Порекло презимена Чубрило

14. март 2012.

коментара: 45

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

___________________________________________________

Презиме Чубрило присутно је у Херцеговини и у Лици.

Према књизи “Херцеговачка презимена” Риста Милићевића, презиме Чубрило је из села Фатница (Билећа). Пореклом су од Вујовића у Влаховићима. Неки је Чубрило најпре дошао “као најамник у Фатници и служио је у Попара. После се придомазетио”.

Презиме Чубрило у Лици присутно је у селима Брувно, Дивосело, Радуч, Рудопоље, Читлук.

КРСНА СЛАВА: Свети Јован

ПОЗНАТИ:

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (45)

Одговорите

45 коментара

  1. Srdjan Čubrilo

    Pozdrav. Moja porodica, tačnije deda, je iz sela Srednj Dubovik u okolini Bosanske Krupe odakle nakon drugog rata odlazi u Beograd. Slavimo slavu Sveti Luka. Ono sto sam ja čuo o poreklu porodice jeste da su dosli sa podrucija Crne Gore koliko je to tacno ne znam. Deda se zvao Mile i imao je dva brata cija ja imena ne znam. Jedino sto znam jeste da oni imaji potomke i da neki od njih i dalje zive u Duboviku. Nazalost ja ne poznajem nikoga ko je iz porodice niti nekoga ko nosi isto prezime kao i ja a nisam uspeo da deku ispitam o porodici jer je preminio dok sam bio mali. Hvala svima na informacijma.

    • Dragoslav

      Pozdrav.
      Ja sam Dragoslav Cubrilo 1973 god od pokojnog oca Mladena Cubrila rodjen 1940 selo busevic iznad Blatine opstina Bosanski Novi sad mislim. Djed se zvao Ilija a baba Sava koji su za vreme drugog svetskog rata izgubili dvoje muske dece od prezivelih bili su Lazar.,Mirko,Rajko,Dragan i Mara.

    • Dragoslav

      Pozdrav.
      Ja sam Dragoslav Cubrilo 1973 god od pokojnog oca Mladena Cubrila rodjen 1940 selo busevic iznad Blatine opstina Bosanski Novi sad mislim. Djed se zvao Ilija a baba Sava koji su za vreme drugog svetskog rata izgubili dvoje muske dece od prezivelih bili su Lazar.,Mirko,Rajko,Dragan i Mara. Slava nam je sv Luka.

  2. Aleksandra

    Pozdrav svima i ja se prezivam Cubrilo ja sam rodjena i zivim u Beogradu,moj otac je iz dalmacije slavimo sv.Luku…

  3. Милан

    Pozdrav. Majka mi je Smilja, rođena Čubrilo, pa me zanima poreklo tj. rodbina. Rođena je u mestu Bugar, opština Bihać, 1948. i ima dva brata Bogdana (1950) i Ljubomira (1957) od oca Relje (1903-1970) i majke Đuje (1908-1991, devojačko Ćulibrk, otac Jovo iz Vrela i majka Stoja).
    Smilja se kao devojka preselila u Beograd i udala za Miodraga Srdanovića, mog oca.
    Slave sv.Luku.
    Reljin otac Lazo od dece je imao i :
    -sin Todor, poginuo sa 11 godina u partizanima ???
    -ćerka Milija koja se udala za Radića ???
    -sin Bogdan koji je poginuo u partizanima u okolini Mladenovca. Bogdan je imao ćerku Ljubicu koja se udala za Pucara i sina Milanka koji je imao četvoro dece: Nada, Mira, Lazo (ćerke Ljubica i Milijana) i Bogdan za koga sam čuo da je u Puli.
    – ćerka Smilja koja je bila udata za Bubala koji su za vreme prvog sv. rata prebegli u Inđiju
    Relja je iz prvog braka sa Anđom (devojačko Dubajić) imao:
    Smilja (1924-1944) poginula kod Zvornika kao partizanska bolničarka
    Anđa (1927-1942) ubijena u Bugaru od strane muslimana
    Đuro (1934.2007) živeo u Pucarevu (kasnije Novi Travnik) da bi početkom poslednjeg rata izbegao u Bački Jarak gde je i preminuo. Sa suprugom Danicom imao sinove Ratka, Vlatka i Zorana.
    Znači ima nas svuda, ali sam sa dosta njih izgubio kontakt, a voleo bih i da saznam i o precima pre Laze tj. pradede.

  4. Mira Čubrilo

    Hvala na ovim podacima o prezimenu Čubrilo. Dosta nas je iz Bruvna u Lici, na žalost više nismo u rodnom kraju 😔!

    Pozdrav svim Čubrilama!

  5. Žarko Obradović

    Чубриле се у Лици први пут помињу као насељеници код Оточца, 1658. г. Помињу се и у пописима из 1700. и 1712. г. на подручју Лике. 1915. г. их је било 55 кућа а највише у Радучу (34 к) па у Рудопољу (10) и Брувну (9). У Лици славе светог Луку што им је и стара слава из Херцеговине. Старином су наводно од херцеговачких Вујиновића. Код Брувна су Чубриле живеле у два засеока. Један је засеок био на Церовцу Брувањском, где су им комшије били Буљи, Покрајци и Гутеше. Други засеок Чубрила био је у Рудопољу Брувањском, југо-источно од Пакларића, где су им комшије били Обрадовићи звани Пејаковићи, те Шарићи и Кртинићи.

    • Djordje Čubrilo

      Pozdrav. Ja sam Djordje Čubrilo poreklom iz Bruvna a živeo sam u Gračacu naselje Krš.
      Otac mi je Milan a deda je bio Djuradj (Djuro). Pradeda je bio Jovan. Koliko ja znam pradeda je došao iz Mazina na imanje kod tetke i tetka koji nisu imali dece a prezivali su se Krajnović. Nadimak nam je bio Šuljani. U Bruvnu smo živeli pored Krajnovića a između Radakovića i Basta (podurljaj). Slavimo sv.Luku . Kada smo izbegli naselili smo u Ban.Karadjordjevo a kasnije se preselili u Batajnici.

  6. Milan Čubrilo

    Selo Prkosi u opštini Bosanski Petrovac. Dušan Čubrilo oženjen Marijom Radak, poklani ’41. Sinovi Rade, Blaže (moj đed) i Ranko. Posle rata odlaze na sevet Banata, gde dobijaju švapsku kuću i malo zemlje. Blaže oženjen Danicom Lazić. Blažini sinovi Dušan (moj otac) i Milan. Od Dušana Davor i Milan a od Milana Srdjan. Žensku čeljade nisam nabrajao. Slava Sveti Luka.

  7. Neda

    Pozdrav društvo. Voljela bih više saznati o pradedinom poreklu, nadam se da mi može neko pomoći ili bar mali detalj reći. Pradjeda se zvao Miloš Ugrenović rođen 1920 u Buševiću. Imao je sestre Stoju i Đuju. Otac mu se zvao Jandro(otac je valjda umro mlad). Majka(neznamo joj ime) sa njih troje odlazi u Čubrle. Sestra Đuja se udaje u Borovnice. Miloš je živio u Buševiću i oženio Cvjetu Davidović i imali troje djece Svetozar, Dragomir i Stoja. Poslije su se preselili u Slavoniju.
    Lijep pozdrav svima

  8. Svetozar Čubrilo

    FB cveledm
    IG cveletv
    TW cveletv

  9. Milan

    Da bi se nekako došlo do porekla , odnosno rođačkih veza, treba ozbiljnija potraga. Za početak preporučujem sajt myheritage.rs koji pomaže da se upakuju podaci koje znate.
    Postoje na netu i spiskovi poginulih u 2.sv.ratu po mestima, pa daju neki trag – mesto rođenja, ime oca ili supružnika i mesto i datum pogibije.
    Tu su i
    sajt Crvenog krsta koji ima spisak zarobljenih u Velikom ratu (tražiti kao austrougarske vojnike),
    sajt sa spiskovima doseljenika u Ameriku (dosta Ličana je pre Velikog rata odlazilo u Ameriku, a dosta se kao dobrovoljci i vraćali, pa su se ili vratili u Liku ili naselili u Vojvodinu)
    sajt sa grobovima širom sveta, ponajviše Amerika (ima Čubrila)
    sajt Beogradskog arhiva gde imaju prijave podstanara, ali i crkvene knjige (ima Čubrila)
    Dosta toga se može iščačkati, ali najvažnija je rszmena informacija među nama, da bi se našle dodirne tačke, potvrdila porodična predanja i sklopila priča.

  10. Svetozar

    Niko od porodice Cubrilo ne slavi tu slavu vec Sv.Luku. Uglavnom su radjana muska deca, crna i visoka, sa izrazitim obrvama.