Poreklo prezimena Smilić

12. mart 2012.

komentara: 3

[toggle title=”TESTIRANI SMILIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Smilić

Haplogrupa: E1b rod A

Poreklo: Štava, Kopaonik, Srbija

Krsna slava: Mratindan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. vlada

    Porodica Smilić iz Starog Rujca,kod Lipljana na Kosovu.Slava je sv.Joakim i Ana.Pradeda mi je Filja, deda Djordje a otac Miodrag.Bio bih zahvalan za neke nove podatke o lozi Smilić

  2. Sretko Smilić

    Porodica SMILIĆ, u ŠTAVI kod Lukovske Banje, opština Kuršumlija. U ŠTAVI je pet domaćinstava sa prezimenom SMILIć, a sada nijedno nije aktivno. Krsna slava Smilića u ŠTAVI je Sveti Mina, 24.novembar u kalendaru SPC. Ovom ranohrišćanskoj svecu (3.-4.vek n.e.) je posvećena i crkva Sv.Mina u ŠTAVI, sazidana 1645-1647 godine i ktitori su Andrej i žena mu Nadežda, sahranjeni u priprati crkve(SANU- “Spomenici kulture u Srbiji”). Prezime SMILIć datira od 1880.godine, od pretka po imenu SMILA. Prethodno prezime smo nosili Malkić,sada deo Štave- Malkići. Smilići u rasejanju sada žive u: Beograd, Kuršumlija, Kruševac, Pančevo,Zagreb, Torino-Italija,Nemačka….

  3. Sretko Smilić

    Autor ovog linka postavlja potpuno netačne činjenice u svojoj obradi “Poreklo prezimena SMILIĆ”
    Prvo: Krsna slava prezimena Smilić u Štavi,opština Kuršumlija, je Sveti Mina, 24. novembar u kalendaru SPC. Svi rodovi u Štavi (“starosedeoci”) slave Sv. Minu. Potvrda ovome je i crkva u selu Štava posvećena ovom ranohrišćanskom svecu iz 3.-4. veka n.e. Slaveći svoju porodičnu slavu, u svim molitvama koje prate slavljenje krsne slave, obraćam se Sv. Mini. Nedopustivo je i potpuno neozbiljno od strane autora ovog linka, menjati krsnu slavu svim rodovima u Štavi, pa i prezimenima Smilić. Nesvesno ili svesno, postavka da prezimena Smilić u Štavi slave Mratindan je nespojivo sa gledišta, moralnog i etičkog. Činjenice,da se 24.novemra po kalendaru SPC, obeležavaju i Sv.Stefan Dečanski kralj srpski, i Mratindan, nisu dovoljni da se poistoveti sa krsnom slavom Sveti Mina. Pametno bi bilo da se na ovom linku ispravi ova gruba greška.
    S poštovanjem, Sretko Smilić