Poreklo prezimena Sučević

15. mart 2012.

komentara: 22

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (22)

Odgovorite

22 komentara

  1. Đuro

    Činjenica je da su za vreme Turskih progona u Srbiji neki odlučivali da spas traže u Austriskoj carevini. Naselivši se na prostorima vojne krajne postali su graničari. Među tim graničarima neki su bili poznati kao plaćene ubice. Te plaćene ubice su delile carevu pravdu(ili što bi narod lajčki rekao, ubijali za pare i žene). Narod ih prozvao Sucima, a kasnije njihove potomke Sučevićima. Krsna slava je Sv.Đorđe.

  2. psymorbid

    Moji su poreklom iz republike Hrvatske,selo je Zrmanja po nekim podacima srez je Gracac, a po drugim podacima pominje se Vrelo tj. Velika Popina.Porodicna krsna slava je ARHANGEL MIHAIL.Jedina osoba po kojoj imamo tragove porekla je moj cukundeda Iso Maksima Sucevic koji je bio ucesnik i dobrovoljac Solunskog fronta. Po kojoj imamo povelju kao dokaz. Od Vojske i Mornarice Jugoslavije. od 30.jula 1931. god. Dodajem da je upsan u knjigu dobrovoljaca na br. 969 sveska za 1930. god. Slovo ,S` …… Ukratko zelimo da saznamo sto je vise verodostojnih informacija o svom poreklu. Hvala i pozdrav

    • Nebojša Novaković

      Sučevići su ogranak Rodića. Matica ove grupe rodova je upravo Velika Popina. Osnovna slava “plemena” je Sv. Arhanđel.

      Mi u dnk projektu imamo testirane Rodiće, pa bi bilo idealno kada bi se i Sučevići testirali radi potvrde o srodstvu.

      Inače, poreklo ovog roda po svemu sudeći seže do južne Makedonije. Odatle su, preko Hercegovine, došli do Like, Dalmacije i Bosanske Krajine. Masovno su se raseljavali iz Like. Smatra se da je reč o najjačem krajiškom rodu.

  3. Mirko

    Moji su poreklom iz sela Sucevica u Lici.
    Meni su pricali da ima i u Crnoj Gori selo Sucevici odakle mi poticemo.
    Znaci na kraju krajeva smo se iz juzne Makedonije naselili na citavon balkanu a najvise nas bilo u Lici?!

  4. Sonja

    Moj djed Sučević (1897.-1970.) je porijeklom iz Sučevića kraj Velike Popine u Lici, slava Aranđelovo. Bio je učitelj, pisac i povjesničar, vijećnik ZAVNOH-a i direktor zagrebačkog Muzeja Srba u Hrvatskoj. Imam nešto njegovih knjiga za djecu i radova sa znanstvenih skupova. Njegov sin a moj ujak Dojčin Sučević (stradao u 2.Svj. ratu, bez djece) bio je kipar, ali su u ratu stradala sva njegova djela osim 2 mala rada koja je kao 17.godišnjak poklonio sestričnama. Jedan od njih bio je u stalnom postavu Muzeja BH u Sarajevu, neznam dal je stradao u napadima ’90.-tih.
    Nas je u Zagrebu troje unuka Sučevića iz Velike Poine,svi sa sinovima.
    Imam članak o djedu svoga djeda, Todoru Sučeviću, koji je bio učitelj s obje strane Une, u Austriji i Turskoj. Trebala bih ga uploadati negdje na Internet.
    Kako prezimena Sučević ne nalazim u popisu stanovništva Like 17. stoljeća, zaključujem da su ovamo doselili samo neznam otkuda. Rado bih se povezala sa g. Nebojšom u vezi istraživanja.

    Pozdrav iz Zagreba

    • Milena

      Molim vas mozete li su javiti na mail?

    • Sonja

      Mozete li.mi se javiti?

    • milena

      mogu li dobiti vaš mail

    • Tamara

      Pozdrav I mi smo Sucevici, zapravo muzevljeva strana, pokojni svekar je pricao da vode poreklo iz Like, znam da je pominjao isto sto u Crnoj gori to je I u Lici od Srba Sucevica, sad to nisam dobro razumela… Znam I da su u jednom periodu njegovi preci ziveli na Kosovu, sada smo mi jedini Sucevici na jugu Srbije, pricao je I o povezanosti sa Nikolom Teslom I jos dosta stvari, poseduje I one kape Licancke I nosnju predaka. Nisam bila bas mnogo zainteresovana ali sada kad sam malo istrazila vidim dosta povezanosti sa njegovim pricama, bas bih volela da saznam sto vise o tome, jako se ponosio svojim precima I prezimenom. 💔

  5. Ljiljana

    I ja sam rođena Sucevic iz Sucevica Otric Velika Popina,slave S. Aranđela.Nadam se da neko nsto zna o vezi Sucevica i pokrajine Suceava na tromeđi Rumunije, Ukrajine i Moldaviji, a pripadala je Moldaviji. Cak postoji i neki toponimi Sucevita, a cita se Sucevica. Inace, radi se o istorijskoj pokrajini Bukovina. Tesko da su to slucajnosti. Radovala bih se da mi neko nesto vise kaze. Hvala. Pozdrav

    • Jadranka

      Zdravo Ljiljana!
      I ja sam čula za toponim i manastir Sučevica u današnjoj Rumuniji, tačnije Moldaviji. Ima na netu o manastiru Sučevica, predivan je i neobičan! I moja devojačka slava je Aranđelovdan. Volela bih da uspostavimo kontakt, jer malo ljudi znam koji se tako prezivaju, a sećajući se moga dede i moga oca, koji su bili vrlo neobični i daroviti ljudi, usuđujem se da mislim da su i ostali Sučevići po mnogo čemu zanimljivi i vredni spominjanja i sećanja.
      Jedan moj poznanik, inače pisac kao i ja, advokat sa dugom sudskom praksom, posetio je između ostalih i manastir Sučevicu, kaže da je predivan. A otkud manastiru to ime, e pa to bi trebalo ispitati.
      Pozdravi i dobre želje! Jadranka

  6. Slavko

    Po mojim saznanjima, Sučevići potiču iz Crne gore.
    Najezdom turaka otišli su do Splita, tu je počelo pokrštavanje, pa oni koji su to prihvatili
    ostali su. Ostali su preselili se u Liku., tu je moj praded ubio nekog pa je otišao u Bosnu
    ( jer sz bile krvne osvete ). Tako smo deda, tata i ja rođeni u Bosni.
    Krsna slava nam je sv. Arhanđel.

  7. Jadranka

    draga Ljijana,
    lajovicjadranka˛@gmail.com i javi se.

  8. Predrag

    Ja sam takođe iz te loze. Otac Željko Sučević. Njegov otac Ilija Sučević i majka Mika Sučević nakon udaje. Živeli su u Bihaću pa tokom ratova se preselili u Vojvodinu.

  9. Predrag

    Sećam se da mi je baba Mika pričala da ih je bilo oko 11 dece otac i majka.

  10. Marija Radosavljević

    Draga familijo,naši Sučevići!.Moja svekrva je djev.Sučević i ona je 9.dete i najmlađa.Otac joj iz Like doselio u selo Dopsin (Slavonija u Hrvatskoj)1937.g.Otac joj se zvao Spasoje iz sela Sučević opština Velika Popina.Javite mi se čim prije!Marija