Poreklo prezimena Stojnić

14. mart 2012.

komentara: 72

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (72)

Odgovorite

72 komentara

  1. Snezana Stojnic

    Moj tata je poreklom iz sela Grabašnice sa Kozare kod Svodne – opština Novi Grad, slava nam je Sveti Stefan. Kolonizovani posle rata u Nove Kozarce kod Kikinde

  2. Milorad Bogdanović

    Za dr Ivanu Stojnić Lončar

    Prezime Stojnić javlja se u zajednici Krasojevića kao slavljenici Lazareve Subote zajedno sa prezimenom:Zimonjić, Šakota, Babić, Mataruga, Grbić, Jelovac, Šarac, Batinić… itd. Ovi Krasojevići, potomci su Lazarevog brata Krasoja sa prostora Zagore (Stara Hercegovina), kojima je Đurđevdan bila stara slava.

    Prezime Stojnić nije kasnije toliko učestalo na prostoru, Raške, Crne Gore, Hercegovine i Dalmacije. Najviše se zastupljeni na današnjem prostoru zapadne Republike Srpske, tj. oko Prnjavora, Banjaluke, Gradiške, Dubice, Prijedora, Sanskog Mosta i Krupe, gdje slave Stevanjdan, Đurđevdan, Jovanjdan, Nikoljdan i Časne verige.
    Đurđevdan slave u parohiji:Prnjavor, Štrpci i Smrtići; Banjaluka i Verići, i Moštanica u čijoj parohiji je selo Furde i prezime Stojnić. U selu Furde 1882 godine bilo je samo 9 kuća i 52 duše. U ovoj parohiji spominju se još jedni Stojnići koji slave Nikoljdan.

    Prezime Lončar slave Arh. Mihaila, Jovanjdan, Đurđevdan i Nikoljdan i mahom su nastanjeni na prostoru Glamoča, Petrovca, Bihaća, Dubice, Gradiške, Prijedora, Gerzova i Mrkonjić Grada.

    Naravno, za još veća saznanja o svojim korjenima predlažem da posjetite Srpsk DNK projekat http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/ kao i našu Digitalnu bilbiloteku http://www.poreklo.rs/2014/01/05/digitalna-biblioteka-portala-poreklo/

    Prepis:
    -Petar Aškraba Zagorski, Srbija…,Zagorje 2008, str 457
    -Đorđe Janjatović, Prezimena Srba u Bosni, Sombor, 1993, str350-351
    -Šematizam dabrobosanski za 1882 godinu, Sarajevo 1882, str 36-37

  3. Slobodan Stojnić

    Poštovani moji Stojnići,

    G-din Mirko Stojnić heraldičar sa Palića ( na žalost nemam informaciju da li je još živ) mi je jednom prilikom poklonio mapu kretanja familije Stojnić od 1492 do 1929. kada se i on rodio u Novom Sadu. Mi smo poreklom iz sela Strigove Opština Dubica, slavimo slavu Sv. Stefan 09. januar, ima nas u Vrbasu 1 familija a sada i u Senti 1 familija, ostali su u Baču ( Vojvodina, sever Srbije) Beogradu, …..

    • Dragan Stojnic

      Postovani Slobodane!
      Ukoliko ste u mogucnosti da i nama Stojnicima u Australiji posaljete tu kartu.Inace i moji su iz Verica Ivanjske Potkozarja.zivi i zdravi bili.Dragan Stojnic.

    • Dragan Stojnic

      Postovani Slobodane!
      pisao sam Vam pre dve godine ako ste u mogucnosti da nam posaljete vasa saznanja o familijama Stojnic.hvala unapred

  4. Slobodan Stojnić

    takođe zaboravih da napišem ko želi pomenutu mapu u elektronskoj formi neka ostavi e-mail i šaljem … pozdrav za sve!

  5. Nebojša Babić

    Slobodane,
    ja nisam Stojnić, ali bih voleo tu mapu da pokažem mom sestriću koji je Stojnić. Njegov otac, moj zet, je iz Bosanske Kostajnice, slave Svetog Stefana. S obzirom na mesto vašeg porekla i istu slavu, pretpostavljam da ste daleki rod.
    Moj mejl je:
    [email protected]
    Veliki pozdrav!

  6. Nebojša Babić

    Slobodane,
    možda niste uočili moj gornji komentar.
    Ako ste u mogućnosti, pošaljite mi navedenu mapu!
    Pozdrav!

  7. Nebojša Babić

    Prijatelji,
    da nije Slobodan nekome možda poslao mapu?

  8. Stojnic Dragan

    Veliki Pozdrav za sve Stojnice, roden sam u selu Verici krsna Slava nam je Sveti Jovan,

  9. Nikola

    Moj čukun deda je dosao u Banat iz Rasavaca (zaseok Zecovi) kod Prijedora posle drugog svetskog rata. Zvao se Trivo i dosao je sa suprugom i osmoro dece u Hetin, a njegovi potomci su u Zemunu, Mužlji, Ečkoj, Novom Sadu, Zrenjaninu, Bačkoj Topoli, itd . Znam da ovaj deo porodice ima rođake u Prijedoru ali ih ne znam. Slava je Sveti Nikola. Što se tiče mape ako nekome treba imam ja pa neka počalje mail na [email protected] pa ću mu poslati! Veliki pozdrav za sve!

  10. Pozdravljam sve Stojniće!
    Ja živim u Prijedoru a moji su porijeklom iz Rasavaca kod Prijedora.
    Slavimo Svetog Nikolu.
    Moj pokojni otac je istraživao odakle smo,i po nekim njegovim saznanjima na ovo područje smo stigli sa područja Like i Banije.
    A Nikola mi je rođak i obavezno ću mu se javiti.