Poreklo prezimena Stjepanović

13. mart 2012.

komentara: 35

[toggle title=”TESTIRANI STJEPANOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Stjepanović

Haplogrupa: R1b opšti klaster

Poreklo: Ogulin, Hrvatska

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (35)

Odgovorite

35 komentara

  1. Boro

    Ja sam Boro Stjepanovic iz Omarske,ne znam pravo porjeklo prezimena niti odakle su dosli,znam da je zadnja migracija mog pretka bila iz Bistrice kod Banja luke..prema Omarskoj..gde i danas zive moji.toliko,ako neko zna vise…molio bih da objavi ili neko od mojih prezimenjaka.

    • Milorad Bogdanović

      Boro,
      Stjepanovići se 1882 godine ne spominju u parohiji Omaška (Omarska) u Šematizmu dabrobosanskom, ali se spominju u parohiji Bistrica (Banjaluka) kao slavljenici Nikoljdana gdje su tvoji pretci živjeli.
      U ovome Šematizmu kao i u knjizi Đorđa Janjatovića “Prezimena Srba u Bosni”, Stjepanovići slave Nikoljdan u još sledećim parohijama:
      1.Boljanić i Mglaj (Maglaj);
      2.Varcar-Vakuf tj. Mrkonjć Grad
      3.Vinska-Liješće, Derventa (Derventa)
      4.Radnja Donja (Tešanj)
      5.Visočnik, Sase (Srebrenica)
      6.Dolac-Zabrđe (Sarajevo)
      Inače, ovdje se može vidjeti da prezime Stjepanović slavi 13 različitih slava, mahom u području Srebrenice, Višegrada, Maglaja, Sarajeva, Tešnja, Dervente, Travnika, Vlasenice, Visoko, a rjeđe oko Prijedora, Krupe, Banjaluke i Mrkonjić Grada.

      Još da spomenem da u Karlovačkom vladičanstvu spominje se tvoje prezime koji slave pet različitih slava, kao i katolika, ali Nikoljštaka tamo nema, kao ni u Dalmaciji i Hercegovini (Jevto Dedijer, Risto Milićević) gdje je stara porodica Stjepanović katoličke vjere u mjestu Ravno (Popovo), 1690 godina.

      Pošto nisi naveo vrijeme kada su tvoji pretci doselili u Omarsku i koju slavu slaviš, a i latinica mi baš nije toliko privlačna, evo tek sad sam pokušao da nešto napišem o mojim zemljacima.

      Jedan poklon za tebe, kao i za sve Stjepanoviće, ako žele http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=138.0

  2. SASA

    STJEPANOVICI SU IZ CRNE GORE

  3. Duško Stjepanović

    Zaista jesu porijeklom iz Crne Gore. Mi smo zivjeli u Gorazdu, istocna Bosna. Volio bih , ako postoji nacin ili pak neko ko zna vise, da pokusamo zajedno da istrazimo nase korijene. Moj deda se zvao Gligor Stjepanovic, a njegov otac Mitar. Znam da su se doselili sa Metaljke ( izmedju Pljevalja i Cacjnica ) u Gorazde, selo Podvode i Ladjenik.

    • Andjelko Stjepanovic

      Dragi Dusko,
      Mi smo sigurno rodjaci, jer su nasi bili u kontaktu i medjusobno se poznavali. I ja sam, jos kao mali upoznao Mladjena, Ratka i Milosa iz Podvoda, a sa Stjepanovicima sa Metaljke smo u kontaktu i obilazimo se. Slavimo isu Slavu Sv Joakima i Anu. Ja sam rodjen u Potkovacu, odakle su se odselili na Metaljku i Podvode. Nase porijeklo je isto.
      Ja sam poslije rata otisao u Australiju.
      Pozdravi sve Stjepanovice i, ako ovo vidis, javi se na email adresu.
      Srdacan pozdrav,
      Andjelko

  4. Snežana

    I moji su Stjepanović, iz sela Sokolište kod Novog Grada. Slave Svetog kralja Stefana Dečanskog ili u narodu poznatijeg kao Mratindan. Zanima i mene porijeklo ovoga prezimena i kako se razvijalo njegovo stablo.

  5. Slobodan

    U području srednje Drine okolina Bratunca, Srebrenice, Skelana, takođe ima Stjepanovića, a stariji kažu da vodimo poreklo iz Crne Gore, mnogi su napustili ovo područje i odselili za Srbiju u potrazi za boljim životom i bežeći od nasilja u prethodnim ratovima. Slave Jovanjdan uglavnom.

  6. Duška

    Moji Stjepanovići žive u Tesliću. Ima nekoliko porodica. Porodica mog djeda Dušana (otac Nedo) i njegova braća slave Sv. apostole Petra i Pavla – Petrovdan. Ne znaju odakle tačno vode porijeklo jer još od čukundjeda znamo da su tu starosjedioci, ali navodno je neki dalji predak došao sa planine Ozren. Prezime Stjepanović nose moji ujaci, ja sam sada udato Radmanović. Pozdrav svim mojim Stjepanovićima širom svijeta.

  7. Branko Todorović

    Stjepanoviće spominje na Ozrenu Milenko Filipović u svojoj studiji Ozrenjaci Maglajci. On ih ubraja u starije doseljenike, koji su iz tog razloga lakše izgubili predanje o poreklu, pa se ne zna odakle su se tu doselili. Nalazi ih inače u selu Kakmuž.

    Ovo prezime spominje i Vaskrsija Janković u svojoj Monografiji Boljanića. On beleži tri porodice Stjepanovića u Boljaniću, prvi su starosedeoci u Konopljištima, a poreklom su sa Trebave, krsna slava Nikoljdan; drugi su doseljeni iz Paklenice u Kloč, krsna lava Lazareva subota; treći su starosedeoci u Mrđenima, a poreklom iz Sočkovca, krsna slava Nikoljdan.

  8. Jelena

    Da li neko zna Stepanovice ili Stjepanovice koji slave Sv.Avramija?

  9. Goran

    Svi STJEPANOVIĆI potiču iz Crne Gore iz sela Rovci, znam toliko da imamo nemanjićke krvi… POZDRAV svim STJEPANOVIĆIMA širom sveta i SVAKO DOBRO!

  10. Rade Brakočević

    Blago nama kad imamo toliko potomaka koji imaju nemanjićke krvi.