Poreklo prezimena Sovilj

16. mart 2012.

komentara: 8

Prezime Sovilj je iz Like, gde su se prvi rodovi naselili iz Dalmacije za vreme Stojana Jankovića. Kako piše Milan Divjak Lički u knjizi “Lički kalendar za svaku godinu”, Sovilji su došli u Liku iz dalmatinskog mesta Smiljčić.

“U Smiljčić su došli iz Bosne, sa Zmijanja. Zmijanje su nastanili, kada su došli iz Hercegovine, okolina Gackog polja. Kada je pala Hercegovina u turske ruke, mnogi se naši rodovi pokrenuše na seobu prema severnoj Dalmaciji. Iz Smiljčića dođoše dva brata, tradicija narodnog predanja nije zapamtila njihova imena. Nabrzo potom  izumre im rodbina u Dalmaciji, pa se jedan povrati natrag, na starevinu. Ovaj što je ostao u Lici izrodi veliko potomstvo, koje se naglo razmnoži, te se raširiše po svoj Lici i Krbavi. Nije poznato njihovo staro prezime ni kom su “pletivu” pripadali. Sadašnje prezime Sovilj dobili su po nadimku (sovilja znači čunak na razboju). Iz Gračaca se raširiše po celoj Bosanskoj Krajini i Vojvodini”.

KRSNA SLAVA: Sveti Nikola

POZNATI:

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (8)

Odgovorite

8 komentara

  1. Milica Stanar

    Na groblju u Gubavčevom polju(Gračac) postoji nadgrobni spomenik sa imenom Boža SOVINJ koji je umro krajem 19.veka(čini mi se 1892).Postoji priča o dva brata Francuza iz PORODICE SOVINJON koja su došla na to područje za vreme Napoleona. Jedan je tu i ostao,a drugi je zasnovao porodicu na području Bosne negde oko Sanskog mosta odakle je poreklom i pokojni dr Jovan Sovilj, koji je radio u jodnoj banji u N.Sadu.

    • Luka Stanar

      Pozdrav prezimenjakinjo,

      Istražujem porijeklo našeg prezimena pa me interesuje iz kojeg ste kraja.Moji su iz Oštre Luke.

      • Milica

        Moja baka Milica Manojlović , dev.Sovilj je iz Like, opština Gračac, Gubavčevo polje a, blizu je selo Omsica Nkolininog dede ( komentar ispod) Imam rodbinu u Bačkom Gračacu, Novom Sadu i okolini ,a a izbeglih posle 90tih i u Beogradu,Banatu , Sremu…

  2. Ja i moji su rođeni u Vojvodini, mesto Bački Gračac.Poreklo očevih vuče iz Gubavčevog polja,Omsica. Deda i baba su kolonizacijom došli 1946 u selo i tu živeli. Ima puno Sovilja u mestu, ali interesantno, nismo blizak rod sa nijednom porodicom, iz drugih su mesta u Lici.Ima dosta prezimena u mom mestu. Sastajali smo se na skupu Sovilja poslednji put na Banstolu, restoran Čiče, kod Čortanovaca, put prema Inđiji i lepo je druženje bilo te 2008.

  3. rajka

    ja sam rajka sovilj cer mile sovilja i mare sa gornjeg budelja opstina kljuc molim sovilje da se mi jave