Rudan

11. mart 2012.

komentara: 4

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Vojislav Ananić

    RUDAN (p.m). u Bančićima i Gleđevcima (Ljubinje). Vjeruje se da su porijeklom iz Rudina u Crnoj Gori i tamo su se zvali Kosjerine. Bilo ih je više braće. Jedan od njih je prešao na islam. Kada je donešena odluka o “čišćenju poturica” glavari su zaključili da brat brata ubije i da se istraga izvrši na Božić 1710. godine. Braći Kosjerine je bilo žao svoga brata pa su mu rekli da bježi. Brat koji je prešao na islam pozvao ih je da bježe skupa u Hercegovinu. Obećao im je dati pola imanja. Pošli su skupa i došli u Bančiće kod Ljubinja. Brat koji je prešao na islam nastanio se “pod Musinom kulom” u Gleđevcima, a pravoslavni ostaše u Bančićima. Prema nazivu rodnog mjesta (Rudine) prezivaju se svi Rudani. “I danas su pravoslavni i muslimani Rudani jedno bratstvo”. Rudani pravoslavni slave Đurđevdan. Raseljavali su se s Bančića u Duboku, Vardušu, Borač, Konjic i druga mjesta. Neke porodice Rudana, muslimana, iz Gleđevaca prešle su u Ljubinje (59:283,288: 155:623.624). Rudani (m) su živjeli i u Obziru kod Ljubinja (97:125).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Mima

      Budimo povijesno korektni.
      Stalna prezimena uvode se u katoličkom okručju odlukom na Tridenskom saboru u 16 st.
      Još dugo narodi pod osmanlijama nisu imali stalna prezimena, a i pravoslavci su ih dobili u 19 st.
      Pravoslavci su imali promjenjiva.
      Ako je djed bio npr. Đorđe Nikolić od Nikole, sin mu je bio Marko Đorđević od Đorđe a unuk Jovo Marković od Marka i dalje Jovanović……
      Katolici mogu pratiti svoje porijeklo u starim crkvenim knjigama.
      Prezime Rudan je u starim katoličkim matičnim knjigama evidentirano u 15 i 16 st. na otoku Hvaru i na Kvarneru.

      • Dušanka Rebić -Dražić

        Tražim porijeklo prezimena Rudan.Moj pradjed je bio Jovo Rudan.Živio je u Gornjoj Kovačici ,današnja Općina Veliki Grđevac,Bjelovarsko Bilogorska županija.On se pojavljuje u tom mjestu za vrijeme vladavine Marije Tereziji,tekada su počele osnivati prve zemljišne knjige.Jovo Rudan kao vlasnik zemljišta prvi je upisan u zemljišnu knjigu uložak br.5 kao i kućni broj.To vidljivo u starim zemljišnim knjigama.Zanima me odakle je došao u ovo gore navedeno mjesto,ako postoji mogućnost.Inače bio je pravoslavne vjere.Zahvaljujem.

        • Branislav

          Postovanje,

          Rudani su poreklom iz Sela Bancici u Hercegovini. Trebalo bi otići tamo i raspitati se. U selo žive najdugovečnija populacija na Balkanu. Mnogi su stari između 90 i 100 godina. Sigurno da ćete moći da dobijete informacije.

          Pozdrav od jednog od Rudana,

          Branislav