Rkman

11. mart 2012.

komentara: 2

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. BORO

    Znam za dvije teorije o nastanku prezimena Rkman.
    Prva je da su Rkmani kao izvorno prezime imali BUISAVLJEVIĆ te da je ono promjenjeno u vreme naseljavanja u RKMAN. Rkman dolazi od grške riječi “RKAĆ” što bi u slobodnom prezimenu značilo PRAVOSLAVAN.
    Druga je da su Rkmani potomci njemačkih drvosječa uglavnom iz današnje Bavarske koji su krajem 19 vijeka radili na današnjem Kordunu, oženili se Pravoslavkama i prešli na pravislavlje ali su zadržali prezime.
    Lično sam skloniji prvoj varijanti.
    Rkmani su izvorno na Kordunu, regiji u današnjoj centralnoj Hrvatskoj. Najzastupljeniji su bili u selu Pecka pored Topuskog gdje ih je osamdesetih godina bilo oko 15 familija, zatim Perni sa dvije familije i Crnom Potoku sa tri numera. Raznim migracionim procesima u zadnjih sto godina, posebno nakon “Oluje” 1995. Rkmani su se raseilili širom svijeta. Nakon prvog sjetskog rata i 30-ih godina prošlog vijeka Rkmani se naseljavaju u Šodolovce kod Osijeka, Šušnjevce kod Slavonskog Broda, okolinu Koprivnice, Otočca, Inđije, SAD-u, Zagrebu…
    Danas najviše Rkmana živi u Vukovaru, desetak familija. U Vukovar i njegovu okilinu Rkmani su doseljavali od 60-ih godina prošlog vijeka zbog ekonomskih razloga pa zaključno sa “Olujom” 1995.
    Svi Rkmani slave Svetog Nikolu.
    Uz Rkman zanimljivo je pomenuti i izvedenice ovog prezimena kao što su ERKMAN u selu Čemernica kod Vrginmosta te HRKMAN u okolini Vojnića. I moja “rkmanska loza” između dva rata imala je prezime ERKMAN.
    Izvorno su Rkmani Srbi pravoslavci. Međutim, vremenom i životom u specifičnim okolnostima, posebno ratnima, neki Rkmani su se izjasnili Hrvatima Katolicima!!!
    POZNATI RKMANI
    1. Dušan Rkman, organizator narodnog ustanka 1941., partizan nosioc spomenice 1941. Rat završio kao politički komesar kordunaškog područja. Nakon rata radio u civilnim insekcijskim službama. Živio u Zagrebu. Rođen 1909, u Perni, umro 2001. u Zagrebu
    2. Ilija Rkman (rođen u okolini Otočca), bio oficir JNA. U ratu veoma aktivan u hrvatskoj politici. Bio član desničarske HKDU – Hrvatska kršćanska demokratska unija. Jedno vrema u Hrvatskoj je bio uvažen geopolitičar i oštar protivnim bilo koje politike u Srbiji te ja kao takav dobivao medijski prostor. Uz ostalo podržao je bombardovanje Srbije 1999. Nakon rata bio je predsjednik Hrvatske udruge (udruženja) potrošača. Smatrao je sebe Hrvatom, pa Srbinom, pa Nijemcem. Zastupnik je teorije o Rkmanima kao potomcima njemačkih drvosječa.
    3. Bogdan-Boro Rkman, rođen u Topuskom 1969. Novinar, publicista, političar. Kao novinar radio u brojnim medijima u Krajini, Srbiji i Hrvatskoj. Radio Glas Petrove Gore u Vrginmostu, TV Dunav Vukovar, dugogodišnji dopisnik Radio Beograda, TV Avala Beograd, agencija SINA Beograd. Autor je dva dokumentarna filma o nestalim Srbima u ratu koji se danas mogu naži na ѕotubu sa naslovima “Vapaj tišine” i “nek se raspuste straže”.
    jedan je od osnivača Samostalne demokratske srpske stranke, srpske politike partije u Hrvatskoj, član njenog predsedništva i u nizu dvadeset godina predsednik Izvršnog odbora.
    4. Đorđe- Džordž Rkman, rođen i odrastao u Vojniću – učesnik rijaliti programa “Velikog Brata”
    5. Mia Rkman – Mis Hrvatske 2019. Porijeklo je iz moje loze iz sela Perna. Njeni pretci su oko 1910. odselili u Šušnjevce kod Slavonskog Broda. Rođena je na Korčuli (ostrvo u Hrvatskoj).
    6- Nenad Rkman, otac Mie Rkman. Ugledni liječnik na Korčuli. Rođen u Sarajevu gdje završava medicinski fakultet i radi u tamošnjoj bolnici. U ratu 1993. odlazi na Pelješac odakle mu je bila majka i zapošljava se na Korčuli. Nenadov otac Đorđe bio je poznati i priznati doktor infektolog u Zenici. Đorđe je rođen u Šušnjevcima a pretci doselili iz sela Perna na Kordunu.

    • Slobodan Zrnić

      Niste pomenuli očiglednu stvar, a to je da je Rkman nastao od Hrkmana (ima i to prezime). Mislim da nema nikakve veze sa rkačima. U popisu vojnika graničara iz Gline 1751. godine nalazi se Ristivoy Herkman Conporalis Regius.