Порекло презимена Русов

10. март 2012.

коментара: 10

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

  1. nikola

    MOLIM VAS DA MI POMOGNETE U PRONALAZENJU POREKLA VUSO.SLAVIM SLAVU SVETI ARHANGEL MIHAILO.
    UNAPRED HVALA…

    • Бранко Тодоровић

      Поштовани,

      Ако бисте могли да подесите своју тастатуру на 30 слова српске азбуке и при куцању порука користите велика и мала слова, јер овако уопште нисам сигуран за које презиме се занимате.

      А било би пожељно уз тачно презиме и крсну славу да се наведе и место порекла рода, оно докле је познато, јер без тога углавном је тешко или немогуће било шта наћи.

      Надам се да разумете зашто је то важно.

      • Molin vas da mi pomognete u pronalazenju prezimena Ruso.Slave slavu Slave slavu Sveti Arhangel MIhailo.Rodno mesto BjeljajcI opstina Rudo-Republika Srpska.
        Hvala unapred…

        • Rodno mesto Bjeljajci opstina Rudo-Republika Srpska

          • Бранко Тодоровић

            Нисам сигуран, али могу се наћи подаци да су пореклом од Русовића из околине Никшића, мада немам неки конкретан извор да вам то потврдим (видех то из једне преписке где се још неко интересовао за исто презиме). Тамо се каже да Русовићи такође славе Арађнеловдан, можда заиста ови Руси јесу сродници Русовића, али као што рекох треба то потврдити неким извором.

            Погелдајте у Дигиталној библиотеци портала Порекло, можда тамо нешто више нађете.

            Нешто сам гледао и на books.google.rs, те видех још да се ово презиме спомиње и у Конавлима, али за нешто више требало би погледати књигу Конаваоски родови. Ја је немам, а мислим да нема ни Друштво, али може се наручити преко интернета (zavoddbk.org).

            Само презиме се изгледа може датирати до средњег века (1279, 1348, в. Дубровачки хоризонти, том 20, стр. 55), а може се пратити и кроз каснија раздобља до данашњих дана. Ако неког буде више занимало, свакако би имао шта да пронађе. Надам се да ће овај траг сам по себи већ инспирисати неког да се заинтересује за порекло овог презимена.

  2. Дејан Руски

    Да ли би неко могао да ми одговори нешто о презимену Руски, да ли су моји предци руског порекла ?

    • Бранко Тодоровић

      Зависи, као што сте могли видети и у случају презима Русо, можда није од пресудног значаја, али било би корисно да сте навели место порекла и крсну славу ваше породице, уколико сте православни? Иначе, за овакве дилеме најбоље је урадити ДНК тест по мушкој линији, који би указао на географско порекло, тј. да ли сте сродни више са досадашњим тестираним са Српског ДНК пројекта, или сте пак сроднији са неким пореклом са постсовјетског простора.

      • Дејан Руски

        Слава Свети Василије Велики , место Ковиљ , општина Нови Сад. Хвала

        • Бранко Тодоровић

          Погледао сам малопре грађу Душана Ј. Поповића о Банатским местима, па тако и неколико пописа Ковиља из прве половине XVIII века, али презимена Руски не нађох.

          Но погледавши неке друге радве, закључих да је могуће да се ради о досељеним запорошким козацима, који су насељени између осталог и на просторе Бачке, тамо крјаем XVIII века.

          Како год, ја бих вам ипак препоручио да се тестирате, пошто не видим баш нимало назнака да бисмо негде могли наћи неки сигурнији податак у вези вашег порекла, бар на основу грађе у којој би требало нешто да има, а свакако вас позивам да се јавите и на форум, тамо ипак више људи види коментаре.

          С поштовањем,
          Defendor