Poreklo prezimena Stojnić

14. mart 2012.

komentara: 72

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (72)

Odgovorite

72 komentara

  1. stojnic miroslav

    ja sam rodjen u zemunu ali moje poreklo i svi moji su sa legendarne kozare iz kozarske dubice iz sela furde i sela skljucani i slavimo djurdjevdan doselili su se moji rodjaci posle drugog svetskog rata u zemun i banovce

  2. Stanka

    Moj svekar je Ratko(luka, Stevan…) otac Vasa, majka Jokaa deda im bio Luka. Dosli i osnovali Ostru luku (OSTRA zbog terena – strana) Sanski most kod Prijedora. Zive u Smederevu i u Ostroj lucii. Slave sv. Nikolu. Pozdrav svim Stojnicima. Posaljite mapu. Hvala unapred.

    • Milorad Bogdanović

      Znači po Luki Stojniću Oštra Luka je dobila ime, ako sam ja dobro razumio i pročizao šta ste vi napisali tuđim pismom LATINIcom – Došli i osnovali Oštru luku.???

    • Nikola

      Postovanje! Citam vas komentar pa vidim dosta slicnosti sa mojim poreklom! Molim vas jel znate koja je krsna slava Luki i jel mi mozete reci dali je Luka imao brace i sestre? Moji su preci iz Prijedora i imam u svom stablu Luku koji je otac mom cukundedi Trivi!

      • Milorad Bogdanović

        Luka je slavio Nikoljdan, kao i svi Stojnići u Krivaji, Marićki, Oštroj Luci, kao i parohijama Kozarac, Moštanica, Gradiška, Gašica i Bijakovac, kao i Stari Majdan.
        Nije mi poznato ko su Luki rođena braća i sestre. To možeš vidjeti u crkvenim knjigama parohije Marićka ili Oštra Luka. Do 1882. godine, Stojnići nisu bili naseljeni u Prijedoru i bližoj okolini.

        • Milorad Bogdanović

          Trivun Stojnić se javlja kao treći sin popa Gligorije, koji je imao još i sinove Stojana, Đorđa i Gavru. Gavro je najmlađi, rođen oko 1850, zapopio se i posle smrti popadije zamonašio.
          Pop Gligorije rođen je 25.januara 1810. godine u selu Marićka, od oca Gavre, sveštenika i matere Stevanije rođena Krivaja iz Krivaje.
          Znači, Trivun je rođen zasigurno prije 1850 godine, ako ti je čukunđed, a ti onda prije 1960. godine.

          • Nikola

            Moj deda stric koji je jos ziv mi je rekao da je Luka ima brata Nikolu a otac mu se zvao Toma. Luka je od potomaka imao Trivu, Simu, Todora, Peru i Mileta dok je Nikola imao sina koji se zvao Djordjo.

            • Moj pradeda je bio Mile Stojnić,deda Dušan Stojnić,a otac Dragoljub Ciljo Stojnić.
              Nikola,pozdrav za tebe i tu granu porodice u Vojvodini.
              Ostalo ćemo na mejl.
              Sve najbolje!

  3. mladen

    ZDRAVO JAZ SAM MLADEN STOJNIC. ŽIVIM U SLOVENIJI U GRADU CELJU. POZDRAVLJAM SVE STOJNICE I VOLEO BI DA I MENI POŠALJETE MAPU NA MOJ MAIL. HVALA.

  4. Nikola

    Familijo koga zanima mapa neka mi pusti mail na [email protected] i saljem je u najkracem roku.

    • Sandra

      Zdravo,ako nije problem volela bih da mi pošaljete tu mapu na moj mail, [email protected] sam generacija,moj otac je iz Maricke,pa me zanima gde nas je sve bilo i slicno,pozdrav.

    • Stojnic Dusko

      Pozdrav imenjace ako ste u mogucnosti da mi posaljete mapu bio bih vam veoma zahvalan.
      Moji su rodom iz Grabasnice a od 1964 su preselili u D.Dragotinju opstina Prijedor. Pozdrav

  5. Nikola

    Ja cu postaviti par informacija koje sam saznao od gospodina Bogdanovica koji mi je pomogao da saynam nove informacije sto se porodice tice. Ovo je deo nase prepiske vezane za porodicu Stojnic koja slavi sv.Nikolu.

    citiram;

    “Inače tvoji Stojnići su u srodstvu sa Stojnićima u Busnovima i Marićkoj, u timarskom prostoru. Pogledaj Šematizam dabrobosanski za 1882 godinu u našoj Digitalnoj biblioteci”

    “Zaboravio sam ti još da navedem da je tvoja porodica Stojnića, sveštenička porodica u 19 vijeku a možda i prije, koja se raseljavala po parohijama gdje su službovali. To se pre svega odnosi na prostor između Kozare i Grmeča.”

    “Sveštenička porodica Stojnić iz Timara tj okolina javlja se u pisanim dokumentima oko 1785 godine pa sve do kraja 19 vijeka na prostorima manstira Gomionica i parohija timarskih, mahom oko parohije Marići (Marićka).

    Kaluđer gomionički Gavro Stojnić potpisao se na koricama crkvene knjige, rusko izdanje poklon carice Katarine druge , pre 1785

    Pop Gligorije Stojnić, paroh marićki, 1870 godine izgrađuje crkvu sv. Ilija u Marićkoj. Bio je u poznim godinama.

    Nasledio ga je u ovoj parohiji sin Gavro do 1888 godine kada mu umire supruga, gubi sveštenički čin i odlazi u manastir Gomionica gdje započinje monaški život.

    Imao je brata Trivuna koji se spominje 17.4.1894 kao kum sveštenika Jovana Jelića, kršteni kum djece igumana Gavre-Gavrila Stojnića.”

    Nadam se da mi nece biti yamereno sto je pola cerilica a pola latinica.

  6. Milorad Bogdanović

    Da je pop Gavro imao još jednu kćerku, može se pročitati u knjizi umrlih, u parohije Gradina, gdje spominje i Marija Ratković, žena Jove iz Gradine, koja je rođena 1866. godine, a umrla na porođaju 14.4.1892. Marija je bila kći popa Gavre i matere Stoje.

  7. Milorad Bogdanović

    Marija Stojnić, kći Biće Stojnića iz Marićke, udata za Vasilija Dakića iz Timar-Jelića (Jelićka). Marija je rođena 1839. godine u selu Timar-Marići (Marićka). Umrla 23.11.1894. godine, i sahranjena u Đurića groblju.

    • Dragi rode odluči napisati koje slovo,elem srcem mi puno vidjeti vas s obzirom da oca čije prezime nosim nedavno upokoji.Moja saznanja iz Mileševe i manastira na Kosmetu prilikom vojevanja mi su slična uvezi Hercegovine no vuku mnogo dalje do vremena Stefana Tvrtka,navodno je jedan od Vojvoda Stojin dobio dio zemlje u Zahumlju i preci mu se nazva

  8. Ilija Stojnić

    Pozdrav svima.
    Ja sam rođen i živim u Banjaluci.
    Moj đed je iz sela Pobrđani kod Kostajnice.
    Na ovom sajtu sam našao da je to bila parohija sa četiri sela… Čitluk, Strigovi, Pobrđani, Kalendari.
    Đed je rođen 1934. godine ali je već početkom drugog svjetskog rata, kada su ustaše ušle u te krajeve pobjegao sa ostalim stanovništvom na Kozaru, odakle je poslije, kad je pala Kozara odveden u logor Jasenovac.
    Poslije rata se selio i živio u nekoliko gradova po Srbiji i BiH, da bi na kraju oko 1960. godine doselio u Banjaluku, gdje i danas živi.
    Zanima me, zna li neko nešto više o porijeklu Stojnića iz tih krajeva, odakle su došli, mapa kretanja i sve ostalo u vezi toga.
    Ako neko ima neke informacije može ovdje da odgovori ili na mejl.
    [email protected]

  9. Vojislav Ananić

    STOJNIĆ, vjerovatno od ženskog imena Stojna, doselili su se s juga na sjever “glavnom strujom”- iz Dalmacije, od Duvna i Jajca, dolinom Vrbasa i Une, svakako početkom XVIII vijeka, odmah iza jednog od austro-turskih ratova (1715,1737), jer ih je privlačila plodna a pusta zemlja knežopoljska. Slave Svetoga Stevana (Strigova).

    Izvor: Milovoj Rodić – KNEŽICA U KNEŠPOLJU, Laktaši, 2006.

  10. Dragana Stojnić

    Pozdrav svim Stojnićima, ja zivim u Pancevu i krsna slava mii je Sveti Nikola. Moji baba Stoja i deda Vasilije su dosli iz sela Jablanica kod Gradiske. Posle strahovitih stradanja u Jasenovcu i zavrsetka rata,dosli u Pancevo.
    U Beogradu imam jod dve sestre od strica,a u Lazarevcu dva brata od strica.
    Cula sam nedavno da je moj deda imao dedu u Americi ali o tome nista ne znam.
    Volela bih da znam imam li rodjake i da li je neko cuo za Stojnice iz Jablanice.