Poreklo prezimena Rusov

10. mart 2012.

komentara: 10

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. nikola

    MOLIM VAS DA MI POMOGNETE U PRONALAZENJU POREKLA VUSO.SLAVIM SLAVU SVETI ARHANGEL MIHAILO.
    UNAPRED HVALA…

    • Branko Todorović

      Poštovani,

      Ako biste mogli da podesite svoju tastaturu na 30 slova srpske azbuke i pri kucanju poruka koristite velika i mala slova, jer ovako uopšte nisam siguran za koje prezime se zanimate.

      A bilo bi poželjno uz tačno prezime i krsnu slavu da se navede i mesto porekla roda, ono dokle je poznato, jer bez toga uglavnom je teško ili nemoguće bilo šta naći.

      Nadam se da razumete zašto je to važno.

      • Molin vas da mi pomognete u pronalazenju prezimena Ruso.Slave slavu Slave slavu Sveti Arhangel MIhailo.Rodno mesto BjeljajcI opstina Rudo-Republika Srpska.
        Hvala unapred…

        • Rodno mesto Bjeljajci opstina Rudo-Republika Srpska

          • Branko Todorović

            Nisam siguran, ali mogu se naći podaci da su poreklom od Rusovića iz okoline Nikšića, mada nemam neki konkretan izvor da vam to potvrdim (videh to iz jedne prepiske gde se još neko interesovao za isto prezime). Tamo se kaže da Rusovići takođe slave Arađnelovdan, možda zaista ovi Rusi jesu srodnici Rusovića, ali kao što rekoh treba to potvrditi nekim izvorom.

            Pogeldajte u Digitalnoj biblioteci portala Poreklo, možda tamo nešto više nađete.

            Nešto sam gledao i na books.google.rs, te videh još da se ovo prezime spominje i u Konavlima, ali za nešto više trebalo bi pogledati knjigu Konavaoski rodovi. Ja je nemam, a mislim da nema ni Društvo, ali može se naručiti preko interneta (zavoddbk.org).

            Samo prezime se izgleda može datirati do srednjeg veka (1279, 1348, v. Dubrovački horizonti, tom 20, str. 55), a može se pratiti i kroz kasnija razdoblja do današnjih dana. Ako nekog bude više zanimalo, svakako bi imao šta da pronađe. Nadam se da će ovaj trag sam po sebi već inspirisati nekog da se zainteresuje za poreklo ovog prezimena.

  2. Dejan Ruski

    Da li bi neko mogao da mi odgovori nešto o prezimenu Ruski, da li su moji predci ruskog porekla ?

    • Branko Todorović

      Zavisi, kao što ste mogli videti i u slučaju prezima Ruso, možda nije od presudnog značaja, ali bilo bi korisno da ste naveli mesto porekla i krsnu slavu vaše porodice, ukoliko ste pravoslavni? Inače, za ovakve dileme najbolje je uraditi DNK test po muškoj liniji, koji bi ukazao na geografsko poreklo, tj. da li ste srodni više sa dosadašnjim testiranim sa Srpskog DNK projekta, ili ste pak srodniji sa nekim poreklom sa postsovjetskog prostora.

      • Dejan Ruski

        Slava Sveti Vasilije Veliki , mesto Kovilj , opština Novi Sad. Hvala

        • Branko Todorović

          Pogledao sam malopre građu Dušana J. Popovića o Banatskim mestima, pa tako i nekoliko popisa Kovilja iz prve polovine XVIII veka, ali prezimena Ruski ne nađoh.

          No pogledavši neke druge radve, zaključih da je moguće da se radi o doseljenim zaporoškim kozacima, koji su naseljeni između ostalog i na prostore Bačke, tamo krjaem XVIII veka.

          Kako god, ja bih vam ipak preporučio da se testirate, pošto ne vidim baš nimalo naznaka da bismo negde mogli naći neki sigurniji podatak u vezi vašeg porekla, bar na osnovu građe u kojoj bi trebalo nešto da ima, a svakako vas pozivam da se javite i na forum, tamo ipak više ljudi vidi komentare.

          S poštovanjem,
          Defendor