Poreklo prezimena Čubrilo

14. mart 2012.

komentara: 45

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

___________________________________________________

Prezime Čubrilo prisutno je u Hercegovini i u Lici.

Prema knjizi “Hercegovačka prezimena” Rista Milićevića, prezime Čubrilo je iz sela Fatnica (Bileća). Poreklom su od Vujovića u Vlahovićima. Neki je Čubrilo najpre došao “kao najamnik u Fatnici i služio je u Popara. Posle se pridomazetio”.

Prezime Čubrilo u Lici prisutno je u selima Bruvno, Divoselo, Raduč, Rudopolje, Čitluk.

KRSNA SLAVA: Sveti Jovan

POZNATI:

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (45)

Odgovorite

45 komentara

  1. Milorad Bogdanović

    U knjizi PREZIMENA SRBA U BOSNI autora Đorđa Janjatovića, Sombor, 1993., kao i u ŠEMATIZMU d/b za 1882 godinu, prezime ČUBRILO se spominje u sarajevskom i krajiškom prostoru. U parohiji Sarajevo grad slave Jovanjdan. Nikonjdan slave u parohiji Boškovići (Banjaluka). U svom ostalim parohijama slave Lučindan i to: Sarajevo grad, Osjek-Blažuj;Sokolović-Višegrad; Prkosi (Petrovac); Rujnica, Vrelo, Bihać i Hrgar); Dubovik i Krupa.
    U karlovačkom vladičanstvu Lučindan slave sva prezimena Čubrilo i Čubrilović a u Dalmaciji i kninskoj Krajini spominju se kao slavljenici Ilindana i Nikoljdana.
    Risto Milićević u knjizi HERCEGOVAČKA PREZIMENA spominje prezime Čubrilo koji slave Jovanjdan u Fatnici (Bileća) koji su porjeklom od Vukovića u Vlahovićima. Prezime Čubrilović, muslimani, iz Korjeniće, doselili iz crnogorskog primorja krajem 17. vijeka.

  2. Biljana Čubrilo

    Zelela bih samo da naglasim da je svim Čubrilima krsna slava Sveti Luka.Takodje zelim da kazem da su svi Čubrili u krvnom srodstu,tako da bi bilo super da decu naucite da ne smeju da ulaze u veze sa momcima ili devojkama koji imaju bilo kakve krvne veze sa Čubrilima ukoliko i sami nosite prezime Čubrilo.
    Pozdrav

    • Milorad Bogdanović

      Pa nebi se Biljo reklo da svi vaši prezimenjaci slave istu slavu. U to se možete uvjeriti u prethodnom tekstu, ili sve to demantujete..
      Upućujem vam iskrenu pohvalu na upozorelje mladnima o krvnom srodstvu koje se nesmije ukaljati, a nažalost, primjeri su veliki.

      P.S. Ćirilica je srpska ljepotica.

    • Aco Cubrilovic

      Tako je ja sam Cubrilovic i slavim svetog Luku

    • Đorđe

      Nije točno da su svi u srodstvu

  3. Dusan Cubrilo

    Ja sam Cubrilo iz Srema . Poreklo mi potice iz sela Raduc (Lika) . Praprapra deda je dosao iz Raduc-a krajem 18 veka . Slavimo sv. Luku i koliko sam slusao od starijih svi Cubrilovi iz Raduca slave sv. Luku .

  4. Vladimir Cubrilo

    Ja sam isto iz Srema,tu sam i rodjen kao i moj otac,deda,pradeda…svi koji su se doselili posle Velike seobe Srba koji su dosli iz Like,sela Raduc,opstina Gospic…svi slavimo Sv.apostola i jevandjelistu Luku.

  5. Goran Tanaskovic

    Moj deda, Patar Cubrilo je rodjen 1894. god u selu Raduc u Lici. Slava mu je bila Sveti Luka. Imigrirao je u SAD pocetkom 20-og veka. Kao dobrovoljac odlazi na Solunski front. Izmedju dva rata je ziveo na salasu pored Tresnjevca u Backoj. U tom periodu je dobio sinove Marka I Branka, o kojima ja nemam informacija. Tokom Drugog svetskog rata je bio u logoru u Madjarskoj, tu je upoznao moju babu. Nakon rata su nastavili da zive na salasu pored Tresnjevca , gde su 1948. godine dobili moju majku. 1955. godine su se preselili na Bezaniju (Novi Beograd). Deda je umro 1979. godine. Ja zivim u Kanadi od 1997. godine.

  6. Marijan Kralj ,Varaždin

    Kako je moj prijatelj i susjed dr. Mirko Čubrilo(spomenut u blogu) posjetio sam ovaj blog i s radošću sam ga pročtao.
    Ja sam Zagorac,Hrvat koji je bio u Bileći i Fatnici i fascinira me kako je iz male Fatnice i Fatničkog polja niklo toliko ljudi.Rasuli se ali nisu nestali i zaboravili svoje podrijetlo.

  7. Bojan

    Pozdrav, i ja se prezivam Čubrilo, porijeklom sam iz Fatnice, Bileća.Da li neko ima još nekih saznanja o porijeklu Čubrila iz Hercegovine?
    Svi Čubrili iz Fatnice koje znam slave Svetog Nikolu, ali po ovome što sam ovdje pročitao kod ostalih je uglavnom u pitanju Sveti Luka. Volio bih da znam da li mi porijeklom iz Hercegovine imamo ikakve veze sa ostalim Čubrilima.

  8. Nikola

    Pozdrav Svima i ja sam od Čubrila iz Bruvna. Koliko vidim ima nas dosta iz toga sela sto bih trebalo znaciti da smo sigurno rodbina a ne poznajemo se sto je steta. Slava nam je Sveti Luka. Ja sam obisao to selo prosle godine i kucu u kojoj mi je Djed rodjen to mnogo lep kraj, lesnici, drenjine ….
    Ima li iko kakvo stablo porodicno ili rodoslov pa da ga nadogradjujemo ko koliko zna ?

  9. Darko Čubrilo

    Pozdrav,ne znam tacno koje mesto al moj cukun deda je dosao iz Like…kao sto vidim i vecina …Slavu slavim Sv.Luka….a od poznatih secam se kosarkasa Aleksandra Čubrila,poceo je sa pro kosarkom 1993 u Partizanu ….za vise informacija o njemu mozete pogledati na Wikipediji…

  10. Moj deda, Dmitar, rodio se u selu Bruvno, dobio stipendiju da uči zanat obućara u Zagrebu. Prvi svetski rat odveo ga je na ruski front, posle čega se nastanio u Pančevu, gde su se rodili moj otac, Jovan Čubrilo i dva mlađa brata Slobodan i Stanko.
    Slava nam je Sveti Luka, a tata je govorio da prezime možda ima za koren Čabar dakle da je pravljenje istih bio zanat naših predaka
    Inače moj otac je svog sahranio za vreme drugog svetskog rata sa 17 godina tokom bombardovanja, pomogao majci da braća odrastu, postao mašinski inženjer, dobio francusku pa Fulbrajtovu stipendiju, sam naučio engleskim francuski, nemački, koristio latinski kao srpski, konstruiosao avion Utve, radio za Ujedinjene Nacije,,

    Ličani smo, Uporni i istrajni

    • Milorad Bogdanović

      Svaka ti čast Milice što si nas upoznala sa svojom divnom porodicom. Velika je to čast koju treba spominjati, i ovo je prilika da se sačuva od zaborava.Zaborav je veliki grijeh. Imamo mi našeg Demića koji u Poreklu piše o ovome kraju.//www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=2877.0

      Inače, prezime Čubrilo koji slave Lučindan dosta je zastupljeno na prostoru oko Bihaća, Petrovca i Krupe sve do kraja 19 vijeka, koji su vjerovatno rodbinski povezani, ali isto i oko Sarajeva. Takođe i Čubrilovići slave istu slavu. Tada se spominju oko Banja Luke i Ilijaša kod Sarajeva. Samo još da napomenem da prezime Čubrilo slave Jovanjdan u gradu Sarajevo i Nikoljdan kod Banja Luke.
      Bilo bi dobro da se neko od Čubrilo testira.