Порекло презимена Ракоњац

11. март 2012.

коментара: 43

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (43)

Одговорите

43 коментара

  1. milomir rakonjac

    STAROKUCI SU ZIVJELI I PRIJE KAO I SAD NA ISTOM PROSTORU,SAMO STO SU TADA BILI POD SKADARSKIM TURCIMA.PO KNJIZI MILJANA JOKANOVICA I PO ISTRAZIVANJIMA ERDELJANOVICA,KOJA SAM MALO KONSULTOVAO,VOJVODA DREKALE JE OD MRNJAVCEVICA OD OCA VOJVODE NIKEZE MARINA MRNJAVCEVICA.RODJEN JE 1552. GODINE I IMAO 2 SINA,OD KOJIH JE JEDAN POGINUO I TO NIKOLA,A DRUGI SE ZVAO LJALJE I OD NJEGA JE 5 SINOVA VUKO,VUJOS,ILIKA,CEJO I MIJO.VUKO JE PRIMIO ISLAM.OD VUJOSA SU VUJOSEVICI,A OD NJIH SU VUJADINOVICI.TU PISE I DA SU ONI NASLIJEDILI VOJVODSTVO I DA SU SE MNOGO NAMNOZILI PA JE DOSLO I DO ISELJAVANJA MNOGIH OD NJIH.MOZDA JE TO ISELJAVANJE BILO TADA.

  2. milomir rakonjac

    A NE SLAVE NI SVI STAROKUCI MITROVDAN,IMA IH KOJI SLAVE NIKOLJDAN KAO STO SU DJERLOVICI,MILOVICI,RADOSAVOVICI,VUCEVICI ITD.

  3. Vladimir Rakonjac

    Ponosan sam sto sam Rakonjac!!!

  4. Dragi kumovi, ja sam od Djindjica a evo kako smo postali kumovi sa Rakonjcima. Rakonjci su ziveli u okolini Sjenice, tamo su mog pretka krstili Bogdan Djindjin, po babi Raduni-Djindji, i tako je po predanju nastalo prezime Djindjic. Poznavao sam u
    Bgd-u dr.Rakonjca iz hitne pomoci koji mi je ovu pricu i ispricao. Da ste mi zivi i zdravi kumovi.

  5. Vojkan

    Jedno naselje u Bijelom Polju sb zove Rakonje. Očigledno da prezime Rakonjac ima veze sa tim mjestom, iako ih danas tu gotovo nema. Treba ispitati da li je mjesto dobilo ime po Rakonjcima koji su se odnekud tu doselili, ili se mjesto oduvijek tako zvalo a njegovi mještani kad su se odatle odselili po svijetu ponijeli taj naziv sa sobom. Umjesto što se izmišljaju teorije o Kučima, istražiti ovu očiglednu činjenicu da su Rakonjci stanovnici Rakonja. Paun Rakonjac iz 17. vijeka sigurno nije mogao biti doseljenik da bi bio ktitor crkve, morao je biti neki lokalni bogataš, a bogatstvo se sticalo bar nekoliko generacija. Uz to, tu su već bili Turci, doseljenici se pored njih nijesu mogli brzo obogatiti.

  6. Zoran Rakonjac

    Ima Rakonjaca i u selu Unevina kod Bijelog Polja. Dosao sam do saznanja da je na prostoru Bijelog Polja stolovao prvi knez u doba Nemanjica.

  7. vladan

    mjesto unevina u Bijelom Polju ima 50 kuca Rakonjaca samo da znate

  8. Bogdan Rakonjac

    Rakonje je dobilo ime po Rakonjcima.Ja sam Bogdan Rakonjac i živim u Rakonjama.U Rakonjama postoje 4 kuće Rakonjaca.Mi smo starosjedioci Rakonja.Gazda Paun Rakonjac je u dukatima kupio ovu zemlju od Turaka,ali je naravno ona i prije njih bila srpska!

    • Небојша Новаковић

      Најстарији познати православни бјелопољски род јесу Ракоњци. Они су се доселили из Куча, да би избегли крвну освету. Једно време живели су у селу Ракоњу, по коме су касније названи Ракоњци. 1645. године били су у Бијелом Пољу, јер се те годне помиње неки Паун Ракоњац као ктитор цркве Св. Николе. Ракоњаца у Бијелом Пољу данас нема, али их нма у оближњим селима Његњеву, Невини и Коритима, као и у Шумадији

      Постоје индиције да су Ракоњци пореклом из Куча. У овом племену доминира хаплогрупа E1b.

      http://www.poreklo.rs/2012/09/27/y-dnk-haplogrupa-e-druga-naj%C4%8De%C5%A1%C4%87a-me%C4%91u-srbima/

  9. Раде

    Било би занимљиво, да нам неко од Ракоњаца исприча и нешто о примању ислама, односно са којим се презименима муслиманским рођакају. Двовјерских породица је у Бијелом Пољу, Сјеници – цијелој Пештери било све до ослобођења од Турака 1912.године.

  10. Rade Rakonjac Blagov

    Voleo bi da se čujem sa Milomirom Rakonjcem iz Podgorice i Oliverom Rakonjcem.