Рудан

11. март 2012.

коментара: 4

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Војислав Ананић

    РУДАН (п.м). у Банчићима и Глеђевцима (Љубиње). Вјерује се да су поријеклом из Рудина у Црној Гори и тамо су се звали Косјерине. Било их је више браће. Један од њих је прешао на ислам. Када је донешена одлука о “чишћењу потурица” главари су закључили да брат брата убије и да се истрага изврши на Божић 1710. године. Браћи Косјерине је било жао свога брата па су му рекли да бјежи. Брат који је прешао на ислам позвао их је да бјеже скупа у Херцеговину. Обећао им је дати пола имања. Пошли су скупа и дошли у Банчиће код Љубиња. Брат који је прешао на ислам настанио се “под Мусином кулом” у Глеђевцима, а православни осташе у Банчићима. Према називу родног мјеста (Рудине) презивају се сви Рудани. “И данас су православни и муслимани Рудани једно братство”. Рудани православни славе Ђурђевдан. Расељавали су се с Банчића у Дубоку, Вардушу, Борач, Коњиц и друга мјеста. Неке породице Рудана, муслимана, из Глеђеваца прешле су у Љубиње (59:283,288: 155:623.624). Рудани (м) су живјели и у Обзиру код Љубиња (97:125).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    • Mima

      Budimo povijesno korektni.
      Stalna prezimena uvode se u katoličkom okručju odlukom na Tridenskom saboru u 16 st.
      Još dugo narodi pod osmanlijama nisu imali stalna prezimena, a i pravoslavci su ih dobili u 19 st.
      Pravoslavci su imali promjenjiva.
      Ako je djed bio npr. Đorđe Nikolić od Nikole, sin mu je bio Marko Đorđević od Đorđe a unuk Jovo Marković od Marka i dalje Jovanović……
      Katolici mogu pratiti svoje porijeklo u starim crkvenim knjigama.
      Prezime Rudan je u starim katoličkim matičnim knjigama evidentirano u 15 i 16 st. na otoku Hvaru i na Kvarneru.

      • Dušanka Rebić -Dražić

        Tražim porijeklo prezimena Rudan.Moj pradjed je bio Jovo Rudan.Živio je u Gornjoj Kovačici ,današnja Općina Veliki Grđevac,Bjelovarsko Bilogorska županija.On se pojavljuje u tom mjestu za vrijeme vladavine Marije Tereziji,tekada su počele osnivati prve zemljišne knjige.Jovo Rudan kao vlasnik zemljišta prvi je upisan u zemljišnu knjigu uložak br.5 kao i kućni broj.To vidljivo u starim zemljišnim knjigama.Zanima me odakle je došao u ovo gore navedeno mjesto,ako postoji mogućnost.Inače bio je pravoslavne vjere.Zahvaljujem.

        • Branislav

          Postovanje,

          Rudani su poreklom iz Sela Bancici u Hercegovini. Trebalo bi otići tamo i raspitati se. U selo žive najdugovečnija populacija na Balkanu. Mnogi su stari između 90 i 100 godina. Sigurno da ćete moći da dobijete informacije.

          Pozdrav od jednog od Rudana,

          Branislav