Poreklo prezimena Terzić

16. mart 2012.

komentara: 70

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

TERZIĆI

(u Žabljaku)

Vukota Urošev Terzić, iz sela Bujaka kod Pljevalja, 1956. godine došao je u Žabljak kao milicioner na rad u Stanicu milicije. Oženio se od bratstva Kovačevića iz Kovačke Doline i ostao da živi na Žabljaku. Ima dva sina: Veselina i Željka.

Slave Aranđelovdan.

____________

TERZIĆI su ogranak bratstva Mandića, od koga su se davno odvojili. Ne zna se šta je s njima bilo, da li su se iselili ili izumrli. Toponimi „Terzići“ u Pridvorici i „Terzića prodo“ u Javorju, u Jezerima, podsjećaju na ovo bratstvo.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

_____________________

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (70)

Odgovorite

70 komentara

  1. Dobrivoj Terzić

    Terzića ima i u Jagodnjaku,Baranja u u hrvatskoj,po popisu poreznih obveznika 1715 i 1720 god .Baranjske županije u austro ugarskoj monarhiji spominje se Starac Terzija 1715,a Stanivuk Terzija 1720 god. Terzići proizlaze iz Terzija,Poslije komesacije oko 1870 god.jedan od Terzića odlazi u slavoniju u Kućance i jedan od potomaka je Bogoljub Terzić ubijen od ustaša u 2.sv. ratu,ime mu je na spomen ploči žrtvama rata.Jedan od Terzića se priženio u šokačko selo Duboševica i prihvatio katoličku vjeru tako da ih je bilo i katolika.Baranja je trokut koji se nalazi između drave,Dunava i jezera Baaton,sada je 1/3 u hrvatskoj a veći dio u mađarskoj.

  2. Momir Terzic

    Rodjen sam u selu Milicinica,opstina Valjevo.Slavimo Svetog Nikolu i po pisanju Ljube Pavlovica doselili smo iz gornjeg toka lima podnu Vasojevica.Nazalost ,citajuci dostupne materijale iz te oblasti nisam uspeo da uspostavim vezu sa tim krajem.Molim sve one koji mi mogu pomoci da se jave.

  3. Vladeta

    Moji preci po ocu su poreklom iz sela Vapa kraj Sjenice. Po nekim informacijama ranije smo se prezivali Milinkovići i živeli smo u sleu (ne znam ime) kraj Sopoćana (kod N. Pazara) odakle smo se i doselili u Vapu.
    Slavimo SVETOG TRIFUNA.
    Ima li nekih pisanih podataka o ovome i gde, u kojoj ustanovi ili možda Crkvi bih mogao pronaći neki pouzdan podatak?
    Unapred zahvalan.

    • Divčić

      Ja sam testirani Divčić (E V13 – Z5018>FGC11450) i slava mi je Sveti Trifun. Ima više “Trifunštaka” nosilaca haplogrupe E V13, a i Vaši Terzići nam nisu daleki. Sveti Trifun je zaštitnik vinograda, pa neko dalje porijeklo upućuje ne vinogradske krajeve. Za Trifunštake moje grane EV13 je vjerovatno porijeklo Dabarsko polje kod Hercegovine, a dalje porijeklo moguće jedno selo kod Bileće (ima stara crkva Svetog Trifuna). To je rod Đurica. Uskoro će izaći nekoliko interesantnih rezultata Y hromozoma iz Istočne Hercegovine.

    • bojan

      terzici iz vape su se prezivali milinkovici,promenili su prezime u terzic jer su bili obucari,terzije,inace doselili su se iz hercegovine iz gacka,mislim da tamo ima i dan danas milinkovica,uglavnom u selu lipnik

  4. Rodoljub

    Molim sve koji imaju informacije o prezimenu Terzić iz okoline Čačka da mi jave koju krsnu slave i sve detalje u vezi njihove loze?

  5. Zivko Terzic

    Mi smo porijeklom iz okoline Pljevalja u Crnoj Gori i koliko ja znam poticemo iz drobnjaka. Slavimo Arandjelovdan. Puno pozdrava svim rodjacima u Srbiji I sire!

  6. Branka

    Ja sam rodjena Terzic iz Kaķnja.Krsna slava mog oca je Sveti Jovan.Otac mì je pricao,da su Terzici u Kakanj dosli pre 5oo godina iz Kljùca BiH.Odakle su dosli u Kljuc to ne znam.

  7. Milos

    Da li neko zna Poreklo prezimena Terzic kod Nove Varosi slave Djurdjevdan?

    • Bojan Terzic

      Postovani,slucajno sam ovo citao,ja sam iz Nove Varosi,slavimo Djurrdjevdan,deda je poreklom iz Sela Ljubis na Zlatiboru,pricao je da su doselili iz Virpazara za vreme Turaka..

  8. Ivana

    Zna li neko poreklo prezimena Terzic iz Popucaka, Valjevo? Slave Djurdjic? Poznato je da su pet generacija bili svestenici?

  9. Vojislav Ananić

    TERZIĆ (p.m). Terzići (p), u Bodežištima i Bralaču (Gacko), Kolešku (Nevesinje) i Potkomu (Dabar). U Bodežišta su došli iz Trnovice kod Bileće, odakle su pobjegli “zbog turskog zuluma”. U Bratač su doselili iz Budisavlja (Nevesinje). Slave Aranđelovdan. U Koleško su Terzići doselili oko 1840. godine iz Banjana. Porijeklom su od tamošnjih Miljanića (59:204.213.327). U Potkomu ih smatraju najstarijim porodicama. Porijeklom su “ispod Golije”, gdje su imali “mnogo muških glava i nisu hteli davati harač, pa pređu kod Ljubovića”. Došli su u Dabar u drugoj polovini 16. vijeka. “Prvi koji je ovamo došao zvao se Pero Terzić”. Slave Nikoljdan. Imaju rođake u Kolešku. Oni slave Đurđevdan (248:42). Terzići (m) su bili nastanjeni u Šaranima (Brda trebinjska). Izvori pominju Mustafu Terzića iz Šarana koji je prodao, 1865. godine, Ahmedu Mujčinagiću iz Pridvoraca kod Trebinja: kuću, dvije njive i guvno u Šaranima “za 700 groša” (97:274).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Boris Miljanić

      Poštovani Vojislave,
      U pravu ste za Terziće,to takođe navodi i Dedijer u knjizi Hercegovina na strani 361,a da su se prozvali po tome,što je Miljanić koji se odselio iz Banjana bio krojač,abadžija,terzija.
      S poštovanjem,
      Boris Miljanić Vrbas

  10. Tanja

    Mi smo Terzići iz Dabar Polja.
    Slavimo Svetog Vasilija Velikog.