Порекло презимена Славковић

11. март 2012.

коментара: 62

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (62)

Одговорите

62 коментара

  1. Dejan Slavkovic

    zivim u Ratini selo pored Kraljeva na uscu Ibra u Zapadnu Moravu
    sezdesitih god. 20 veka doseljeni iz metohije opstina Istok selo Suvo grlo zaseok Sapici.Krsna slava nam je Sv.Petka.Prema predanju u Metohiju su se doselili iz sela Ugljare Ibarski kolasin a u Ugljare su se preci doselili Iz Bjelopavlovica okolina Niksica kojima je plemenska slava Sv. Petka.Znam da je se jedan deo ,,mojih ,,Slavkovica odselio u okolinu Kusumlije i sada se prezivaju Sapic po selu odakle su poreklom.Ako neko zna nesto o ovoj temi neka se javi
    ZDRAVO BIO BRATE SRBINE MA GDE BIO

    • Slaviša Slavković

      Poštovani Dejane,
      Od svih ovde ispisanih tekstova o saznanju porekla porodice čini mi se da imamo neka slična saznanja pa bih da ih iznesem. Moja porodica Slavković živi u Kosaničkoj Rači kod Kuršumlije, gde su se doselili otprilike krajem XIX veka iz okoline Peći. Tačnije po mojim saznanjima doselio se moj čukundeda Todor (1846-1917 g.) inače rođen u Cerkolezu kod Peći a sahranjen u Rači. Krsna slava nam je Sv.Petka. I tvoje navođenje o poreklu sa starine je slično sa mojim saznanjima a to je iz predela Pive (Crna Gora) odakle se petoro braće iselilo na razne lokacije (i one koje ti navodiš). Nije mi poznato prezime Šapić koje navodiš, ali znam da smo sa starine isto bratsvo sa porodicom Tijanić koja je takođe doseljena u blizini Rače i ista im je krsna slava.

      Pozdrav!

  2. Nebojsa

    Pozz za Slavkovice,citam sve ove komentare i dugo sam razmisljao da li da se ukljucim u diskusiju.
    Slavkovici se prvi put pominju oko 1335. godine i bili su elitna nemanjicka vojska,garda.Prezime nije rodovsko,a kako se prestonica tadasnje Srbije premestala iz grada u grad tako se i garda izmestala,pocev od stare Raske do Prizrena.To je danasnja teritorija od Novog Pazara,Prijepolja,Bjelog Polja,ceo Kosmet,severna Makedonija do Nisa.
    Mora se imati na umu da su clanovi garde bili najbolji i najvestiji borci sa svih strana tadasnjeg kraljevstva koji su po dolasku u gardu postajali Slavkovici.Po odlasku u “penziju” dobijali su zemlju i imanja,posede.
    Ima jos puno toga napisati,ovo je bilo u kratkim crtama.

    • Бранко Тодоровић

      Славковићи су потомци Славка.

    • Danijela

      Postovani Nebojsa,
      Ovo sto ste naveli ima dosta dodirnih tacaka sa usmenim predanjem koje sam cula kao dete u svojoj familiji. Postoji prica da smo na Kosovu za zasluge nekog pretka od kralja, kome je spasio zivot dobili zemlju. Detalje vise niko i ne zna jer je prica jako stara a zemlja davno oduzeta. Molim vas za vise detalja. [email protected]. Ako u svemu sto sam do sad uspela da sakupim negde gresim rado bih ispravila i dopunila. Mozda je bas ovo sto navodite razlog zasto dalje ne uspevam da istrazim. Ako postoji negde pisan podatak spremna sad i da putujem za dalje istrazivanje. Hvala veliko

  3. Marina Slavkovic

    Dobro vece … Moje poreklo je iz Macve ako ste culi za to mesto .. tacnije receno Badovinci kod granice SRB i BiH (Pavlovica cuprija) .. u selu nema nas mnogo.. zanima me poreklo Slavkovica.. Slavim 9 januara Sveti Stefan ili ti Stepandan .. sto se tice o gardi verovatno je tacno posto me nesto vuce da idem u vojsku .. volela bih bar nesto znati … veliki pozdrav za sve Slavkovice..

  4. zdravko slavkovik

    zivimo u skoplju tacnie skopske crne gore
    odakle smo se doselili
    pozdrav

  5. Ljubinko Slavkovic

    Nadam se dragi Slavkovici da ce mi neko konacno nesto reciv o poreklu mojih Slavkovica. Moji su iz neposredne okoline Novog Pazara. Odakle smo diseljeni I Dali smo diseljeni postoje nagadjanja. Moji slave Stefana Decanskog(Mratindan).Nadam see da c ovoga puta imati mslo vise srece. Pozdrav

    • Mara

      Pozdrav, Ljubinko! Čini mi se da je moguće da smo u srodstvu, s obzirom na to da pripadam ogranku Slavkovića koji pominjete. Moj pokojni deda, Dragoslav, je iz Novog Pazara (ili okoline) i slavio je Mratindan. Ukoliko znate nešto više o njemu ili o ovom ogranku Slavkovića uopšte, molim Vas da mi se javite na [email protected].

    • SANJA SLAVKOVIĆ

      Postovanje, ja sam iz okoline Novog Pazara takodje i zelela bih da znam dalje poreklo svojih predaka.Nasa krsna slava je Sveta Petka i ukoliko budete dosli do nekih informacija javite mi ,bilo bi mi drago znati.
      POZRAV ZA SVE SLAVKOVICE GDE GOD BILI I KOLIKO NAS IMA!!!

  6. Boki

    Славковићи Доња Коњуша су пореклом из околине Пећи, пре тога данашња северна Албанија област Пука Комани.Срби славе Сб.Николу, днк анализом утврђено да припадају хаплогрупи И1 З63 најближи Мацурама из Далмације.Иначе И1 је највише задтупљена у Скандинавији Готланд.

  7. Aleksandar

    Moji Slavkovići zive u Dobriču, oblast između Niša i Prokuplja, selo Mekiš.Slava Sv.Nikola. Po prici znam da je neki moj predak isao konjima u Peć, kada je obnovljena Pećka Patrijaršija i da je kao donaciju dao “dukat vise od kneza”. Takođe znam da je ubio nekog Turčina i da je bežao u okolinu Jagodine zbog krvne osvete a da se na svoje ognjište u Mekišu vratio nakon oslobodjenja od Turaka. To je sve što znam.

    • Marija

      I moj je deda poreklom iz Mekiša,pored Niša.Slava je Sveti Nikola.Pominje se u nekim predanjima da je čukun,čukun deda na svom konju,jahao do Jagodine.Ne znam više ništa o poreklu …

      • Miodrag

        I moj Deda je iz Mekisa..ali ako se ne varam otac je pominjao da nismo u srodstvu za Slavkovicima na ulazu u Mekis iz pravca Orljana.Inace je pradeda ili cukundeda imao vodenicu tu u selu na Jugbogdanovackoj reci.Tako mi otac pricao..I znao je zbog kila mesa kad mu se prijede da zakolje ovcu..kozu..i posle toga da zaspi pod dud…..

  8. Eli Slavkovic

    Pozdrav svima. Pozdrav iz Skoplja.Moj deda Slavko Slavkovic rodjen je u Beogradu, 1884. Radio je kao motorvodja, kasnije dobio prekomandu u Nisu. Moj je tata rodjen u Nisu 1932, zbog posla, preselio se u Skoplje. Stariji brat Vlada, preselio se u Beogradu. Mladji Rade Slavkovic zivi u Svedsku. Tata mi je slavio krsnu slavu Sv. NIKOLA. I stric Rade slavi istu slavu. Ja sam voditelj u makedonskoj televiziji. Sestra od strica Elizabet ima svoj biznis u Helsinhborgu. Stric mi je bio fudbalski trenjer BK Jugo iz Svedske. Moj otac je isto bio sportski radnik. Tehnicki rukovodilac FK Lokomotiva i Rk Rabotnicki. Vatreni smo navijaci Partizaa.

  9. Марко

    Поздрав Фамилијо. Ја долазим из села Ропочева код Сопота (Београдска општина). Код нас у селу има доста породица Славковић, и сви славимо исту славу Св.Николу 19.децембар. За порекло нисам сигуран, јер неки кажу са КиМ а други из ЦГ. Причају старији из фамилије да је у велику породичну кућу Славковића некада долазила краљевска породица Карађорђевић. Наша фамилија у том месту је живела у великој заједници и били су веома имућна и угледана породица. Ако сазнам још нешто поделићу са вама. Велики Поздрав

    • Никола

      Поздрав Марко . Моје име је Никола Сремчевић – славим Светог Николу 19 децембра . Оно што знам везано за твоје Славковиће да вам је старо презиме Јечменић – и презиме мојих предака је исто Јечменић – славимо исту славу . Ја сам тестиран у оквиру Српског Днк пројекта . Да ли би се можда тестирао ? Поздрав

    • Никола

      Старо презиме твојих предака Славковића из Ропочева је Јечменић – говори се да су од Колашина и моји су били Јечменић – славимо исти славу Светог Николу . Јеси ли размишљао да урадиш днк преко пројекта ?

  10. petko

    zanima me koje je dalje poreklo tetovskih Srba koji slave Svetog Nikolu.onih koji su dosli u Sumadiju u 18.veku