Порекло презимена Чубрило

14. март 2012.

коментара: 45

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

___________________________________________________

Презиме Чубрило присутно је у Херцеговини и у Лици.

Према књизи “Херцеговачка презимена” Риста Милићевића, презиме Чубрило је из села Фатница (Билећа). Пореклом су од Вујовића у Влаховићима. Неки је Чубрило најпре дошао “као најамник у Фатници и служио је у Попара. После се придомазетио”.

Презиме Чубрило у Лици присутно је у селима Брувно, Дивосело, Радуч, Рудопоље, Читлук.

КРСНА СЛАВА: Свети Јован

ПОЗНАТИ:

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (45)

Одговорите

45 коментара

  1. Милорад Богдановић

    У књизи ПРЕЗИМЕНА СРБА У БОСНИ аутора Ђорђа Јањатовића, Сомбор, 1993., као и у ШЕМАТИЗМУ д/б за 1882 годину, презиме ЧУБРИЛО се спомиње у сарајевском и крајишком простору. У парохији Сарајево град славе Јовањдан. Никоњдан славе у парохији Бошковићи (Бањалука). У свом осталим парохијама славе Лучиндан и то: Сарајево град, Осјек-Блажуј;Соколовић-Вишеград; Пркоси (Петровац); Рујница, Врело, Бихаћ и Хргар); Дубовик и Крупа.
    У карловачком владичанству Лучиндан славе сва презимена Чубрило и Чубриловић а у Далмацији и книнској Крајини спомињу се као слављеници Илиндана и Никољдана.
    Ристо Милићевић у књизи ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА спомиње презиме Чубрило који славе Јовањдан у Фатници (Билећа) који су порјеклом од Вуковића у Влаховићима. Презиме Чубриловић, муслимани, из Корјениће, доселили из црногорског приморја крајем 17. вијека.

  2. Biljana Čubrilo

    Zelela bih samo da naglasim da je svim Čubrilima krsna slava Sveti Luka.Takodje zelim da kazem da su svi Čubrili u krvnom srodstu,tako da bi bilo super da decu naucite da ne smeju da ulaze u veze sa momcima ili devojkama koji imaju bilo kakve krvne veze sa Čubrilima ukoliko i sami nosite prezime Čubrilo.
    Pozdrav

    • Милорад Богдановић

      Па неби се Биљо рекло да сви ваши презимењаци славе исту славу. У то се можете увјерити у претходном тексту, или све то демантујете..
      Упућујем вам искрену похвалу на упозореље младнима о крвном сродству које се несмије укаљати, а нажалост, примјери су велики.

      П.С. Ћирилица је српска љепотица.

    • Aco Cubrilovic

      Tako je ja sam Cubrilovic i slavim svetog Luku

    • Đorđe

      Nije točno da su svi u srodstvu

  3. Dusan Cubrilo

    Ja sam Cubrilo iz Srema . Poreklo mi potice iz sela Raduc (Lika) . Praprapra deda je dosao iz Raduc-a krajem 18 veka . Slavimo sv. Luku i koliko sam slusao od starijih svi Cubrilovi iz Raduca slave sv. Luku .

  4. Vladimir Cubrilo

    Ja sam isto iz Srema,tu sam i rodjen kao i moj otac,deda,pradeda…svi koji su se doselili posle Velike seobe Srba koji su dosli iz Like,sela Raduc,opstina Gospic…svi slavimo Sv.apostola i jevandjelistu Luku.

  5. Goran Tanaskovic

    Moj deda, Patar Cubrilo je rodjen 1894. god u selu Raduc u Lici. Slava mu je bila Sveti Luka. Imigrirao je u SAD pocetkom 20-og veka. Kao dobrovoljac odlazi na Solunski front. Izmedju dva rata je ziveo na salasu pored Tresnjevca u Backoj. U tom periodu je dobio sinove Marka I Branka, o kojima ja nemam informacija. Tokom Drugog svetskog rata je bio u logoru u Madjarskoj, tu je upoznao moju babu. Nakon rata su nastavili da zive na salasu pored Tresnjevca , gde su 1948. godine dobili moju majku. 1955. godine su se preselili na Bezaniju (Novi Beograd). Deda je umro 1979. godine. Ja zivim u Kanadi od 1997. godine.

  6. Marijan Kralj ,Varaždin

    Kako je moj prijatelj i susjed dr. Mirko Čubrilo(spomenut u blogu) posjetio sam ovaj blog i s radošću sam ga pročtao.
    Ja sam Zagorac,Hrvat koji je bio u Bileći i Fatnici i fascinira me kako je iz male Fatnice i Fatničkog polja niklo toliko ljudi.Rasuli se ali nisu nestali i zaboravili svoje podrijetlo.

  7. Bojan

    Pozdrav, i ja se prezivam Čubrilo, porijeklom sam iz Fatnice, Bileća.Da li neko ima još nekih saznanja o porijeklu Čubrila iz Hercegovine?
    Svi Čubrili iz Fatnice koje znam slave Svetog Nikolu, ali po ovome što sam ovdje pročitao kod ostalih je uglavnom u pitanju Sveti Luka. Volio bih da znam da li mi porijeklom iz Hercegovine imamo ikakve veze sa ostalim Čubrilima.

  8. Nikola

    Pozdrav Svima i ja sam od Čubrila iz Bruvna. Koliko vidim ima nas dosta iz toga sela sto bih trebalo znaciti da smo sigurno rodbina a ne poznajemo se sto je steta. Slava nam je Sveti Luka. Ja sam obisao to selo prosle godine i kucu u kojoj mi je Djed rodjen to mnogo lep kraj, lesnici, drenjine ….
    Ima li iko kakvo stablo porodicno ili rodoslov pa da ga nadogradjujemo ko koliko zna ?

  9. Darko Čubrilo

    Pozdrav,ne znam tacno koje mesto al moj cukun deda je dosao iz Like…kao sto vidim i vecina …Slavu slavim Sv.Luka….a od poznatih secam se kosarkasa Aleksandra Čubrila,poceo je sa pro kosarkom 1993 u Partizanu ….za vise informacija o njemu mozete pogledati na Wikipediji…

  10. Мој деда, Дмитар, родио се у селу Брувно, добио стипендију да учи занат обућара у Загребу. Први светски рат одвео га је на руски фронт, после чега се настанио у Панчеву, где су се родили мој отац, Јован Чубрило и два млађа брата Слободан и Станко.
    Слава нам је Свети Лука, а тата је говорио да презиме можда има за корен Чабар дакле да је прављење истих био занат наших предака
    Иначе мој отац је свог сахранио за време другог светског рата са 17 година током бомбардовања, помогао мајци да браћа одрасту, постао машински инжењер, добио француску па Фулбрајтову стипендију, сам научио енглеским француски, немачки, користио латински као српски, конструиосао авион Утве, радио за Уједињене Нације,,

    Личани смо, Упорни и истрајни

    • Милорад Богдановић

      Свака ти част Милице што си нас упознала са својом дивном породицом. Велика је то част коју треба спомињати, и ово је прилика да се сачува од заборава.Заборав је велики гријех. Имамо ми нашег Демића који у Пореклу пише о овоме крају.//www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=2877.0

      Иначе, презиме Чубрило који славе Лучиндан доста је заступљено на простору око Бихаћа, Петровца и Крупе све до краја 19 вијека, који су вјероватно родбински повезани, али исто и око Сарајева. Такође и Чубриловићи славе исту славу. Тада се спомињу око Бања Луке и Илијаша код Сарајева. Само још да напоменем да презиме Чубрило славе Јовањдан у граду Сарајево и Никољдан код Бања Луке.
      Било би добро да се неко од Чубрило тестира.