Порекло презимена Рујевић

10. марта 2012.

коментара: 10

Презиме Рујевић пристуно је код српских породица у Босанској крајини.

Рујевића има у Дрвар Селу (постоји топоним Рујевића До). “Дошао пре буне један Рујевић из Мрђа и био код Кецмана најамник 20 г. После се ожени кћерју овога Кецмана и тако остане овде сасвим” (Петар Рађеновић, “Унац”, стр. 572)

У село Мрђе су Рујевићи дошли из Далмације. “Од истог рода као и Кесићи и доселили се из Далмације заједно са њима” (Петар Рађеновић, Унац, стр. 559).

Рујевића има и у селима Видово и Трњинића Бријег.

Сви Рујевићи у Босанској крајини славе Ђурђевдан.

У Црној Гори Рујевића има у селу Припчићи (Бијело Поље).

Рујевића има и римокатолика (у Котор-Вароши, у Босни и Херцеговини).

Презиме је могло настати по особини – да је предак био плавокос/плавобрад или црвенокос/црвенобрад (руј – црвен, црвено-жут, жут). Такође, постојало је и име Рујко па је и то могућ основ презимена.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

 1. Borislav

  Interesuje me poreklo prezimena i porodica rujević

 2. Zoran

  Ja sam cuo sljedecu pricu vezanu za porijeklo prezimena Rujevic. Kad su Turci izvrsili napad na ove prostore, jedan dio ljudi iz plemena Rujevic im se suprotstavio i posto su Turci bili nadmocniji oni su se morali iz Crne Gore povlaciti i izmedju ostalog stigli su na prostore Bosanske Krajine, konkretno govorim za Drvar posto sam ja rodjen u Drvaru i tu ima dosta Rujevica. Rujevica ima puno i u Prijedoru. Ovaj drugi dio plemena koji se nije htio suprotstaviti Turcima i koji je bio lojalan je ostao i nastavio da zivi na svojim ognjistima.Da li oni nisu imali hrabrosti, nisu zeljeli ginuti, ili nisu htjeli napustati svoja ognjista, to nije tema ove price i ne bih ulazio u taj problem, oni su presli na Islam i tako da danas imamo Rujevice pravoavce i Rujevice muslimane. Naravno to se ne odnosi samo na prezime Rujevic, vec i na mnoga druga prezimena kao npr. Delic, Letic, Topic, Basic… gdje je ista situacija. Opet kazem da sam ovu pricu cuo iz neprovjerenih izvora, tako da ne mogu sa sigurnoscu potvrditi da li je sve ovo sto sam naveo tacno ili netacno. Volio bih da jos neko napise nesto vezano za porijeklo porodice Rujevic, dakle po mom saznanju je to Crna Gora.

 3. Gordaba

  I’ma istine da Rujevici poticu s ,Kosova ,tromedja C.G.iz plemicke porodice place krvi,Srbi bas,veliki ratnici!Ovi is Drvara su to ogranak njih su otisli u Prijedorcani I osnivali porodicni maticni ured,crkvu brvnaru su odrza Ali a novu su gradili uz staru spomenik!Bogatiji su pomogli kao Radovan Rujevic I drugi mestani,a Slava je prenosena s’kolena na koleno I slavila je pola sell sv.Djordja,Djurdjevdan🍀Zna see kako je pesma nastala I nije vesela,sto govori o odlasku say svoga u borbi sa Turcima!Deda mi je pricao I znam sigurno da su njegovi previ u borbi se raselili Ali koren jedan,ti na kisovu su se poturcili Ali su Srbi,bill tako!!Da napomenem,Sanski most,I ostala mesta svi su deca tog plemena raseljena!poz.za Rujevice sve💕🍷🍀

 4. Dario

  Prezime Rujevic po saznanjima koje sam istrazivao potice iz mijesta Kolasin danas teritorija Crne Gore.Na dan Sv.Djurdjice koji je prenosni svetac u Pravoslavnom kalendaru Rujevici su primili prezime a sa tim i slavu koju slave pa danas ima Rujevica koji slave Sv.Djurdjic ali vecina slavi Djurdjevdan.Tokom Turskih osvajanja veliki broj tamosnjeg stanovnistva poceo je da bjezi pretezno prema tad Mletackoj republici.Onaj dio stanovnistvao koji je ipak odlucio da ostane morao je da primi Islam.Upravo iz tog razloga danas na teriroriji Sarajeva,Novog Pazara i inace cjeli Sandjak Rujevici su pretezno Islamske vjere.Pravoslavno stanovnistvo tokom povlacenja pred Turskim osvajanjem povuklo se do teritorije okoline Drvara,a odatle dio Rujevica dolaze u Vojnu Krajinu u okolinu Prijedora.Precizniji podatci i datumi moglibi se naci mozda u Manastirima i crkvama na potezu Kolasin-Drvar.Pozdrav mojim Rujevicima!

 5. Robert

  Evo nesto i o Rujevicima muslimanima. Ziveli su negde do sredine 19 vijeka u okolini Kolasina, tacnu godinu odlaska odatle ne znam, verovatno se radi o pedesetim godinama ili godinama u vreme Berlinskog kongresa(1878) kada su muslimani odlazili sa tih prostora.
  Predanje kaze da su dva brata napustila to selo jedan je otisao u Priboj a drugi u selo Dubnica pored Sjenice. Takodje postoje i Rujevici iz Rozaja ali o njima nista ne znam. Sto se tice samog prezimena cuo sam pricu da je dobijeno po rujevitim (crvenim) sumama koje su se nalazile u selu u kojem su ziveli.
  Sto se tice Rujevica iz Dubnice o kojima znam nesto vise,poznato je da su se bavili stocarstvom i trgovinom, postojala je stara kuca za koju sam cuo da je bila vrlo lijepa ali je srusena i sad se vidi samo prizemlje koje je bilo od kamena, blizu kuce je i porodicno groblje na kojem su sahranjivani. Dva puta su pokusavali da se odsele za Tursku ali oba puta neuspesno, drugi put sto je bilo cini mi se dvadeesetih ili tridesetih godina su prodali i svu zemlju u Dubnici i par godina cekali dozvole za odlazak u Pozegi kraj N.Pazara ali nisu dobili dozvole i vratili su se u Dubnicu i kupili nazad zemlju. Sa Rujevicima iz Priboja su se dugo odrzavali dobri odnosi i posecivali su se i pomagali jedni drugima. Sa Ilicima iz Dubnice su imali neku vrstu kumstva i oni su im puno pomogli prilikom kupovine prodane zemlje u Dubnici. Vremenom su se iseljavali put Sjenice, Pazara, Sarajeva , Z. Evrope i danas tamo niko vise aktivno ne zivi.
  Pozdrav!

  • Mitko

   Bravo Roberte ! Voleo bih da znam izvor Vaših podataka i ko ste Vi. Potpuno tačan opis Rujevića iz Dubnice ( Sjenica). Moj pradeda je unuk jednog od Rujevića koji su doselili u Dubnicu polovinom 19 veka. O Rujevićima iz Dubnice znam potpuno sve. To bratstvo Rujevića nije previše obimno. Svi potiču dalje od dva brata koji su se zvali Mujo i Mehmed. Njihov otac bio je jedinac, zvao se Bilal. Nadalje, njihova sestra NN, bila je udata za čoveka iz korena stabla bratstva Rahić iz sela Trijebine( Sjenica). Pa je tako bratstvo Rahića najsrodnije bratstvu Rujevića. Svi Rujevići po muškoj liniji danas žive u Sjenici, jedan deo u Novom Pazaru, jedan deo njih živi u Nemačkoj(Wiesbaden, Landsut), jedna familija u Švajcarskoj i moja malenkost u Beogradu. Ostali Rujevići u Beogradu kojih ima prilično, su iz okoline Drvara BiH(moji provereni podaci). Znam da drugi manji deo našeg najbližeg bratstva postoji u Priboju ili čak u Novoj Varoši. Nažalost mi mlađi Rujevići nemamo tako bliske odnose ili čak direktna poznanstva sa njima, osim indirektnih poznanstava preko društvenih mreža. Ovom prilikom pozivam sve Rujeviće iz tih krajeva, koji znaju nešto više, da se jave. Prema predanjima naših starih tačno je da naši Rujevići potiču iz okoline Kolašina u CG. Predpostavlja se da su Rujevići iz okoline Petnjice i Rožaja takođe srodnici našim Rujevićima. Pozdrav svim Rujevićima ma gde živeli !

   • Enis

    Moj otac je rođen 1930 godine u Novoj Varosi. On je sa 13 godina ostao bez oca. Govorio bi koliko se seća o svom poreklu.Mislim da je tačno to poreklo Rujevica iz Crne Gore i da su dobili svi to prezime po toj šumi. Prema njegovoj priči koliko se ja sećam njegov djed je došao u Novu Varoš iz Dubnice, imali su veliku zemlju i bavili se stočarstvom. Jedan od stričeva mog oca je bio šerijatski sudija i padom Osmanlija odselio se za Tursku. Pozdrav za sve Rujevic

 6. SR

  Iako ima puno toponima u Crnoj Gori sa osnovom ruj, na podrucju opstine Kolasine postoje Rujev krs i Rujevik. Rujev krs se pomine kao linija razgranicenja 1858 izmedju K. Crne Gore i Osmanskog carstva. Nalazi se negdje blizu sela Lipovo.
  (izvor: Milovan – Mušo Šćepanović NASELjAVANjE KOLAšINA (1879-1886))

 7. SR

  Evo jednog izvoda iz knjige Radoslava Rotkovica “Odakle su dosli preci Crnogoraca”.
  Poglavlje “11. Rujan, Hruodland – Crvena zemlja – Crvena gora”.

  Rujan, njem. Rugen, u nekim izvorima i Rana, što može da bude izvedeno od Rujana, ali i od Vrana, starovisokonjem. Hruodland, no-vonjem. Rugeland = Crvena zemlja, dobio je ime po ruju, koji je bio važna industrijska biljka i u Crnoj Gori, i upotrebljavao se za bojenje tkanina i štavljenje kože.
  ……………………….
  Ovome svakako, ističe Mladenović, treba dodati i ruj odnosno rujevinu, koja se primjenjuje u bojenju tkanina i štavljenju koža, a Crno­gorci su je izvozili. Kao važnom izvoznom artiklu rujevini poklanja pažnju i sekretar knjaza Danila Francuz A. Delari. Time smo došli i do Rujana u Baltičkom moru, i do ‘rujnog vina’ narodne pjesme, koja čuva starije jezičke i leksičke slojeve. Na Rujanu smo našli oko 120 toponima koji nalaze paralele u Crnoj Gori. Među ostalim i – Crmnicu, Njeguše, Hote i dr.