Порекло презимена Совиљ

16. марта 2012.

коментара: 7

Презиме Совиљ је из Лике, где су се први родови населили из Далмације за време Стојана Јанковића. Како пише Милан Дивјак Лички у књизи “Лички календар за сваку годину”, Совиљи су дошли у Лику из далматинског места Смиљчић.

“У Смиљчић су дошли из Босне, са Змијања. Змијање су настанили, када су дошли из Херцеговине, околина Гацког поља. Када је пала Херцеговина у турске руке, многи се наши родови покренуше на сеобу према северној Далмацији. Из Смиљчића дођоше два брата, традиција народног предања није запамтила њихова имена. Набрзо потом  изумре им родбина у Далмацији, па се један поврати натраг, на старевину. Овај што је остао у Лици изроди велико потомство, које се нагло размножи, те се раширише по свој Лици и Крбави. Није познато њихово старо презиме ни ком су “плетиву” припадали. Садашње презиме Совиљ добили су по надимку (совиља значи чунак на разбоју). Из Грачаца се раширише по целој Босанској Крајини и Војводини”.

КРСНА СЛАВА: Свети Никола

ПОЗНАТИ:

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

 1. Milica Stanar

  Na groblju u Gubavčevom polju(Gračac) postoji nadgrobni spomenik sa imenom Boža SOVINJ koji je umro krajem 19.veka(čini mi se 1892).Postoji priča o dva brata Francuza iz PORODICE SOVINJON koja su došla na to područje za vreme Napoleona. Jedan je tu i ostao,a drugi je zasnovao porodicu na području Bosne negde oko Sanskog mosta odakle je poreklom i pokojni dr Jovan Sovilj, koji je radio u jodnoj banji u N.Sadu.

  • Лука Станар

   Поздрав презимењакињо,

   Истражујем поријекло нашег презимена па ме интересује из којег сте краја.Моји су из Оштре Луке.

 2. Ja i moji su rođeni u Vojvodini, mesto Bački Gračac.Poreklo očevih vuče iz Gubavčevog polja,Omsica. Deda i baba su kolonizacijom došli 1946 u selo i tu živeli. Ima puno Sovilja u mestu, ali interesantno, nismo blizak rod sa nijednom porodicom, iz drugih su mesta u Lici.Ima dosta prezimena u mom mestu. Sastajali smo se na skupu Sovilja poslednji put na Banstolu, restoran Čiče, kod Čortanovaca, put prema Inđiji i lepo je druženje bilo te 2008.

 3. rajka

  ja sam rajka sovilj cer mile sovilja i mare sa gornjeg budelja opstina kljuc molim sovilje da se mi jave