Rudić

10. mart 2012.

komentara: 8

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (8)

Odgovorite

8 komentara

  1. Vojislav Ananić

    RUDIĆ (p) u Ošanićima, Dabrici i Dubravama (Stolac) i u Ljubinju. Porijeklom su iz Crne Gore. Njihov predak Rudo došao je sa tri sina: “Jedan se naseli u Ošaniće, drugi u Dabricu, a trcći u Dubrave”. U Dabrici i Dubravama nisu se dugo zadržali. Braća su se vratili “najstarijem bratu u Ošaniće”. Po ocu Rudi nazvali su se Rudići. U Ljubinje su došli iz Ošanića 1952. godine (155:505).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Mitar

      Ako su Rudići došli od Nikšića sa Rudina iz plemena Nikšića oni su tamo imali ovo prezime. Nebih rekao da ima veze sa pomenutim imenom pretka.

      • Rudić

        Svi Rudići potiču iz Nikšićkih Rudina, tu je i nastalo prezime.U 17.veku su se podelili, jedni ka Bijelom Polju, drugi ka drugim krajevima.S obzirom da je kolevka stara hercegovina, genetska slika Rudića može biti i mešovita.Isto tako testirani Rudić iz krajine koji nosi prezime Rudić, ima običnu krajišku genetiku.I drugi Rudić iz Bijelog Polja ima I1 haplogrupu i pripada Drobnjacima Novljanima.Drugih testiranih nema, ali sigurno da su Rudići pre 17 veka živeli u Nikšićkim Rudinama verovatno sa slavom sveti Jovan, jer je karakteristična za prostor Banjana, a Rudići iz Bosne slave Jovanjdan, dok Rudići sa Pala slave Arhangel Mihaila isto kao i Rudići iz Bijelog Polja, sto govori da su se iz Bijelog Polja jedni preselili ka Bosni.Moguće je i da Rudići pripadaju nekom bratstvu sa područja stare hercegovine i da je zbog sukoba sa turcima neko iskovao ovo prezime.

  2. Ostoja

    Rudići su pre zadnjih ratnih dešavanja živeli u krajiškim opštinama: Mrkonjić Grad, Grahovo, Glina, Šibenik i drugim kao i raseljeni širom sveta. Uglavnom su slavili Jovanjdan. Jedan testirani koji živi u Vankuveru im haplogrupu N-P189.2.
    Pored ovih Rudići su živeli kod Bijelog Polja i na Palama, slavili su Aranđelovdan.
    Poznati vaterpolista Ratko Rudić poreklom je iz Dalmacije.

  3. Mitar

    Prezime Rudić se pojavljuje u imeniku bratovštine sv. Jurja iz 1668 g. sa Drvenika Velikog i Malog (ref. Ivan Pažanin -Split, Pravilnik bratovštine ……Veliki i Mali Drvenik i Vinišća)
    U Sarajevu žive muslimani sa prezimenom Rudić koji potiču od Višegrada.

  4. Vlado

    Ako je neko zainteresiran neka kuca na YouTube
    Rudici Barijada,postoji par snimaka na kojima se može vidjeti okupljanje Rudica kog Mrkonjić Grada
    Ko želi cak može i da posjeti

  5. Stefan Rudić

    Postoji više legendi o Rudićima iz Nikšićkih Rudina. Jedna je da su su u livadi koja je bila okružena šumom više braće Rudića (negdje piše 3, negdje 7, negdje 9 braće) kosila travu. Iznenadna ih napadnu Turci, neka braća uspiju da se odbrane i pobjegnu ali su neki i stradali. Ovi koji su se spasli kada su bježali objesili su kose o bukve i kaže predanje da su u bukvama i zarasle. Jedam brat pobjegne ka srpskom dijelu Zadra (uglavnom negdje u Dalmaciji), drugi prema Bosni odnosno Krajini ili Bosanskom Grahovu (uglavnom Kupres i Mrkonjić grad), treći prema Bijelom Polju. Svi ti Rudići su iz jednog plemena iako slave različite slave. Neki Rudići iz Bosne slave Svetog Jovana a neki Svetog Pantelejmona, dok mi Rudići iz Bijelog Polja slavimo Svetog Arhangela Mihaila kao i ovi Rudići sa Pala. Naši rođaci iz Mrkonjić grada odražavaju svake godine skup bratstva na Preobraženje (ako se ne varam u selu Podbrdo ili Podbrđe) i koji se zove Rudića “Barijada”.
    Rudića ima u više sela oko Bijelog Polja: Rasovo, Medanovići, Rakonje, Pripčići, Kruševo i Ravna Rijeka i imaju ako se ne varam dvije kuće na Kisjelim Vodama. Moj otac i stric govore mi da ima jedna kuća Rudića u selu Slatka (Stožer- zapadni dio bjelopoljske opštine). Pisali smo knjigu 2016. godine o našem bratstvu Rudića iz Bijelog Polja. Koliko se Rudića iz Rudina doselilo u Bijelo Polje ne zna se kao ni vremenski period tačnije godina doseljavanja. Zna se ovako usmeno kao da su Rudići iz Rasovo i ovi iz Ravne Rijeke najstariji odnosno da se od njih granaju ovi iz ostalih sela. Lično radim na tome da spojim sva porodična stabla Rudića iz Bjelopoljskog kraja, kako bih od prilike mogao znati period naseljavanja u Bijelo Polje (moram da se požalim da ne nailazim na podršku starijih Rudića za to).
    Lično bih volio da znam nešto više o Rudićima sa Pala jer slave istu slavu sa nama iz Bijelog Polja, pa bi se moglo reći da u nam bliži. Samo znam za onog rođaka koji je Olimpijac u skijanju.

    Prvi put gdje se pominje prezime Rudić u pisanoj formi jeste ako se nevaram neki spisi o porodičnom porijelklu arhimandrita Arsenija Gagovića koji piše da je postojao jedan knez Vukašin Rudić koji je imao dva sina, jedan se od njih zamonaši u monaškoj porodici Sokolović i postane monah Savatije potonji mitropolit hercegovački, kasnije i patrijarh srpski i podiže čuveni manastir Piva iz 1573.godine u kojem se čuva njegov ktitorski portret. Više o manastiru ima da se nađe svuda. Drugi sina kneza Vukašina Rudića zvao se Gavrilo- Gago i od njega su Gagovići, koji akos e ne varam i dan danas žive na prostoru oko Pive. Knez Vukašin je imao svoj dvor i pridvornu crkvu Svetog Nikole. Dvor se navodno nalazio u nekakvim zabačenim stijenama kanjona Pive i Tare kod Šćepan Polja.

    Postoji jedno predanje o jednom Đuri Rudiću koji je živio u Metohiji kod Prizrena selo Peterpolje. Naselio se i okolini Gacka i svoje selo nazvao Metohija da ga podsjeća ma stari kraj. Jednog dana njenova žena Slava izuzetne ljepote prala je na jednom izvoru veš, koji kasni po njoj nosi ime “Slavljan”. U jedno doba nailazi neka Poturica ili Turčin i donacije joj “gle u vlahinje bijelih nogah”. Sve je ona to ispričala Đuru koji riješi da ubije tog Turčina. Ode on kod čengića (tada predstavnici turskih vlasti u jednom kraju) koji mu govore da ako ubije kao Srbin ovog Turčina odma će biti osuđen kao razbojnik, a kao ga ubije kao poturica da će se to voditi kao normalno, kao nešto što je taj i zalužio. Đuro služi i ode u Stambol, poturči se i postade Mehmed- paša Zvizdić. Vrati se u svoj kraj i ovaj Turčin kada je za to čuo počeo je konju okretati potkovice kako bi zavarao trag. Uglavnom Đuri odnsoni sada već Mehmed, ubija ga negdjena nekoj lađi na Drini. Svojoj đeci i sebi podiže gradsku džamiju u Gacku, su čast svojoj ženi Slavi podiže crkvu Svetog Nikole u Gračanici kod Gacka.