Poreklo prezimena Čolović

14. mart 2012.

komentara: 82

Prezime Čolović u Hercegovini se sreće u selima Zalužje, Batković, Moljevac i Udrežnje (Nevesinje), Malo Polje (Mostar) i Turmenti (Trebinje). Kako piše Risto Milićević u knjizi “Hercegovačka prezimena”, Čolovići su se u Zalužje doselili početkom 19. veka iz Miljanića u Banjanima. U Batkoviće i Moljevac došli su iz Udrežnja. U Malo Polje su doselili “odnekle iz Nevesinja”. Ima ih i u Mostaru.  Slave Jovanjdan.

Čolovići u Turmentima su jedan rod sa Gavrilovićima u ovom selu. Smatraju ih najstarijim porodicama. Slave Đurđevdan.

Čolovići su nastanjeni i u Krekovima (Nevesinje).

KRSNA SLAVA: Jovanjdan, Đurđevdan.

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (82)

Odgovorite

82 komentara

  1. Nenad C

    -Ratnicku narav i tradiciju Colovica potvrdjuju mnogobrojani dokumenti i imena Colovica ,na primer :
    Imena Colovica sahranjenih na
    Srpskom vojnickom groblju Zejtinlik u Solunu ,palih u Prvom svetskom ratu: Vojina, Aleksandra , Nesa, Radosava, Vukadina, Dimitrija, Milorada, porucnika Neska…..
    Milisava Colovica ,cuvenog strelca koji je predstavljao tadasnju Srbiju na medjunarodnim takmicenjima u streljastvu, iz sela Mala Vrbica na Rudniku……
    Dusana Colovica,cetnika i licnog pratioca vodje ustanka Srba u Istocnoj Bosni 1941.Acima Babica…
    Stanimira Colovica clana staba jednog od prvih jedinica Ravnogorskog pokreta 1941. Kotlujevackog cetnickog odreda…
    Stevana Colovica ,narodnog heroja iz sela Radobudja kod Arilja…
    Sava Colovica,narodnog heroja iz sela Krekovi kod Nevesinja….
    Jakova Colovica, venecijanskog (mletackog ) uskockog kapetana(capitano) i Marka Colovica komandanta mesta (capobaso) ,po dokumentima iz 1797.godine,iz uskocke grane Colovica iz Telljuha u Dalmaciji …..
    …kao i imena brojnih hajduka, ,uskoka ,komita i dobrovoljaca iz tako reci svih sela u kojima danas Colovici zive ….u Crnoj Gori,Srbiji, Bosni, Hercegovini i Dalmaciji koja su zapisana u mnogim lokalnim dokumentima i zapamcena u mnogim lokalnim predanjima i secanjima.

  2. Suzana Čolović

    Moj otac
    Milan Čolović
    Djeda
    Petar Čolović
    Pradjeda
    Nikola Čolović
    Čukundjeda
    Đura Čolović
    Selo Tepljuh
    Drniš

    • Saša

      Po majčinoj strani smo mi isto: Petar, Milan, Petar, Ilija, isto iz tepljuha

      • Nenad C.

        Prvi dokumentovani pomen Čolovića u Tepljuhu je u Mletačkom katastru Dalmacije iz 1710.g. (Istorijski arhiv Zadar) .
        U to vreme bile su samo dve kuće
        i poseda Čolovića, a njihovi katastarski vlasnici kapetan Vido (Radanov) Čolović i Mileta (Markov ) Čolović.
        Potomci (unuci) Šćepana Čolovića poreklom sa Čeva (Stara Crna Gora, Katunska nahija) koji je živeo u Boki Kotorskoj (Perast) , i za značajne vojničke zasluge u Mletačkoj prekomorskoj vojsci (Armada Oltromarini) od Mletačke republike dobio i sa svoja tri sina naselio posede u Tepljuhu na vojno- strateški važnom mestu blizu tzv. Klanca ,na obroncima planine Promine (antičke Promone), odmah ispod drevne tvrđave iz antičkog perioda, kao i svih sledećih perioda ,koja je u kasnijoj istoriji dobila ime Petrovac.
        Čolovići su kroz generacije bili kapetani ( i taj neprekidni kontinuitet se nije prekidao, npr. Jakov (Ivanov) Čolović ,Mletački dokumenti iz 1796 .g. i dr.) kao i serdari,consillere ,capovile, harambaše u Mletačkim (Venecijanskim) vojnim formacijama (bandiere) koje su ratovale po celom Mediteranu, i bili du zapovednici tog dela teritorije Promine i Petrovog polja prema Drnišu,a i kasnije i sa istim i nepromenjenim titulama i činovima i sa dolaskom Francuza (Napoleonova uprava tzv. Ilirskih provincija) i posle njih Austrije. U Mletačkim dokumentima iz Boke Kotorske u Veneciji ( inače u Mletačkom katastru Dalmacije katastarsko poglavlje o Boki Kotorskoj je odmah uz katastarsko poglavlje o Drnišu ) zabeležen je i porodični grb dela ove porodice za koji nije utvrđeno iz kog perioda potiče. Sa opadanjem opasnosti od Turaka i otvaranjem rudnika u neposrednoj blizini poseda Čolovića u prvim godinama 19.veka (rudnik ugla Siverić ,vlasnici bečki ogranak porodice Rotšild i partneri, koji uz istarske rudnike uglja postaje najznačajniji snabdevač ugljem u nastupajućoj eri parobroda na čitavoj istočnoj obali Jadrana ,u rudničkim knjigama arhiviranim u Beču zbeleženo je da su u narednim decenijama neki od Čolovića stipendirani i upućivani na više rudarsko školovanje i praksu u zamlje centralne i zapadne Evrope (Austriju,kasnije Austrougarsku, Nemačku,Belgiju i V. Britaniju)

  3. Nenad C.

    Prvi pomen grane Čolovića iz Tepljuha kod Drniša nalaze se u Venecijanskom katastru iz 1710 .g. (Zadarski istorijski fundus). U to vreme samo su dve kuće Čolovića,uskočkog kapetana Vida Radanovog Čolovića i Milete Markovog Čolovića ,koji su unuci od dva sina( Radana i Marka )serdara i kapetana Šćepana Čolovića poreklom sa Čeva (Stara Crna Gora ) iz Perasta (Boka Kotorska) ,koji je za izuzetne vojničke zasluge dobio posede u Tepljuhu kod Drniša. U tom istorijskom periodu iPerast i Drniš su u istoj provinciji Venecije Dalmaciji ,pa se i u samom navedenmom Mletačkom katastru iz 1710.g. Boka Kotorska i Drniški kraj nalaze u dva susedna poglavlja,jedno iza drugog.

    • Petar

      Poštovani Nenade, najpre Vam zahvaljujem na svim ovim dragocenim informacijama. Otkrili ste mi mnogo o poreklu dalmatinske grane Čolovića. Verujem da bi mnogi koji prate ovu temu, a potomci su Čolovića iz Tepljuha (među njih spadam i sam), bili zahvalni ako biste mogli da nas informišete o mogućnostima pristupa arhivskim izvorima koje ste koristili. Svojevremeno sam i sam pretraživao digitalni venecijanski državni arhiv, ponešto i našao, ali imam utisak da je za nas laike ta pretraga prilično nekomforna. Svim zainteresovanima bih toplo preporučio izvore Europeana projekta, austrijski ANNO arhiv i pretražive časopise digitalno dostupne na hrvatskim i srpskim portalima. Tu zaista mogu da se nađu zanimljive stvari.

      Ukoliko postoji mogućnost za direktan kontakt, molim Vas da, ako možete, to javite ovde, a ja ću u narednim porukama poslati svoju adresu.

      Još jednom najlepše hvala, i srećni praznici svima!

  4. vladimir Čolović

    zdravo svima,

    moja familija je iz medovina/erčege. živim u Čačku
    Otac Borko, deda Jovan Čolović, pradeda Tadija. Slavimo Jovandan
    nasao sam da smo u medovinama oko 200 god i da smo došli odnekud iz hercegovine ili cg… ako neko ima precizniju informaciju molim da mi napise
    [email protected]
    Pozdrav Svim Čolovićima

  5. Nenad C.

    Veoma mali broj Čolovića ne zna ništa o svom poreklu. Ogromna većina Čolovića kao prostor iz koga su doseljeni navodi porodično sećanje da je to iz Crne Gore i Hercegovine ili ,,negde sa granice Crne Gore i Hercegovine.
    Da li je to dilema Crna Gora illi Hercegovina.
    Naravno da nijje jer odgovor je veoma jednostavan :
    I Nikšićki kraj (šelo Šipačno u Gornjem polju) ) u koji su prvo doseljeni iz Markovine sa Čeva (Kčeva ) Stara Crna Gora ,i iz koga su se dalje ZRAKASTO raselili :
    * u okolinu Trebinja (selo Turmenti , kraj Zupci) , Nevesinja (Miljevac,Udrežnje ,Rast,Krekovi i jpćoš par sela)…)
    i Mostara (Malo Polje) u Hercegovini ,
    ** u Drniš (selo Tepljuh) u Dalmaciji ,
    kao i Durmitorski masiv i Pljevaljski kraj
    (Jugovo, Mrzovići i Krče, itd ….više sela )
    preko kojih su se u više etapa , ,,skokova,, i generacija raselili
    *** u razne i brojne krajeve Srbije ,
    **** kao i na Glasinac na Romaniji u Bosni
    … dakle i Nikšićki kraj,i Durmitor i Pljevaljski kraj…
    nekada su bili HERCEGOVINA.
    Tako da se to porodično predanje koje je sačuvala ogromna većina Čolovića ,
    na svoje poreklo Čolovića iz Crne Gore,
    Hercegovine ili negde sa granice Crne Gore i Hercegovine…
    odnosi se ustvari na
    JEDAN ISTI PROSTOR
    I JEDNO ISTO POREKLO.
    Sadašnje porodične Slave nisu nikakav apsolutni pokazatelj o različitim poreklu ni Čolovića kao ni drugih familija, jer su kao i mnogi drugi , neprestanim seljenjem i mnogi Čolovići , kroz vreme i prostor , prihvatali slave naseobina (zavetine) ili imanja( domazećenje) ili kao preslave,
    i druge slave koje su bile slavljene tamo gde su se doseljavali,
    pa su one kroz vreme došle u prvi plan . Takođe ,u Kneževini Srbiji prezimena su fiksirana tek posebnim Zakonom polovinom 19.veka , a do tada su sse sinovi prezivali po ocu (npr .čuveni vojvoda Živojin Mišić je sin Miša Lakovića po kome i nosi prezime) , što je država morala Zakonom da reguliše jer je neprestano dovodlilo do konfuzije (državna administracija,katastar.,nasleđe,porez, vojna evidencija…)
    Čolovići su se svuda po Srbiji doseljavali sa svojim potpuno fiksiranim prezimenom ,
    koje nikada i nigde nisu menjali,
    i pod kojim su se uvek ,u tim burnim istorijskim vremenima i vekovima , zrakasto širili u nove i nove krajeve Srbije.
    Razlozi za to već su prethodno napisani . Osim u mojim prethodim komentarima nabrojanih Čolovića u Crnoj Gori,Srbiji ,Hercegovini,Bosni i Dalmaciji ,
    nikakvi drugi Čolovići …ne postoje.
    Drago mi je ako su ovi komentari koje sam napisao nekome od Čolovića pomogli da bolje sagleda svoje veoma,veoma staro poreklo ,
    i srdačan pozdrav svim Čolovićima .

  6. Nenad C.

    * ČOLO je lično ime koje, kao i iz njega izvedena lična imena Čoleta i Čolex (romanizovano), zabeleženo je u veoma starim spisima pre 1325 g. i potiče od drevnog naziva mužjaka jedne vrste ptice čavka, ČOLA (Čolica), koja je u stara vremena bila smatrana za veoma mudru, odlučnu, upornu i osvetoljubivu pticu ,
    i koji se i do danas koristi u nekim krajevima Dinarskog gorja u zaleđu Jadrana i Istočnog i Južnog Mediterana .

  7. Nenad C.

    Čolovići u Srbiji :
    Doseljavajući se na prostor današnje Srbije, kroz protekle vekove i u različitim etapama i već prethodno precizno navedenim glavnim migracionim pravcima, i dalje se šireći po Srbiji u različitim pravcima i ,,skokovima,, kroz ta istorijski burna vremena ,
    iz sadašnjih i već navedenih prostora Crne Gore i Hercegovine
    ( * direktan migracioni pravac Čevo,Markovina , Katunska nahija ,Stara Crna Gora –
    Šipačno, Gornje polje , Nikšićki kraj — Durmitor-
    Hoćevina,Gotovuša ,Mrzovoći , Pljevaljski kraj ….- Srbija.
    ** indirektan migracioni pravac:
    Čevo ,Markovina-Katunska nahija Stara Crna Gora –
    Šipačno ,Gornje polje,Nikšić kraj –
    Kazanci ,Golija -Nevesinjski kraj …
    – Srbija.
    i sa apsolutnom sigurnošću koju potpuno potvrđuju i dokumentuju i svi etnografski, antropogeografski ,istorijski
    i drugi dokumenti i radovi objavljeni na ovom portalu.Poreklo rs ,
    a u kojima sa pominju Čolovići, može se zaljučiti sledeće:
    Koristeći savremenu geografsko-teritoijalnu treminologiju
    SVI Čolovići u Srbiji danas ,
    od 29 (dvadeset devet) postojećih upravnih okruga u Srbiji ,
    žive u SAMO selima relativno uskog prostora samo TRI (3) SUSEDNA I TERITORIJALNO NEPOSREDNO POVEZANA UPRAVNA OKRUGA u Srbiji :
    – ZLATIBORSKOM (centar Užice)
    – MORAVIČKOM (centar Čačak)
    – RAŠKOM (centar Kraljevo) .
    U novijem i istorijski bliskom periodu krajem 19 . i početkom 20.veka ,i po njegovom oslobođenju od Turaka ,
    neki Čolovići su se naselili i u
    TOPOLIČKI okrug (centar Prokuplje),
    i oni svi znaju odakle su doseljeni.
    Jedini izuzetak u Srbiji , i koji nisu naseljeni u sela ova
    UKUPNO TRI (4) OKRUGA
    (Zlatiborski ,Moravički ,Raški)
    su:
    Čolovići koje su iz navedenog Pljevaljskog kraja i tadašnjeg Sandžaka(sadašnji prostor Crne Gore i Srbije po kome su se Čolovići raselili u brojna sela,a deo njih potom i prešao u islamsku veru)
    pravcem preko Berana i Rožaja, bili naseljeni u Peć na Kosovu i Metohiji,
    i koji su se pre otprilike dva veka doselili u Šumadiju u selo Petrovac kod Kragujevca.
    Čolovići u selu Vodanj kod Smedereva(Podunavski okrug) su takođe iz Dragačeva(Moravički okrug) , dok su Čolovići iz dela Banja kod Aranđelovca ,slave Aranđelovdan, doseljeni direktno iz Nikšićkog kraja i Stare Hercegovine . Naravno da postoje i pojedinačne porodice Čolovića u mnogim varošima i gradovima Srbije (Beograd,Lazarevac ,Topola i dr.) i oni svi znaju odakle su doseljeni u te gradove i varoši.
    Širenje Čolovića u nova sela i nove krajeve Srbije išlo je relativno brzo, jer su mnoge porodice Čolovića u to vreme imale brojne muške potomke (npr .po 4,5,6 pa čak i 8 sinova) pa je to stalno širenje bilo potpuno neizbežno i iz ekonomskih razloga.
    Međutim ono što potpuno omogućuje utvrđivanje preciznih i jasanih pravaca migracija Čolovića , iako su kao što je prethodno napisano prihvatali i nove porodične slave ,
    čak ponekad i različitim pravcima migracija i u različito vreme ,
    a u isti kraj u Srbiji , je to što Čolovići nikada u tim migracijama NISU MENJALI svoje veoma ,veoma staro prezime.
    I što će biti i mnogo detaljnije i preciznije opisano i objašnjeno u opširnijoj pisanoj formi koja je u pripremi :
    ,,BRATSTVO ČOLOVIĆA,,.

  8. Nenad C.

    Prostor u današnjoj Srbiji u kome se nalaze SVA sela u koje su doseljeni Čolovići značajno je MANJI od celokupnog zbirnog prostora ova tri (3) prethodno navedena okruga
    (Zlatiborskog ,Moravičkog i Raškog) ,
    jer se sva ta sela nalaze u međusobno bliskim i susednim reonima ova tri okruga.
    Ono što je veoma značajno naglasiti je i to da se sva ova tri (3) glavna migraciona pravca doseljavanja Čolovića na prostor današnje Srbije (Zlatiborski, Moravički, Raški) PONOVO SPAJAJU na teritoriji Gornjeg Milanovca
    (sela Brusnica ,Bogdanovica i Berišici ),
    i poslednja tačka ovog ponovo jedinstvenog glavnog migracionog pravca doseljavanja Čolovića na prostor današnje Srbiju i po njenoj teritoriji je šumadijsko selo Mala Vrbica na padinama planine Rudnik i približno na pola puta između Gornjeg Milanovca i Kragujevca, u kojoj se ,kako je to slučaj hteo i pomalo simbolično , danas nalazi i poznata etno – kuća , ,,Kuća Čolovića,, .

  9. Nenad C.

    P.S. Samo ispravka prethodno napisanog primera ,vojvoda Živojin Mišić dobio je je prezime po svom dedi (a ne ocu) Mišu Kaljeviću doseljenom u Struganik Iz plemena Drobnjaka na Durmitoru.
    Takođe ,kada se kao dodatno sredstvo u utvrđivanju preciznih pravaca migracija i doseljavanja Čolovića na prostor Srbije koriste i lokalni putevi ,tadašnji i sada ,,zaboravljeni,, (putovalo se peške,na konju i zapregom brdsko-planinskim putevima ) kao i današnji , uz koje se sa obe njihove strane pojavljuju ,najčešće grupisana i nanizana , SVA sela u Srbiji u koja su se Čolovići doseljavali a potom i raseljavali po okolnim selima, pojavljuje se potpuno povezan, celovit , jedinstven i izuzetno precizan i jasan prostor .
    Koji se završava isto takvim mikroprostorom u samom srcu Šumadije , i koji od spoljne granice današnje teritorije Gornjeg Milanovca i Moravičkog okruga čini trougao između obronaka planine Rudinik okrenutim prema Aranđelovcu i Kragujevcu i na njima sela Mala Vrbica, sela Banja do Aranđelovca i sela Petrovac (danas predgrađa Kragujevca) .
    Ova sela su daleko najčešće i skoro bez izuzetka grupisana na prostoru nekog od navedena tri okruga i koji neposredno i najdirektnije povezan sa sličnim takvim prostorom susednog okruga (npr prostor između Kraljeva i Čačka, Raške , Novog Pazara , Tutina i Rožaja ,Požege i Gornjeg Milanovca i dr.
    Pojava kuuzetno starog ali geografski precizno i potpuno omeđenog ne tako čestog prezimena Čolović u tim međusobno neposredno susednim ,povezanim i grupisanim , i u to doba veoma udaljenim i izolovanim ,
    brdsko-planinskim selima , skoro apsolutno isključuje svaku mogućnost međusobne nepovezanosti familija sa ovim prezimenom u tim međusobno najbližim mogućim susednim selima .
    Čime i neke porodične ,,legendi o posebnom poreklu,, (kao i kod svih drugih i brojnih prezimena najčešće izazvane generacijskom potrebom prikrivanja ,,domazećenja ,, – dolaska na ženino imanje i uz izuzetno često i tradicionalno i poznato prihvatanje i slave imanja ) u potpunosti gube svoj značaj i aktuelnost.
    Za pretpostaviti je da ,uz sve ostale poznate metodološe pristupe , i ovakvo metodološko geografsko -koridorsko utvrđivanje pravca migracija i prostora naseljavanja ,može biti primenjeno i od pomoći i kada su u pitanju i mnogi drugi rodovi , bratstva , familije, porodice i prezimena.
    Izuzetno jasna , precizna, interesantna i slika CELOVITOG I JEDINSTVENOG PROSTORA (uz par ,,ostrva,, u Bosni (Glasinac na Romaniji i Tepljuh u Drniškom kraju u Dalmaciji)
    u kojem su SVA sela u koja su živeli, naseljavani i u kojima i danas žive Čolovići u potpunosti opravdava uloženi napor ,pa se i ovaj dodatni geografsko -koridorski metodološki pristup može i bez uzdržanosti preporučiti.
    .Pozdrav za sve iz veoma,veoma starog roda Čolovića ,kao i uredništvu ovog danas izuzetno renomiranog i cenjenog portala Poreklo.rs .
    S poštovanjem
    Nenad (Mirka Dušana Vasiljevog….) Č.

    • Saša

      Ciao Nenade,
      Hvala na iscrpnim informacijama. Čolovića ima i kod Obrovca, zatefterenih još od 1520 nadalje
      Pozdrav

      https://pof.ois.unsa.ba/index.php/pof/article/download/197/pdf/584

      • Nenad C.

        Hvala na informaciji . Vidimo da se radi o imenu sela koje je potom dobilo novo ima ,što i još jednom potvrđuje da je lično ime Čolo veoma veoma starog porekla o čemu je već napisano.
        Što se tiče roda Čolović u Dalmaciji, svi današnji Čolovići u Dalmaciji imaju isto poreklo svi i potiču iz Tepljuha kod Drniša .

        • Nenad C.

          U svojoj knjizi,,Gospodari gena u Crnoj Gori,, autor Nebojša Drašković navodi rodoslov zajedničkog porekla
          više bratstava iz Šipačnog i među njima i Čolovića ,i to potkrepljuje genetskom tabelom sa prikazanim
          genetskim rezultatima testova pripadnika više ovih bratstava,
          koji se po toj tabeli potpuno pollkapaju.
          Bez ulaženja u potpunu preciznost , tačnost i verodostojnost samog ovog rodoslova , jer prema svakom tako dugom rodoslovu , koji dopire u tako daleku prošlost , i u njegovu apsolutnu i potpunu preciznost moraju uvek da postoje rezerve ,
          taj rodoslov Čolovića glasi :
          -Đuro (Čevo ,Velestovo/Markovina)
          -Bojko (1521-1523)
          -Rajič Krešević (1553-1570)
          -Radoje (1570)
          -Nenoje (Šipačno)
          -Živko
          -Tripko-
          -Mlađen
          Jovan (Čolo ,1754) .
          Autor N. Drašković navodi da Čollovići pripadaju grani Nenojevića tog rodoslova ,ali ne navodi kako se prezivao sam rodonačelnik Đuro,što ponovo dovofi do različitih opcija gog prezimena o kojima je već prethodo.napisamo.
          Turski defter i popis stanovnika Čeva iz 1571 g.potvrđuje više imena (kao i imena njihovih očeva) iz ovog zajedničkog i razgranatog rodoslova bratstava iz Šipačnog a doseljenih Čevljana
          Takođe treba posebno naglasiti da je u Mletačkom katastru (Zadarski istorijski arhiv) ,u posebnom odeljku gde je popis svih naseljenika koji su dobili posede za vojničke zasluge u Mletačkoj vojsci , za Tepljuh ( i još nejžka sela) eksplicitno i decidirano i kao posebna i izdvojena napomena je napisano , citat:
          ,,doseljeni Crnogorci,, (kraj citata) .
          To naravno potvrđuju i bratstveničko
          i porodična predanja samih Čolovića iz Tepljuha.
          Drugi Čolovići (koji nisu poreklom iz Tepljuha ,
          a iz poreklom od Čolovića iz Tepljuha su brojne pojedinačne porodice Čolovića iz Orlića,Knina,Skadrina…
          kao i Splita ,Zagreba i drugih mesta
          i gradova u koje su se Čolovići kroz vreme raseljavali iz Tepljuha ,
          u Dalmaciji kao i celoj Hrvatskoj …
          ne postoje.

          • Slobodan Zrnić

            Pozdrav i hvala za detaljne informacije i zainteresovanost. Čolovići su najbrojniji rod u drniškom kraju, a nema još niko da je uradio DNK test i utvrdio haplogrupu, tako da sve ove priče neće imati nikakvu težinu dok se to ne utvrdi. Čolovići iz okoline Nikšića koji bi po ovoj priči trebali biti izvorište Čolovića iz Tepljuha, slave Aranđelovdan, a ne Đurđevdan, što je vrlo bitna informacija koja u velikoj većini slučajeva govori da nemaju nikakve veze jedni s drugima. Imam podatke s najstarijeg katastra Tepljuha iz 1710. na kojem se nalaze Čolovići, ali ne postoji nikakva informacija da su doseljeni iz Crne Gore. Ako ima takav dokument, moliću toga ko tvrdi da ga obelodani.

            • Nenad C.

              Prvo: Niko nije ni napisao da to piše u Mletačkom popisu iz 1710. . nego piše da to vezano za Tepljuh ,,doseljeni Crnogorci , piše u Mletačkom popisu .u odeljku popisa onih koji su dobili posrde za vojničke zasluge…. Pročitajte kasnije Mletačke popise iz 18.veka pa ćete to lako pronaći……
              Drugo: Na ovom portalu Poreklo.rs,. kao i u u Srpskom etnografskom zborniku ili u izuzetno velikom broju etnografskih radova koji postoje postoji bezbroj primera eksplicitno navedenih primera da su familije ,ili njihovi delovi, menjali i uzimali nove porodične slave
              Napisano je na stotine i stotine takvih slučajeva…
              …A ovde je pretnodno i napisano nekolilo primera zbog čega, a ima jih još…
              Tako da to što danas Čolovići slave različite slave nije nikakav krunski dokaz da su različitog porekla…
              Treće : Sami Čolovići u Teoljuhu znaju da su .. :
              ,, došli negde iz Crne Gore ili granice Crne Gore i Hercegovine…,,
              Pitajte to Čolovićr iz Tepljuha ..pa će to i sami saznati.
              Na navedenom prostoru ne postoje niti su ikada postojali drugi Čolovići osim ovde prethodno navedenih u Čolovića.
              Sve ostalo će biti objavljeno,kao što je i napisano, u brošuri
              ,,Rod Čolovića,,.
              A kada smo već kod gena sve info.za Čoloviće :
              DNK projekat Bošnjaka je već objavio DNK rezultati ovde pomenutih iČolobića slamske veroispovest (npr. iz Biševa ) pokazuju da oni nisu Kuči,kako je to ranije bilo smatrano i navođeno . Bez ulaženja u dalju elaboraciju ,a nema potrebe ponovo pisati već napisano…i samo ukratko:
              Razlog ne taj što u Kučima Čolovića nikada nije ni bilo.
              Sveo stalo je već napisano.
              Do nekih mogućih NOVIH informacija o Čolovićima…
              toliko.

            • Slobodan Zrnić

              Pa ja pitam da mi se da konkretan odgovor kako su to Čolovići iz Tepljuha popisani među crnogorskim doseljenicima. Ima jedan spisak i to su prezimena iz samog Drniša – Petranović, Petričević, Andrić, Njeguš. Nema nikakvih Čolovića. A kod nas u DNK bazi imaju četvorica Čolovića i svi su različite haplogrupe i različite slave (četvrti musliman), tako da nikakve veze nemaju jedni s drugima. Dobro znam šta pričam.

        • Nenad C.

          Svi čitamo sve napisano …
          piše već 3 puta je napisano gde i u kojim mletačkim popisima posle 1710 g .da su u Tepljuh i i još.neka druga sela naseljeni Crnogorci .
          Za sve ostalo moraćete da sačekate ,kao i svi ostali , brošuru
          ,,Rod Čolovića..
          A sve što imate o Čolovićima i treba da napošite ovde .
          A počnite od tog dokumenta iz katastra 1710.koji kažete da imate
          I prvo napišite ta imena Čolovića iz Tepljuha .. .iz tog Mletačkog popisa iz 1710.
          Želim vam uspešan rad i za kraj
          i bez brojki citiram sve što ste napisali o Čolovićima Tepljuha na ovom potralu
          Poreklo rs. :
          ,, prisutni. 18.veku,slave Đurđevdan po popisu iz 1948. broj domova….
          broj osoba…,,
          Tačka ,to je sve.
          Da rezimiram ,
          niti u Dalmaciji postoje drugi Čolovići osim onih koji su poreklom iz Tepljuha..
          niti su u Crnoj Gori i granici Crne Gore
          i Hercegovine postojali i postoje drugi Čolovići osim onih poreklom sa Čeva (Markovina,/Velestovo)
          A to šta spaja ove Čoloviće. ….
          to će će najbolje objjasniti sami Čolovići iz Tepljuha koji znaju geografski prostor svog porekla već vekovima ivekovima i generacijama i generacijama, pa i sam njihov narodni govor kojim govore .
          Uzgred..kada bi neko obrisao sve što nije o haplogrupama a napisano je na ovom portalu.rs..obrisao bi 99% niegovog sadaržaja…kao i ceo Srpski etnografski zbornik i sve etnografske radove koji postoje(na stotine i hiljade) …
          A haplogrupe su takođe ,,prava muzika ,, …
          i koja tek dolazi sa referentnim brojem testiranih iz svih kategorija ispitivanih ,
          pa i testiranih pojedinačnih rodov i familija… zbog instituta ,,pribraćenna,, i još nekih drugih … Ovim i završavam ovu malu korespodenciju o Čolovićima iz Tepljuha ..koji su samo deo ovog široko rasprostranjenog roda Čolovića. Pozdrav.

          • Slobodan Zrnić

            Ja Vas pitam još jednom u kojim konkretno dokumentima je napisano da su Čolovići došli iz Crne Gore. Niste precizirali apsolutno ništa. Na katastru iz 1710. su upisani harambaša Vido Čolović pok. Radana i Marko Čolović pok. Milete, za koje ne piše ništa vezano za Crnu Goru. Očigledno je povezivanje plod mašte, ako ne vidim dokaz. Jasno mi je da ćete u tom rodoslovu povezati sve Čoloviće na svetu, ali to je totalni promašaj. Dvojica iz Hercegovine i dvojica iz Crne Gore imaju 4 različite haplogrupe (N, R1a, R1b, I2a), što dokazuje da nemaju nikakve veze i nisu im iste slave. Čolak/Čolo su zvali nekoga ko nije imao ruku, a to je mogao biti nadimak za razne ljude iz različitih oblasti koji nisu povezani.

            • Nenad C.

              …Drago mi je da ste sami (po prvi put) napisali sva ta imena koje sada ponovo
              ( jer po.prvi put sam ih napisao ja …svi i čitamo….
              Takođe, osim ,,pribraćenja ,,
              neke porodice ili familije u neko bratstvo, ili u neko pleme,..
              kao i ,posinjenja,,..i
              usvajanja dece …iz istog plemena ,bratstva …
              ili dece van tih plemena bratstava (recimo.dece sitočića od tođene sestre od strane ujaka
              . itd,itd.. itd…
              potpuno je poznato da kroz veoma dugu ostoriju istoriju tih Dinarskih prostora postoji i samo FORMIRANJE čitavih raznorodnih PATRONIMSKIH BRATSTAVA ,
              kao i čitavih PATRONIMSKIH PLEMENA ..
              sa LEGENDARNIM ZAJEDNIČKIM PRETKOM…
              A koje je i bilo neophodno i
              zbog same kohezije,zajedništva i odbrane i.samoodržanja samih tih familija,bratstava ,rodova i plemena…
              I čiji propadnici imaju potpuno različite haplogrupe…
              a pripadaju istom plemenu,rodu bratstvu.,..
              a čak i istoj familiji …
              .Dakle …
              j a ovde govorim o veoma veoma starom
              ISTOM PO PREZIMENU RODU ČOLOVIĆA
              koje sa JEDNOG ISTOG K VEOMA USKOG GEOGRAFSKOG PROSTORA U TA VREMENA NASELJENIM VEOMA MALIM BROJEM LJUDI….
              KOJE SE POD ISTIM I NEPROMENJENIM PREZIMENOM
              kroz sve te burne vekove ZRAKASTO RASELJAVALO I ŠIRILO po ovom delu Balkana …
              po već prethodno precizno napisanim migracioni pravcima…
              A NE time da svi Čolovići
              potiču od jednog ISTOG ČOVEKA koji se zvao Čolo ili Čolan… od pre hiljadu godina ….
              Tako da ste u u vezi sa mojim pisanjem o Čolovićima potpuno ,,pogrešnom vozu,,…
              A kada ste u pogrešnom vozu.,sve stanice su pogrešne.
              Pa i ta vaša ,da kažem blago , oštrina, i recimo ,,etiketiranje , unapred ,, šta ću ja ubuduće reći i definisati.
              I što je i izlišno i nepotrebno uopšte da komentarišem.
              A buduća istraživanja g Zrniću…
              po haplogrupama…
              utvrđivaće direktnu KRVNU
              i da tako kažem,,I ROĐAČKU,, VEZU između stanovnika ovih prostora Dinarida i Balkana.. …
              Što je potpuno DRUGI VOZ …
              I sasvim je sigurno da će ta metodologija ,savremenim rečnikom rečeno
              ,,utvrđivanja očinstva,,…
              doneti mnogo toga i novog i potpuno neočekivanog…
              … kao što to već i donosi..
              I samo strpljivo g.Zrniću, ta
              kao i svi drugi koje ova tema zanima i ovo čitaju…
              čemu ta iznenadna i tako napeta nestrpljivost,,…
              I pročitajte datume svih mojih komentara…
              Bili ste strpljivi toliko dugo sa ovim vašim komentarima…
              zar ne…
              A niste imali ni.primedbe na toliko tih mojih prethodnih kometara i desetine i desetine veoma lako proverivih činjenica ,
              a za koje niste znali .
              I dakle samo strpljivo…
              jer Čolovići iz Tepljuha kod Drniša su uzyvo poštovanje,
              ipak samo jedna grana PREZIMENOM
              A NE GENETIKOM,
              DEFINISANOG
              I VEOMA VEOMA STAROG
              I KAKO JE VEĆ PRETHODNO NAPISANO VEOMA
              RAŠIRENOG RODA ČOLOVIĆA .
              A ovde će biti. i blagovremeno i.precizno obljavljeno kako se može , i.narsvno besplatno (u PDFformstu.)i preuzeti..
              . brošura ,,Rod Čolovića,, .
              Bićete i bi jedan od onih koji će to i znatii…moći.da urade veoma.lako i brzo
              I do tada više vama lično neću odgovarati .Pozz.
              .
              .

              .

            • Slobodan Zrnić

              Naravno da nećete više odgovarati kad nemate apsolutno nijedan dokaz za te priče, samo ponavljate iste insinuacije i želje u istraživanju. Napišite slobodno taj bajkoviti rodoslov i uživajte u njemu. Ne znam odakle Vam ideja da sam ranije čitao Vaše komentare i ćutao, kao da je dežuram na člancima. A sad vidim da ste strpali i Crnčeviće i Grubače u te crnogorske doseljenike, a za njih imaju dokazi o prisustvu još pod Turcima u 16. v, tj. to je ona struja iz Hercegovine nakon turskih prodora 1520-ih. Genetika je neumoljiva, razbija mitove nemilosrdno. I ja sam nekad mislio da su svi Zrnići povezani, ali sam vremenom shvatio da od toga nema ništa. Tako i drugi misle o svom prezimenu, dok su još nepečeni. Ponavljam, sve Vaše tvrdnje su nepotkrepljene dokazima i tako je ostalo nakon mojih pitanja, da bi na kraju rekli da se povlačite. Pozdrav!

            • Nenad C.

              Svi čitamo sve napisano
              tako da prevodioci nikome nisu potrebni ,
              a ni tumači koji tumače napisano…
              Polemisati sa nekim koji
              ,, virtuelno iz zvezda,,
              čita i zna i i moje buduće pisanje i moju kršteniciu, iskustvo u ovoj teme itd…je potpuno nepotrebno. komentarisati.
              Ako je neko raspoložen neka objasni ,,komentaroru,, BAJKOVITOG RODSLOVA. …šta znači prethodno napisano…
              . itd. ..Kao i kada i gde će moći da pročita još onoga što ne zna o
              Čolovićima,pa i onima iz Tepljuha u Drniškom kraju.
              PS.A hzgred..o pomenutim Grubačima i Deretama (Deretićima).. ..
              .Oni potiču iz sela Orahovac ispod Bijele Gore…
              (inače oni ovo ime kolokvijalno izgovaraju Orovac)….
              Gde i SADA žive OBA ova bratstva sa tako izuzetno retkim prezimenima…
              u istom u istom selu…
              Inače Grubači svojom najdaljim starinom potiču iz geografski veoma bliskih Cuca….itd,itd…
              Toliko …

          • Nenad C.

            A KOJI SU I KO SU ti Crnogorci
            koji su kao istaknuti ratnici ,kapetani i dr. u Mletačkoj vojsci i za vojničke zasluge dobili posede i naseljeni u to maleno selo Trpljuh…
            (..dakle u selo Tepljuh .. a NE u sam Drniš,i što je i još jedna prethodna ,,oštro- kritičarska,, zamena teza, jer nisam ni napisao da su Čolovići doseljeni u sam Drniš nego u selo Tepljuh)
            i o kojima je to kao posebna i izdvojena ,precizna i decidirana napomena stoji u Mletačkim katastarskim popisima posle katastarskog popusa iz 1710.g,
            u posebnom odeljku naseljenih na za ratne zasluge dobijenim posedima..
            TO svako može ovde da napiše…
            Pa i g.Zrnić.. a koji kao što svi to i čitamo nije ni znao da takvo nešto zapisano o Tepljuhu uopšte i postoji u Mletačkim katastrima
            ali sada to zna.
            Tako da se g.Zrnić kako on to kaže neće ,,povući,,…
            nego će OVDE napisati KOJI SU TO I KO SU TI CRNOGORCI .. ISTAKNUTI RATNICI
            Mletačke vojske NASELJENI maleno selo Tepljuh kod Drniša…
            Konkretno,jasno i precizno i ,,bez povlačenja,, i uzmaka.
            A o turcizmu čolav,čolak …
            koje se naravno koristiona celom i ogromnom prostoru gde su bili Turci…
            o ličnom imenu prezimenu Čolo,Čolan koje je postojalo i zabeleženo u jadradsko -finsrskom regionu mnogo pre dolaska Turaka…
            kao i o tome da svi Čolovići
            potiču iz ISTOG prethodno precizno definisanog i veoma MALOG SUROVOG I VEOMA SLABO NASELJENOG GEOGRAFSKOG PROSTORA….
            iz koga su se vekovima i pod uvek
            ISTIM PREZIMENOM ČOLOVIĆ
            ZRAKASTO I kroz više vekova
            RASELJAVALI…
            i raselili prethodno precizno navedenim migracionim pravcima na veoma veliki i takođe prethodno vroma precizno definisan prostor …. takođe je već dovoljno napisano Dakle kao što i mnogi ,mnogi drugi …plemena,rodovi ,bratstva …
            u pravoj realnosti …
            ni po haplogrupama ,ni po slavama nisu ,da tako kažemo , ,,jednorodni,,…
            pa tako to nisu ni Čolovići….
            Ali koji su ,i za razliku od mnogih ,mnogih ,mnogih drugih ,,jednorodni,, ne smo po svom istom prezimenu…
            nego po ISTOM i veoma ,veoma MALOM yI VEOMA MALO I SLABO NASELJENOM geografskom prostoru
            iz koga potiču i oni i njihovo prezime …
            Prostoru koji je takođe veoma raznorodan po haplogrupama.
            A i kako je … i zašto je …
            to tako…to neka svako sudi u skladu sa svojim saznanjima …
            i niko na to ne polaže monopol.
            Naprotiv.
            .

            .

          • Mihailo Čolović

            Ja sam Mihailo Čolović iz kuča.doselili smo se iz kuča 1740 god. U ćemenca kod nikšića slavimo Nikoljdan.

  10. Nenad C.

    Čevo ( Kčevo ) i Šipačno (Gornje polje ,(Nikšić) du geografski veoma bliski geografski prostori. Veoma kratak put od Čeva preko Nikšićkog Broćanca spušta se sa tog planinskog predela skoro pravoj liniji i u staro vreme ponovo je u pravoj liniji prelazio tu neveliku dolinu i ponovo u pravoj liniji počinjao da se penje prolazeci pored čuvenog izvora Vidrovan prvim usponima prema planini Vojnik i ulazi u prostor Gornjeg polja u kome se nalazi Šipačno i još par sela za koje je veoma poznato da ih u daleko najvećem procentu naseljavaju Čevljani. Jedno od njih je i Jasenovo Polje ,neposredno susedno uz Šipačno iz koga potiče i Novak Đoković naš proslavljeni teniser. U moderno doba u Nikšićkoj dolini na tom pravcu stvorena su veštačka jezera koja u staro vreme nisu postojala. Posmatrano geografski migracija sa Čeva u Gornje polje predstavlja seobu sa planinskog prostora koji sa jedne strane graniči tu dolinu na planinski prostor sa druge strane te doline.
    Samo Čevo (ili Kčevo) je prostor koji se pominje još u Zapisima popa Duklljanina ,potom u starim kotorskim zapisima iz 13. veka ,starim dubrovačkim i mletačkim zapisima još pre pojave naziva Ozrinići kao drugog naziva za pleme Čevo (Čevljani) ili Ozrinići po istoimenom bratstvu . Prostor tadašnjeg Čeva (Kčeva)bio je znatno veći od kasnije plemenske teritorije istoimenog plemena i obuhvatao je veći prostor tog dela Katunske nahije u Staroj Crnoj Gori.Takođe uz samo Cetinje i danas postoji mikrolokscija Ozrinići. U kasnijem periodu po formiranju plemena Katunske nahije pa i plemena Čevo (Ozrinići) taj prostor bio je izuzetno retko naseljen(par stotina kuća(domova ) .U prvim turskim defterima iz 15 .veka reon samog Čeva imoo je 30- tak kuća .U kasnijemi storindkom periodu trrmin Čevo koristio se k za uzo deo plemenskog prostora ,za samo malo delo Čevo i jo par malenih mikroreona oko njega (Velestovo, Bajramovica,Zagreda,Markovina)
    Šipačno u Gornjem Polju (Nikkšič) kroz istoriju pripadalo i Hercegovini (Staroj) i Crnoj Gori, pa tako i porodična predanja o tome odakle su Čolovići doseljeni u druge prostore obuhvataju sve tri (3) opcije u zavisnosti od vremena njihovog doseljavanja bilo direktno iz Šipačnog bilo indirektno ili iz Nevesinjskog kraja ili sela Turmenti(Zupci,Trebinje) u Hercegovini , o čemu je već prrethodno napisano .
    Te tri(3) jedine opcije u porodičnim predanjima SVIH Čolovića su :
    iz Crne Gore/sa granice Crne Gore i Hercegovine /iz Hercegovine. Četvrto porodično o.poreklu Čolovića predanje ili opcija…ne postoji.
    Nenojevići koje pominje Nebojša Drašković su zajednički naziv za oba bratstva Bajica (Martinovića i Vuksanovića) uz samo Cetinje.
    Nenoje Ozrinić pominje se u starim kotorskim zapisima iz 14 veka.
    Da je lično ime Čolo (Čolan,Čolex) veoma staro i postoji u Jadranskom priobalju i njegovom Dinsrskom zaleđu mnogo pre dolaska Turaka (njihovog izraza i turcizms Čolav,Čolak) govori i komentar g.Saše o selu Čolovići koje je nestalo i preimenovano od strane novih stanovnika, Dakle nestalo kao i njegovi stanovnici jer inače ne bi menjalo ime. I koje je upisano kod Obrovca u Dalmaciji,ako se dobro sećam 1325.g.(piše u nejovom komentaru) .
    Koji su to su tada bili Turci u Obrovcu., decenijama i decenijama pre iMaričke(1371 i Kosovske(1389) bitke ?
    Nesporno je da od turcizma čolav,čolak verovatno potiču neka prezimena
    Ali on se upotrebljavao na celom ogromnom prostoru koji su Turci osvojili, a Čolovići postoje samo u prethodno veoma precizno definisanim i u odnosu na taj prostor kojim su Turci vladali a naseljavaju veoma,veoma malom prostoru
    odakle potiču a i raseljeni su SVI Čolovići. I nema ih više NIGDE u celom tom veoma ,veoma velikom prostoru Balkana koji su Turci osvojili i na kojem je vekovima posle toga živelo srpsko stanovništvo .
    Što neoborivo potvrđuje da prezima Čolović potiče od prastarog ličnog imena Čolo (Čolan ) . I samo još jedna napomenaj vezi Čolovića iz Tepljiha :
    U Mletačkomkstastru iz 1710 . za pviše puta prethodno pomenutog Vida Čolovića ne piše harambaša…nego piše capitano(ca) kao što svi znamo znači kapetan…a to je čin u Mletačkoj vojjsci s ne hajdučka titula(mada su i Mlečani titulisali mnoge morlačke vođe titulom harambaše..i tako ih upisivali u svoje dokurmrnte ) ,i samo toliko o autentičnosti nekih prethodnih komentara.
    A to ..ZAŠTO su po haplogrupama
    RAZNORODNI
    a po prezimenu i izuzetno malom i veoma,veoma retko i slabo naseljenom i surovom planinskom prostoru
    iz koga SVI potiču JEDNORODNI …
    Čolovići svi i imali ISTO PREZIME,
    i tako uporno ga čuvali kroz sve brojne migracije ,prostore i vekove …
    o tome svako ko misli da treba i da može … neka iznese i nap iše svoje moguće objašnjenje ….
    S jedno takvo mišljenje i objašnjenje biće napisano i j najavljenoj brošuri
    o Čolovićims.
    A do tada ,pozdrav i svim Čolovićima i dvim čitaocima ovih komentara.

    • Nenad C.

      P.S… i da ne ostanem ,,dužan, ni prethodno pomenutim Grubačima i Deretama /Deretićima iz Tepljuha kod Drniša u Dalmaciji
      i Orahovca ispod Bijele Gore , ,predeo Korjenići , kod Trebinja.
      O Grubačima (poreklom iz Cuca,Katunska nahija, Stara Crna Gora) već je napisano.
      A o Deretićima/Deretama samo da dodam da su oni poreklom iz Risna u Boki Kotorskoj .
      I iz koga su se Rišnjani ,,tradicionalno,, i uvek pred opasnošću povlačili u Orjenski planinski masiv .
      U kome se, gore visoko u planini ,
      sa hercegovačke strane i uz samu granicu sa Crnom Gorom i od nje na
      ,, dohvat bačenog kamena,,
      (susedno selo Nudo,Grahovsko pleme ,Crna Gora)
      u oblasti Korjenića, u reonu Trebinja selo Orahovac i nalazi .
      ( a u kome sam inače boravio više puta u domaćinskoj ,gostoprimljivoj i poznatoj kući Mlađa Mićova…a ,,Oravčani,,, će znati koja je…) . I za kraj za Grubače i Deretiće (Derete).. :
      Prava vazdušna linija kzmeđu
      TREBINJA I DRNIŠA IZNOSI 219 km .
      Naravno, tadašnjim konjskim i pešačkim putevima i stazama kroz taj predeo Dinarskih planina i folina