Порекло презимена Стојнић

14. март 2012.

коментара: 72

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (72)

Одговорите

72 коментара

  1. Snezana Stojnic

    Moj tata je poreklom iz sela Grabašnice sa Kozare kod Svodne – opština Novi Grad, slava nam je Sveti Stefan. Kolonizovani posle rata u Nove Kozarce kod Kikinde

  2. Милорад Богдановић

    За др Ивану Стојнић Лончар

    Презиме Стојнић јавља се у заједници Красојевића као слављеници Лазареве Суботе заједно са презименом:Зимоњић, Шакота, Бабић, Матаруга, Грбић, Јеловац, Шарац, Батинић… итд. Ови Красојевићи, потомци су Лазаревог брата Красоја са простора Загоре (Стара Херцеговина), којима је Ђурђевдан била стара слава.

    Презиме Стојнић није касније толико учестало на простору, Рашке, Црне Горе, Херцеговине и Далмације. Највише се заступљени на данашњем простору западне Републике Српске, тј. око Прњавора, Бањалуке, Градишке, Дубице, Приједора, Санског Моста и Крупе, гдје славе Стевањдан, Ђурђевдан, Јовањдан, Никољдан и Часне вериге.
    Ђурђевдан славе у парохији:Прњавор, Штрпци и Смртићи; Бањалука и Верићи, и Моштаница у чијој парохији је село Фурде и презиме Стојнић. У селу Фурде 1882 године било је само 9 кућа и 52 душе. У овој парохији спомињу се још једни Стојнићи који славе Никољдан.

    Презиме Лончар славе Арх. Михаила, Јовањдан, Ђурђевдан и Никољдан и махом су настањени на простору Гламоча, Петровца, Бихаћа, Дубице, Градишке, Приједора, Герзова и Мркоњић Града.

    Наравно, за још већа сазнања о својим корјенима предлажем да посјетите Српск ДНК пројекат http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/ као и нашу Дигиталну билбилотеку http://www.poreklo.rs/2014/01/05/digitalna-biblioteka-portala-poreklo/

    Препис:
    -Петар Ашкраба Загорски, Србија…,Загорје 2008, стр 457
    -Ђорђе Јањатовић, Презимена Срба у Босни, Сомбор, 1993, стр350-351
    -Шематизам дабробосански за 1882 годину, Сарајево 1882, стр 36-37

  3. Слободан Стојнић

    Поштовани моји Стојнићи,

    Г-дин Мирко Стојнић хералдичар са Палића ( на жалост немам информацију да ли је још жив) ми је једном приликом поклонио мапу кретања фамилије Стојнић од 1492 до 1929. када се и он родио у Новом Саду. Ми смо пореклом из села Стригове Општина Дубица, славимо славу Св. Стефан 09. јануар, има нас у Врбасу 1 фамилија а сада и у Сенти 1 фамилија, остали су у Бачу ( Војводина, север Србије) Београду, …..

  4. Слободан Стојнић

    такође заборавих да напишем ко жели поменуту мапу у електронској форми нека остави е-маил и шаљем … поздрав за све!

  5. Небојша Бабић

    Слободане,
    ја нисам Стојнић, али бих волео ту мапу да покажем мом сестрићу који је Стојнић. Његов отац, мој зет, је из Босанске Костајнице, славе Светог Стефана. С обзиром на место вашег порекла и исту славу, претпостављам да сте далеки род.
    Мој мејл је:
    [email protected]
    Велики поздрав!

  6. Небојша Бабић

    Слободане,
    можда нисте уочили мој горњи коментар.
    Ако сте у могућности, пошаљите ми наведену мапу!
    Поздрав!

  7. Небојша Бабић

    Пријатељи,
    да није Слободан некоме можда послао мапу?

  8. Stojnic Dragan

    Veliki Pozdrav za sve Stojnice, roden sam u selu Verici krsna Slava nam je Sveti Jovan,

  9. Nikola

    Moj čukun deda je dosao u Banat iz Rasavaca (zaseok Zecovi) kod Prijedora posle drugog svetskog rata. Zvao se Trivo i dosao je sa suprugom i osmoro dece u Hetin, a njegovi potomci su u Zemunu, Mužlji, Ečkoj, Novom Sadu, Zrenjaninu, Bačkoj Topoli, itd . Znam da ovaj deo porodice ima rođake u Prijedoru ali ih ne znam. Slava je Sveti Nikola. Što se tiče mape ako nekome treba imam ja pa neka počalje mail na [email protected] pa ću mu poslati! Veliki pozdrav za sve!

  10. Pozdravljam sve Stojniće!
    Ja živim u Prijedoru a moji su porijeklom iz Rasavaca kod Prijedora.
    Slavimo Svetog Nikolu.
    Moj pokojni otac je istraživao odakle smo,i po nekim njegovim saznanjima na ovo područje smo stigli sa područja Like i Banije.
    A Nikola mi je rođak i obavezno ću mu se javiti.