Poreklo prezimena Radlovački

10. mart 2012.

komentara: 4

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Tomislav Čedomir Radlovački

    Mesto rođenja : Srpski Itebej, opština Žitište, Srednjebanatski okrug
    Krsna slava : Lazareva Subota

    • Nikola Despotović

      Tomislave mi smo neki rođaci. Moj pradeda se prezivao Radlovački živeo je u Srpskom Itebeju i slavio Lazarevu Subotu. Ja živim u Beogradu ali često obilazim kuću, svrati nekad ako vidiš da ima nekoga, ulica je Petra Drapšina 37 plava kuća.

    • Saša Pančevački

      Vidim da je Jovan Erdeljanović u Itebeju zabeležio Milovana Radulovačkog koji je zapamćen i kao Milovan Jovičin i Ninu Radulovačkog koji je naveo da znaju za pretka Ninu (Lazarevu Subotu slave). Izgleda da je ovo Radlovački nastalo od Radulovački.
      Dušan Popović u svom delu Srbi u Banatu u 18.veku beleži u popisu starešina kuća u Itebeju 1740.godine Ninu Radulovačkog.

      U Domovnom Protokolu Itebeja 1745.godine dom Nine Radulovačkog obuhvata:
      Nina (52godine) i žena mu Neda Blagojeva (51), Joan sin (29), Anđa Stajina žena mu (26), Gavrilo sin (3), Nikifor Ninin sin (26), Anđa, žena Nikolajevna (23), Teofanija kći (3), Ilija Ninin sin (23), Jelisaveta, Nikolajevna žena (20), Anastastija kći (3), Arsenije Ninin sin (20), Anđa, Nikolajevna žena (17), Maksim Ninin sin (9), Marko Petkov brat že Ninin (30), Marija žena (27), Toma sin (4), Lazar Savin sinovac Ninin (28), Živana Živkova žena njegova (25), Konstantin sin (1), Grigorije Savin brat že Lazarov (25), Aleksija Stojanovna žena (22), Mihailo Savin brat Lazarov (12), Vezilja mati Lazarova snaha Ninina udova (48).
      Ovde vidimo da je Nina imao braću Marka Petkova i brata Savu koji je poginuo a iza njega su ostala deca sa prezimenom Savin.
      Izgleda da je otac od Nine bio Petko.

      Ovo je prvi dom Radulovačkih u Itebeju..drugi dom je dom Milovana Radulovačkog Jovičina-
      Milovan Radulovački (Milovan Jovičin 38), Anđa Popovna žena (36), Joakim sin (8), Simeona kći (12), Kira Nedin brat Milovanov (26), žena njegova Marta Ilijina (20), Jovanka mati Kirina udova (58).

      • Saša Pančevački

        https://des.genealogy.net/ou1wk/search/index

        Boško Radlovački rođen 1879.(Felsőittebe- verovatno Itebej) a zarobljen u Prvom Svetskom ratu kao vojnik AU i deo pešadijske 29.regimente.

        https://des.genealogy.net/ou1wk/search/index

        Velimir Radulovački iz Itebeja (Felsöittebe) iz 29. pešadijske regimente zarobljen kao AU vojnik tokom Prvog Svetskog rata.

        Kada je došlo do promene prezimena Radulovački u Radlovački kod vašeg ogranka porodice to ne znam ali mislim da su dve porodice povezane a to se vidi i po veoma retkoj krsnoj slavi- Vrbici. Mislim da vam mogu pomoći Domovni Protokoli crkve u Itebeju ali i matične knjige koje se čuvaju u arhivu u Zrenjaninu i počinju od 1745.godine. Što se same slave tiče Vrbica svoju maticu ima na području Hercegovine a najviše rodova sa ovom slavom ima u Dalmaciji koja je druga po redu matica odakle su se nosioci ove slave dalje iseljavali.