Порекло презимена Стаменковић

13. март 2012.

коментара: 66

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (66)

Одговорите

66 коментара

  1. Моји преци су у 19. веку живели на Сувој планини, у Заплању, општина Гаџин Хан, село Ћелије. Одатле су отишли ка Нишу и Београду. У селу постоји црква која је саграђена пре два века и налази се поред још старије цркве из 13. века.
    Славимо Светог Алимпија.
    Мој братанац је сада професор у Анкари, у Турској.
    Познато ми је да презиме Стаменковић носе многи људи широм целог света.

  2. Marija Stamenkovic

    Ja sam rodjena u Beogradu, ali roditelji su mi sa Kosova. Slava nam je Sv Nikola.

  3. V. Stamenković

    Poz svima, ja sam takođe Stamenković, rođen i živim u Nišu. Moj otac se doselio u Niš iz sela Stajkovce kod Vlasotinca i ovde oženio moju majku. Inace samo prezime dosta se sreće u Nišu, u naselju Bubanj najviše puta sam nailazio na ovo prezime. Po svemu sudeći smatram da je poreklo iz južne Srbije, konkretno Leskovac, Vranje i Vlasotince.

  4. Maja

    Moj deda po ocu ,kao i njegov otac su iz Kragujevca.Takodje Stamenkovic.Pradeda je imao 8-9 brace ali je vecina nastradala u ratu .

  5. Nenad

    Pozdrav Ja sam Nenad Stamenković i živim u Novigradu u istri. Moj djed po imenu Nenad se doselio u Istru negdje 1960 tih iz Bele Crkve s dva sina Čedomirom i Mišom. Kad je tata umro 1998 cječam se da je stric radio neko porodično stablo čitave familije i tamo kaže da dolazimo iz mjesta Crna Trava u južnoj Srbiji. Strašno smo velika familija i velika je šteta šta tako malo znamo jedni od drugima.

    • Бранко Тодоровић

      Ненаде, препоручио бих вам да се јавите на наш Форум, тамо би вам коментар био запаженији, а сигуран сам да би вам колеге могле рећи и можда нешто више о самим вашим Стаменковићима. 😉

      Срдачно,
      Defendor

    • Stefan

      Rodjo, moj otac Dragan Stamenkovic je ziveo bas u Novigradu sve do pocetka rata 1992ge cini mi se

  6. Jovana

    Ja sam Jovana Stamenkovic. Moj cukundeda se zvao Mihajlo Stamenkovic. Prica je da je poreklom iz Vlasotinca i da se preselio u Leskovac.

  7. Стан

    Све потиче од имена дедова Стамен који су се давала обично у југоисточној Србији.Лепо и популарно име по оној по имену се познајеш.
    Рецимо мој чукун деда је Стаменковић а већ од мојег деде је презиме Спасић по прадеди Спасу, док је најстарији брат мога деде задржао презиме Стаменковић.Преведено да би више сазнали потребно је знати надимак рода и крсну славу.
    Ово је рецимо у Пчињском округу

  8. Ivica Stamenkovi

    Svim Stamenkovicima je slava Sv Nikola zimski i nadimak Karamingini,koren nam je sa obroncima planine Kozjak,sveti ljudi ,pobozni i veliki borci.za veru i pravdu.Prezimena koja se preplicu su Jovanovic,Ilic,Micic.

  9. Goran Stamenkovic

    zelim da pozdravim sve Stamenkovice sirom sveta,ja zivim u selu Velika Crkvica opstina Bojnik,nasu familiju zovu Tominci i jedna je od najstarijih familija u selu,krsna slava nam je Sveti Arhandjel,poreklo vodimo sa kosova a ovde smo se doselili u vreme turaka,moji preci su Toma,Smiljko,Ljuba,onda moj deda Svetislav zvani Tile,otac Radivojezvani Racko…lovci smo po tradiciji,a iz nase familije imali smo i presednika okruznog suda u leskovcu,presednika opstine u Bojniku i Donjem Konjuvcu u vreme Kraljevine Srbije ,,,

  10. Moje devojačko prezime je Stamenković. Familija je iz okoline Prištine. Čukundeda se zvao Stamenko iz sela Ugljare i po njemu su krajem 19.veka četvorica sinova dobila prezime Stamenković. Stamenkov brat se zvao Trajko a njegovi naslednici Trajkovići….Do tog perioda prezime se dobijalo po ocu pa je nemoguće pratiti srodstvo po prezimenu pre tog vremena. Jedino je kod svih zajedničko da slave letnju i zimsku slavu Sveti Nikola. Od te četvorice braće Stamenković jedan je u selu Lužane kod Podujeva formirao veliku porodicu, drugi u selu Devet Jugovića kod Prištine, treći u Beogradu a četvrti negde u centralnoj Srbiji. I dan danas postoji kontakt između potomaka Stamenkovića poreklom iz Lužana i poreklom iz Devet Jugovića iako su se posle rata ’99. svi raštrkali po Srbiji a i po svetu.