Poreklo prezimena Rakonjac

11. mart 2012.

komentara: 43

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (43)

Odgovorite

43 komentara

  1. milomir rakonjac

    Rakonjci su porijeklom iz Crne Gore, gdje i danas mnogi zive, iz plemena Kuci, iz sela Momce. Nekad su se prezivali Vujadinovic. Prije oko 300 godina su od krvi prebjegli na teritoriju danasnjeg Bijelog Polja, i to 4 brata, od kojih je jedan ostao tu, jedan otisao na prostor danasnje Sjenice, a dvojica u Srbiju. Grigorije Bozovic pise da su Rakonjci najstarija pravoslavna porodica na teritoriji Bjelopoljske opstine. Kao i skoro svi Kuci Rakonjci slave Nikoljdan. Postoji jos toga sto bi se moglo reci, ali da ostavimo nesto i za kasnije.
    Milomir Rakonjac iz Podgorice

  2. Sarko

    Milomire, nista ne pise da ste poreklom od Kuca. Zabelezeni ste u nekim selima u Bijelopoljskom kraju. Vase je prezime nastalo po selu Rakonju u danasnjoj opstini Bijelo Polje. U sestoj deceniji 20. veka zabelezeni ste u Obrovi: Rakonjci (4 k., Sv. Nikola), dosli iz Rakova blizu Bijelog Polja. U Njegnjevu: Rakonjci (6 k., Sv. Nikola), dosli su iz susednog sela Oluja, a tamo iz Rakonja. U Podbrezi: Rakonjci (1 k., Sv. Nikola), dosli su iz Njegnjeva. U Nedakusima tri kuce Rakonjaca. I u Osmanbegovo Selo naseljeni na zemlji Osman-bega Corovica: Rakonjci (8 k., Sv. Nikola), doseljeni iz sela Grcareva odakle su ih digli Mehonjici. Kazu da su u njihovoj kuci bila tri popa, od kojih je jedan morao da pobegne preobucen u zenskom odelu.

  3. milomir rakonjac

    Treba poci u Crkvu u Brodarevu, nisam ni ja posao, a moji su mi govorili da tamo mogu pronaci sve krstenice unazad. Potpuno je logicno prihvatiti to sto se prenosilo sa koljena na koljeno posebno zbog toga sto je zadrzano hriscanstvo. Mnogi su bjezali od krvi u tursko, a pretpostavljam da su oni koji su ostali u sadasnjoj CG bolje upamtili te stvari vezane za porijeklo. Ni moj djed ni pradjed nikad nisu bili u Kuce ali su ipak upamtili naziv sela odakle smo.

  4. milomir rakonjac

    nije to bilo toliko davno 300-350 godina

  5. milomir rakonjac

    Htio sam reci da ne pise sve o svemu uvijek.Mnogo muslimana zna svoje porijeklo od pravoslavnih porodica ali tesko mozes naci da to negdje pise.

  6. Oliver

    Postoje dve verzije o nastanku prezimena Rakonjac: a) po rodonačelniku Raku, b) da su Osmanlije nam dale prezime kao “Rasima/Rašanima na konju”, dakle da su imali konje čime su prkosili osmanlijama. Prvo pominjanje prezimena je 1645. kada se Paun Rakonjac spominje kao ktitor crkve Svetog Nikole u Bijelom Polju. Da li su Rakonjci Kuči? Veza sa Kučima je diskutabilna jer prema nekim pričama čini se da su se Rakonjci samo selili preko teritorije Kuča u okolinu Bijelog Polja pre 400-tinjak godina, tu dolazimo do drugog segmenta: kakve veze ima stanovništvo iz geografski stare Raške, a ne brda sa kasnijim brojnim dešavanjima iz istorije Kuča? Na nekoj listi prezimena i rodova u Kučima ne vidim naše. I nismo geografski Crnogorci jer su to su oni iz plemena koji su živeli “do Tare”, mi smo “preko Tare” vekovima. I generalno danas Rakonjaca ima relativno malo ispod Tare (nešto Podgorica verovatno od B.P.), uglavnom smo oko Bijelog Polja, zatim Sjenica, te onda dalje npr. Kraljevo, Čačak, Kragujevac, Kruševac. Beograd naravno.

    • Goran Trojka

      Postovana familijo Rakonjac.
      Nije tesko istestirati se,
      I onda lakse se kaze i pokaze
      KOJEM RODU POTICETE
      svako dobro pozz. z

  7. Oliver

    Čini mi se da veza Rakonjaca sa Drekalovićima (koji slave Nikoljdan) može biti isključena, jer je spomenuti Paun Rakonjac iz 1645. bio savremenik sinova Lale Drekalova (od kojih Drekalovići vuku poreklo) i sa ovim prezimenom su već tada Rakonjci živeli u Polimlju, pa onda kako mogu potecati od njih? Nema logike. Dok s druge strane Starokuči slave Mitrovdan.. Uz to istorija Rakonjaca se veže za Polimlje a ne Brda.

    Nisam čuo da smo se prezivali Vujadinović. Evo da citiram pisanje Rakonjaca iz Gornjeg Milanovca koji su tu došli iz područja Sjenice u 17 veku. Od njih je npr. režiser Vojislav „Kokan“ Rakonjac.
    “njihovo predanje je da su se Rakonjci prvo prezivali Popovići, pa Milićevići pa, na kraju, Rakonjci. Prezime Rakonjac je, kako oni kažu, nastalo na sledeći način. Rakonjci su bili bogata familija. Uvek su imali velika stada ovaca, koza, goveda i dobrih konja. U tursko vreme konji su bili veoma važni. oni su korišćeni za prenos tereta, za jahanje, za nivo življenja i prestiža. Srbi nisu mogli, nisu ni smeli, da imaju i jašu dobre konje – sedlenike. Rakonjci, uvek prkosni i dostojanstveni, nisu se držali turskih pravila i zakona. Gajili su dobre konje i jahali dobre konje, po sjeničko-peštersko-bjelopoljskim poljima. Turci i turske vlasti su ih uvek motrili i jurili da im oduzimaju konje. Srbe i pretke Rakonjaca, Turci su zvali Racima. Govorili su: Rašani – Raši – Raci imaju dobre konje. Raci – konjanici i na kraju dobili su od Turaka, a i drugih nadimak Rac – Konjci – Rakonjci”

    Slično predanje o prezimenu (Raci+konji) se spominje u monografiji bratstva Đinđića od Rakonjaca iz Sjenice. Rakonjci iz Sjeničkog kraja također imaju predanje da su pre dolaska u Polimlje sa prezimenom Milićević slavili Stevanjdan.

  8. milomir rakonjac

    OVO STO SAM JA REKAO JE CISTO PREDANJE KOJE SAM SLUSAO OD OCA I DJEDA,A ONI OD SVOJIH.VOLIO BIH DA ME UPUTIS NA NEKU LITERATURU OLIVERE?

  9. Oliver

    Da, Knjiga o Rakonjcima – Vukajlo Rakonjac, Beograd 2006. Tu ima više tih verzija. Selo Momče, znam da je doseljavanje bilo iz područja Kuča. Mene zanima koji Kuči, jer mi se datumi ne poklapaju sa Drekalovićima (Novokučima), onda ostaju Starokuči koji slave Mitrovdan ali ako se ne varam Nikoljdan je kao “generalna” slava svih Kuča. Po tvom predanju bila su 4 brata, i dakle odmah je nakon dolaska u Bijelo Polje došlo do dalje selidbe drugih za Srbiju i Sjenicu. Po predanju ovih iz G.Milanovca oni jesu tamo došli već u 17. veku, a u prvoj polovini/početkom tog veka se i desilo to doseljavanje u Bijelo Polje.

    • Zainteresovanja

      Postovani, da li biste mogli da mi kazete ko je izdavac knjige Knjiga o Rakonjcima, i gde bih mogla da je nadjem? Hvala unapred na odgovoru

    • Rade Rakonjac Blagov

      Olivere, teško da su se Rakonjci u 17.veku doselili u Gornji MIlanovac. I odakle su u 17.veku dop[li u Bijelo Polje.

  10. Oliver

    Da još dodam da prema toj knjizi a i nekim drugim pričama koje sam čuo naši preci su u staro srednjevekovno pred-Osmansko doba pre dolaska na prostor Kuča živeli u ili oko tvrđave Skadra (kao i Starokuči). Mada kao što rekoh sa ovim prezimenom naša istorija je vezana više za Rašku ili zapadnu Srbiju nego za Zetu/CG.