Stajić

13. mart 2012.

komentara: 18

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (18)

Odgovorite

18 komentara

  1. Postovani,
    ne znam je li ovo vazno ali je barem neki pocetak za moje prezime.
    Poticemo iz Nevesinja i krsna slava nam je Lazareva Subota.

    Familija Stajici, petoro brace i otac, su doselili, posto su bjezali od turske osvete, prvo za Visegrad.
    Tu su promijenili prezime u Stajici, Zerajici, Zrnomanici, Sipovci i Avdici – Taj jedan brat je presao na islam da bi zastitio
    ostale. To nije uspjelo i on je ostao u Visegradu a ostali su prvo za Avtovac pored Gacka i na kraju za Nevesinje odselili.

    Ta verzija je u mojem sjecanju ostala po prici starih ali nije sigurna. Pogotovo jer su u dva navrata u Crnoj Gori turci pobijeni
    i familija se u Nevesinju sjedinila.
    Nailazio sam i na raznim mjestima da smo svi porjeklom plemena Krivokapica pa cak i od Kosovskih Orlovica,
    ali tek to su nepotvrdjene tvrdnje pa bi ih ovdje tek spomenuo.

    Ako neko moze nesta vise da kaze ili ispravi u ovoj prici, bio bi mu jako zahvalan.

    Pozdrav

    • Branislav

      Posto Krivokapici pogubise turke sklonise se prema sjeveru 1740 godine ( Niksic i Nevesine su sve Stara Hecegvina) i uzese nova prezimena Stajic Anto 1726- 1819 , Zerajic Simeun 1700-1786, Sarenac Vidak 1722-1813, Zimonjic Bogdan 1725-1820, Babic Djordjo 1720-1807, Avdic Lazar Sobota 1719-1819, Djogovic Simeun 1728-1821.

  2. Radan Stajic

    Evo i ja da se malo ukljucim,jesam mlad ali dosta sam slusao od starih. Nije mi poznato ovo da smo otisli za Visegrad ali znam da su od jednog plemena nastale porodice Stajic,Zimonjic,Sarenac,Babic,Zerajicu i jedan je presao u islam to je Avdic. To znam da je sigurno tako i kod nas se i danas te porodice rodjakaju i nije bilo slucajeva da se uzimaju izmedju sebe bar ovdje na nasim prostorima. Svi ovi slave Lazarevu subotu. E od kog su plemena nastali ne znam,ima tu raznih verzija kao ovo od Krivokapica i tako dalje ali nista konkretno ne znam. I to da su dosli u Avtovac ni to ne znam pa ako neko zna tu verziju neka mi malo objasni. Ja trenutno zivim u Avtovcu ali dosli smo tu 50-tih god iz sela Vrbovac iznad Fojnice kod Gacka. Poz i ako jos neko zna neke detalje vezano za Stajice u Hercegovini nek pise

  3. Radan Stajic

    Evo i ja da se malo ukljucim,jesam mlad ali dosta sam slusao od starih. Nije mi poznato ovo da smo otisli za Visegrad ali znam da su od jednog plemena nastale porodice Stajic,Zimonjic,Sarenac,Babic, Zerajicu i jedan je presao u islam to je Avdic. To znam da je sigurno tako i kod nas se i danas te porodice rodjakaju i nije bilo slucajeva da se uzimaju izmedju sebe bar ovdje na nasim prostorima. Svi ovi slave Lazarevu subotu. E od kog su plemena nastali ne znam,ima tu raznih verzija kao ovo od Krivokapica i tako dalje ali nista konkretno ne znam. I to da su dosli u Avtovac ni to ne znam pa ako neko zna tu verziju neka mi malo objasni. Ja trenutno zivim u Avtovcu ali dosli smo tu 50-tih god iz sela Vrbovac iznad Fojnice kod Gacka. Poz i ako jos neko zna neke detalje vezano za Stajice u Hercegovini nek pise

  4. Milivoje Stanković

    Poštovani Stajići.

    U selu Dudulajce živeo je Blagoje Stajić koji je imao dva sina Mirka i Velimira. Velimir ima sina Radišu. Mirko ima jednu ćerku. Nakon što je Mirkovoj strini Leposavi poginuo muž dok je čuvao dva vola nju je oženio Živadin iz sela Oblačina i posinio njenu decu iz prvog braka, koja su se zvala Milivoje, Sima, Kosovka i Cana.

  5. Milivoje Stanković

    Poštovani Stajići
    Poreklo Stajića iz selo Dudulajce:
    Iz Surdulice u Dudulajce dolazi Staja, koji je bio “loš” čovek po pričama starih, pa je pobegao ili je oteran iz Surdulice. On je sina ili unuka koji se zvao Jovanča i koji menja prezime u Staić, kako su se ranije prezivali ne zna se. Zapisao sam sve Jovančeve potomke ako ste zainteresovani javite se na email.

  6. Vojislav Ananić

    STAJIĆ (p), u Slivlju (Gacko). Starinom su “iz Glavica ispod Straževice u Dubljevićima”. U Slivlja su doselili i 18. vijeku (59:329). Ima mišljenja da su Stajići porijeklom od “Maleševaca iz Oputnih Rudina” (147:593). Ima ih u Simijovima (Bileća) i u Mostaru. Priča se da je neki njihov predak vrlo često u hodu zastajkivao i zbog toga dobio nadimak “Stajo”. Otuda prczime Stajić.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  7. Sofija

    Poznajem dosta Stajica koji potiču iz Nevesinja, selo Zurnovina. Po pričama su braća za vreme Turaka bili primorani da neki od njih promjene prezimena. Ali svi iz tog plemena slave Lazarevu Subotu. Između sebe se žene i udaju. Slove za velike i časne Srbe.

    • Sofija

      *ne žene i udaju između sebe

    • Danijela

      Pricamo nam je otac Velimir Stajic da su bila osmorica brace i odluce da se podijele.
      Ovaj sto je bio vjest u izgradnji “staja” dobi prezime Stajic.
      Onaj sto je bio jak ko’ “zimonja” prozva se Zimonjic
      Onaj sto je bio malo “saren” dobi prezime Sarenac
      Onaj sto je bio ko’ “djogat” prozva se Djogovic
      Onaj sto je bio ko’ “zerava” dobi prezime Zerajic
      Onaj sto je bio malo “babast” dobi prezime Babic
      Jedan uze prezime Matovic
      A jedan Stevic….
      Od starina kako se pamti i prepricava i prenosi sa koljena na koljeno, od uvijek su se rodjakali. Nikada se nisu izmedju sebe zenili ni udavali..
      Bio je jedan slucaj Sarenac i Zerajic u Nevesinju. Branili su im ali im nisu mogli zabraniti…
      Svi oni Slave Svetog Lazara, Lazarevu subotu.
      Stajica u Hercegovini ima u
      Nevesinju i u selima Krekavice, Zunovina i Zalom.
      U Gacku i u selu Slivlja
      I u Bileci.
      U Nevesinju su i Zerajic, Sarenci, Djogovic, Matovici
      U Bileci su Babici
      U Hodbini opstina Mostar su Stevici.
      Koliko sam ja skupila informacija porodica Stajic ima u Modrici i Bijeljinu i ne Slave Lazarevu subotu…
      A u Srbiji i Vojvodini i na Kosovu mnogo mnogo porodica i niko od njih ne slavi Lazarevu subotu.
      Ima ih i u Makedoniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj i oni ne Slave Lazarevu subotu…
      Nema kontineta gdje ne zive Stajici od Evrope, Sj. I Juz. Amerike, Australije, Novog Zelanda do Azije i Afrike.
      Srdacan pozdrav svim Stajicima koliko vas ima 😊
      Danijela

  8. Snezana Markovic

    Dr Jordan Stajic, rodjen u Vranju 1868, od oca Tome Stajica, umro u Beogradu 1949.g. Srpski hirurg, ucesnik Balkanskih iPrvog svetskog rata, Pripadao je grupi od pet skolovanih srpskih vojnih hirurga. Medicinski fakultet yapoceo u Gracu a zavrsio u Becu, kao i specijalizaciju. Bio je sef hirurskog odeljenja vojne bolnice u Valjevu. Zajedno sa srpskom vojskom je prelazeci preko Albanije, operisao vojnike i stanovnistvo. Operisao je i prestolonaslednika Aleksandra od upale slepog creva. Upucen je na Solunski front kako bi bio sef i upravnik hirurskog odeljenja Srpske vojne bolnice u Solunu. 1925 je dobio cin generala u Ministarstvu vojske i mornarice. Sto se tice njegove karijere i doprinosa koji je dao u oblasti medicine mozete procitati na Vikipediji, na sajtu Oseti Srbiju , Vranjenet.rs i dr.
    Supruga mu se zvala Jelena i sa njom je imao troje dece Vojin, Olga i Vladislav. Zgrada u Kosovskoj ulici u Beogradu koju je podigao 1931 i danas postoji. Inace iz ove porodice potice i Mitke, lik iz Kostane. Moje baba tetke, Angelina (Nina) i Dragica Stajic su poklonile namestaj iz kuce Vranjskom muzeju koji se i danas tu nalazi kao stalna postavka. Imam jos podataka ali za sada mislim da ce Vam i ovo koristiti.

  9. Tomo Stajić

    Poštovani, prema svjedoćenju Toma Stajića iz Bileće, koji ima trenutno 95 godina, i jedan je od nastarijih živih Stajića, porijeklo porodice Stajić ide iz Cuca(Kobilj dola) od porodice Koprivica. Došli su polovinom 17 vijeka na Planu, kraj Bileće. Došlo je 7 braće, od kojih su nastale porodice Parežanin, Babić, Zimonjić, Avdić, Šarenac, i Šakote. Sedmi brat je bio izviđač, pa su ga stalno upozoravali da stane, (Stajo, Stajo), i od njega su Stajići. Zimonjići su sa Plane otišli u Gacko ( Pusto polje), Šarenci i Šakote na Davidoviće, Babići u Selišta i Trnovicu, Parežanin u selo Panik, Stajići u Simijova, a Avdići ostali na Planoj, i promjenili vjeru.
    Poslije iz Simojivih se dio porodice s Stajić raselio. Dio porodice je otišao za Nevesinje u Grabovicu, a potom u Zalom i Bratač. Dio je otišao na Slivlje kraj Gacka, pa su vremenom sišli u Avtovac i Gacko. Dio porodice je otišao u Stolac, a neki su otišli u Sarajevo (u Lukavicu).
    Jedan od najznamenitijih predaka porodice Stajić je vojvoda Lazar Mutap (rudnički Vojvoda). On je zbog nekog poniženja od komšija otišao prvo u Stolac i zaposlio se kao mutabdžija (stari zanat). Tako je i dobio novo prezime Mutap. Inače je od Stajića. U Stocu se u njega zaljubila begova kćer i to nije odgovaralo begu, pa je Lazar morao bježati za Srbiju.U njegovom pismu Svetom Petru Cetinjskom koje se čuva u muzeju na Cetinju jasno navodi svoje porijeklo. Karađorđe ga je proglasio vojvodom jer se istakao junaštvom u prvom srpskom ustanku i borbom protiv Turaka,

    • Tomo Stajić

      izvinjavam se, greškom je napisano da su Stajići od Koprivica, a prava je istina da su od Krivokapića iz Cuca, prema svedočenju Toma Stajića.

      • aleksa

        ja sam potomak stajica iz simijova kod bilece,znam samo za verziju da su se ranije prezivali zerajic,ali prvi put cujem za to da su bili od krivokapica.ima li kakvog pisanog traga o tome.

  10. ivan

    Koji je Stajic otisao u Ameriku i tamo dobio sina, vratio se posle nekoliko godina i potom su ga ubile ustase kod rudnika gde je bio nadzornik?

    • Aleksandar Stajić

      Deda Agaton Stajić-Solunac je iz sela Mrzenica iz okoline Stalaća.
      Došao negde 1900 god u Dedinu – Kruševac. I do 1999.god bili smo jedina familija Stajić u Kruševcu.
      Agaton je izrodio 1 sina i 3 kćeri.
      Sin Milan 2 sina, jedan gine u 2 sv ratu.
      Momčilo sin Milanov izrodio 3 sina, koji su dali 5 sinova i jednu kćer. Svi žive u Dedini kod Kruševca.
      Slavimo SV. Petku