Ркман

11. март 2012.

коментара: 2

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. БОРО

    Знам за двије теорије о настанку презимена Ркман.
    Прва је да су Ркмани као изворно презиме имали БУИСАВЉЕВИЋ те да је оно промјењено у време насељавања у РКМАН. Ркман долази од гршке ријечи “РКАЋ” што би у слободном презимену значило ПРАВОСЛАВАН.
    Друга је да су Ркмани потомци њемачких дрвосјеча углавном из данашње Баварске који су крајем 19 вијека радили на данашњем Кордуну, оженили се Православкама и прешли на правиславље али су задржали презиме.
    Лично сам склонији првој варијанти.
    Ркмани су изворно на Кордуну, регији у данашњој централној Хрватској. Најзаступљенији су били у селу Пецка поред Топуског гдје их је осамдесетих година било око 15 фамилија, затим Перни са двије фамилије и Црном Потоку са три нумера. Разним миграционим процесима у задњих сто година, посебно након “Олује” 1995. Ркмани су се расеилили широм свијета. Након првог сјетског рата и 30-их година прошлог вијека Ркмани се насељавају у Шодоловце код Осијека, Шушњевце код Славонског Брода, околину Копривнице, Оточца, Инђије, САД-у, Загребу…
    Данас највише Ркмана живи у Вуковару, десетак фамилија. У Вуковар и његову окилину Ркмани су досељавали од 60-их година прошлог вијека због економских разлога па закључно са “Олујом” 1995.
    Сви Ркмани славе Светог Николу.
    Уз Ркман занимљиво је поменути и изведенице овог презимена као што су ЕРКМАН у селу Чемерница код Вргинмоста те ХРКМАН у околини Војнића. И моја “ркманска лоза” између два рата имала је презиме ЕРКМАН.
    Изворно су Ркмани Срби православци. Међутим, временом и животом у специфичним околностима, посебно ратнима, неки Ркмани су се изјаснили Хрватима Католицима!!!
    ПОЗНАТИ РКМАНИ
    1. Душан Ркман, организатор народног устанка 1941., партизан носиоц споменице 1941. Рат завршио као политички комесар кордунашког подручја. Након рата радио у цивилним инсекцијским службама. Живио у Загребу. Рођен 1909, у Перни, умро 2001. у Загребу
    2. Илија Ркман (рођен у околини Оточца), био официр ЈНА. У рату веома активан у хрватској политици. Био члан десничарске ХКДУ – Хрватска кршћанска демократска унија. Једно врема у Хрватској је био уважен геополитичар и оштар противним било које политике у Србији те ја као такав добивао медијски простор. Уз остало подржао је бомбардовање Србије 1999. Након рата био је предсједник Хрватске удруге (удружења) потрошача. Сматрао је себе Хрватом, па Србином, па Нијемцем. Заступник је теорије о Ркманима као потомцима њемачких дрвосјеча.
    3. Богдан-Боро Ркман, рођен у Топуском 1969. Новинар, публициста, политичар. Као новинар радио у бројним медијима у Крајини, Србији и Хрватској. Радио Глас Петрове Горе у Вргинмосту, ТВ Дунав Вуковар, дугогодишњи дописник Радио Београда, ТВ Авала Београд, агенција СИНА Београд. Аутор је два документарна филма о несталим Србима у рату који се данас могу нажи на ѕотубу са насловима “Вапај тишине” и “нек се распусте страже”.
    један је од оснивача Самосталне демократске српске странке, српске политике партије у Хрватској, члан њеног председништва и у низу двадесет година председник Извршног одбора.
    4. Ђорђе- Џорџ Ркман, рођен и одрастао у Војнићу – учесник ријалити програма “Великог Брата”
    5. Миа Ркман – Мис Хрватске 2019. Поријекло је из моје лозе из села Перна. Њени претци су око 1910. одселили у Шушњевце код Славонског Брода. Рођена је на Корчули (острво у Хрватској).
    6- Ненад Ркман, отац Мие Ркман. Угледни лијечник на Корчули. Рођен у Сарајеву гдје завршава медицински факултет и ради у тамошњој болници. У рату 1993. одлази на Пељешац одакле му је била мајка и запошљава се на Корчули. Ненадов отац Ђорђе био је познати и признати доктор инфектолог у Зеници. Ђорђе је рођен у Шушњевцима а претци доселили из села Перна на Кордуну.

    • Слободан Зрнић

      Нисте поменули очигледну ствар, а то је да је Ркман настао од Хркмана (има и то презиме). Мислим да нема никакве везе са ркачима. У попису војника граничара из Глине 1751. године налази се Ristivoy Herkman Conporalis Regius.