Порекло презимена Станаревић

13. марта 2012.

коментара: 10

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

 1. hidalgo

  poticem iz familije stupar sa promenjenim prezimenom stanarevic,,mi smo odnekud iz stare srbije ali smo se odselili u crnu goru jedan dio ,drugi za hercegovinu sa malom stankom onda smo otisli na granicu like i dalmacije ,,mjesto zrmanja i reka zrmanja,kasnije smo zbog politike preselili se na skakavac a onda u lipu i vrtoce izmedju bihaca i bos.petrovca,otud pred padom turske jedan dio odlazi za srbiju ,posle drugog rata se jos vise raseljavamo tako da jedni ostaju u starom kraju a drugi odlaze za banat.toliko ukratko,posedujem knjigu o familiji ali je nepotpuna jer neznam ono pre kosova i tacno mesto porekla

 2. Medaković

  Moja baba (očeva majka) je od Stanarevića iz Lipe i imam rodbine u Banatu i Stupare i Stanareviće. Znam iz priče da u Lipi i okolini ima tri familije Stanarević i da imaju različitu slavu i da nisu u rodu.
  Pozdrav Mile Medaković

 3. Dragan Marinkovic

  Moja pok. baka, po majci je bila Stanarević iz mjesta Lipa (Lika). Priču o promjeni prezimena iz Stupar u Stanarevic sam cuo davno. Rodbina po ovoj liniji je u Banja Luci i dijelom u Vojvodini.

  • djoka stanarevic

   izvini lipa nije u lici vec u bih,izmedju bihaca i bos, petrvca,blize bihacu,kulen vakufu orascu,,,,,pozdrav od stanarevica

  • djoka stanarevic

   moji su od bujadara slavimo lazarevu subotu, a i baba trivuna mi je stanarevic koja nije bila u rodu sa mojom familijom,
   u banja luci je moj stric bio cinimi se direktor hotela bosna,imao je sina dragana koji je nesretno nastradao,ime mog stica je veljko stanarevic

 4. Dragan Stanarević

  Moj najstariji predak, za koga znam, je čukundeda Ilija Stanarević, rođen 1836 u Pridvorici kod Lajkovca (tamo mu je i spomenik). Postoje i stariji spomenici, ali su nečitljivi. Njegovi potomci su većinom naselili oblast između Valjeva i Beograda. Nemam podataka o poreklu prezimena, jedino sam uspeo da sastavim porodično stablo, pa ako nekog zanima može se javiti na mejl [email protected]. Naša slava je sv. Alimpije (9. decembar).

 5. Aleksandar Stanarwvić

  Moj najstariji predak Trivun Stanarević ciji grob postoji(umro oko 1913-postoji i spomenik).
  Znam i za njegovog oca Milorad(ali ne postoji grob,tj. Ne mogu ga pronaci)

  Svi smo vezani za selo Ljubačevo(opština Banja Luka) i svi slavimo Sv.Jovana Krstitelja.
  Poslužujemo Arandjelovdan.

  Volio bih prikupiti još informacija o svom prezimenu.Ako neko ima prijedlog za neku literaturu gdje nam se spominje prezime neka ostavi komentar.
  Poz

  • Jovica Stanarević

   Ja sam iz Karanovca blizu Ljubaceva, mi slavimo isto Sv. Jovana i posluzujemo uoci Arandjelovdana. Na mom porodicnom stablu nema ni Trivuna ni Milorada Stanarevica. Volio bih kada bismo mogli razmijeniti slike stabla pa mozda nadjemo zajednicku kariku.