Divčić

      Ja sam testirani Divčić (E V13 – Z5018>FGC11450) i slava mi je Sveti Trifun. Ima više “Trifunštaka” nosilaca haplogrupe E V13, a i Vaši Terzići nam nisu daleki. Sveti Trifun je zaštitnik vinograda, pa neko dalje porijeklo upućuje ne vinogradske krajeve. Za Trifunštake moje grane EV13 je vjerovatno porijeklo Dabarsko polje kod Hercegovine, a dalje porijeklo moguće jedno selo kod Bileće (ima stara crkva Svetog Trifuna). To je rod Đurica. Uskoro će izaći nekoliko interesantnih rezultata Y hromozoma iz Istočne Hercegovine.

    • bojan

      terzici iz vape su se prezivali milinkovici,promenili su prezime u terzic jer su bili obucari,terzije,inace doselili su se iz hercegovine iz gacka,mislim da tamo ima i dan danas milinkovica,uglavnom u selu lipnik

  4. Родољуб

    Молим све који имају информације о презимену Терзић из околине Чачка да ми јаве коју крсну славе и све детаље у вези њихове лозе?

  5. Zivko Terzic

    Mi smo porijeklom iz okoline Pljevalja u Crnoj Gori i koliko ja znam poticemo iz drobnjaka. Slavimo Arandjelovdan. Puno pozdrava svim rodjacima u Srbiji I sire!

  6. Branka

    Ja sam rodjena Terzic iz Kaķnja.Krsna slava mog oca je Sveti Jovan.Otac mì je pricao,da su Terzici u Kakanj dosli pre 5oo godina iz Kljùca BiH.Odakle su dosli u Kljuc to ne znam.

  7. Milos

    Da li neko zna Poreklo prezimena Terzic kod Nove Varosi slave Djurdjevdan?

  8. Ivana

    Zna li neko poreklo prezimena Terzic iz Popucaka, Valjevo? Slave Djurdjic? Poznato je da su pet generacija bili svestenici?

  9. Војислав Ананић

    ТЕРЗИЋ (п.м). Терзићи (п), у Бодежиштима и Бралачу (Гацко), Колешку (Невесиње) и Поткому (Дабар). У Бодежишта су дошли из Трновице код Билеће, одакле су побјегли “због турског зулума”. У Братач су доселили из Будисавља (Невесиње). Славе Аранђеловдан. У Колешко су Терзићи доселили око 1840. године из Бањана. Поријеклом су од тамошњих Миљанића (59:204.213.327). У Поткому их сматрају најстаријим породицама. Поријеклом су “испод Голије”, гдје су имали “много мушких глава и нису хтели давати харач, па пређу код Љубовића”. Дошли су у Дабар у другој половини 16. вијека. “Први који је овамо дошао звао се Перо Терзић”. Славе Никољдан. Имају рођаке у Колешку. Они славе Ђурђевдан (248:42). Терзићи (м) су били настањени у Шаранима (Брда требињска). Извори помињу Мустафу Терзића из Шарана који је продао, 1865. године, Ахмеду Мујчинагићу из Придвораца код Требиња: кућу, двије њиве и гувно у Шаранима “за 700 гроша” (97:274).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    • Boris Miljanić

      Poštovani Vojislave,
      U pravu ste za Terziće,to takođe navodi i Dedijer u knjizi Hercegovina na strani 361,a da su se prozvali po tome,što je Miljanić koji se odselio iz Banjana bio krojač,abadžija,terzija.
      S poštovanjem,
      Boris Miljanić Vrbas

  10. Tanja

    Mi smo Terzići iz Dabar Polja.
    Slavimo Svetog Vasilija Velikog.