Порекло презимена Радловачки

10. март 2012.

коментара: 4

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Томислав Чедомир Радловачки

    Meсто рођења : Српски Итебеј, општина Житиште, Средњебанатски округ
    Крсна слава : Лазарева Субота

    • Никола Деспотовић

      Томиславе ми смо неки рођаци. Мој прадеда се презивао Радловачки живео је у Српском Итебеју и славио Лазареву Суботу. Ја живим у Београду али често обилазим кућу, сврати некад ако видиш да има некога, улица је Петра Драпшина 37 плава кућа.

    • Саша Панчевачки

      Видим да је Јован Ердељановић у Итебеју забележио Милована Радуловачког који је запамћен и као Милован Јовичин и Нину Радуловачког који је навео да знају за претка Нину (Лазареву Суботу славе). Изгледа да је ово Радловачки настало од Радуловачки.
      Душан Поповић у свом делу Срби у Банату у 18.веку бележи у попису старешина кућа у Итебеју 1740.године Нину Радуловачког.

      У Домовном Протоколу Итебеја 1745.године дом Нине Радуловачког обухвата:
      Нина (52године) и жена му Неда Благојева (51), Јоан син (29), Анђа Стајина жена му (26), Гаврило син (3), Никифор Нинин син (26), Анђа, жена Николајевна (23), Теофанија кћи (3), Илија Нинин син (23), Јелисавета, Николајевна жена (20), Анастастија кћи (3), Арсеније Нинин син (20), Анђа, Николајевна жена (17), Максим Нинин син (9), Марко Петков брат же Нинин (30), Марија жена (27), Тома син (4), Лазар Савин синовац Нинин (28), Живана Живкова жена његова (25), Константин син (1), Григорије Савин брат же Лазаров (25), Алексија Стојановна жена (22), Михаило Савин брат Лазаров (12), Везиља мати Лазарова снаха Нинина удова (48).
      Овде видимо да је Нина имао браћу Марка Петкова и брата Саву који је погинуо а иза њега су остала деца са презименом Савин.
      Изгледа да је отац од Нине био Петко.

      Ово је први дом Радуловачких у Итебеју..други дом је дом Милована Радуловачког Јовичина-
      Милован Радуловачки (Милован Јовичин 38), Анђа Поповна жена (36), Јоаким син (8), Симеона кћи (12), Кира Недин брат Милованов (26), жена његова Марта Илијина (20), Јованка мати Кирина удова (58).

      • Саша Панчевачки

        https://des.genealogy.net/ou1wk/search/index

        Бошко Радловачки рођен 1879.(Felsőittebe- вероватно Итебеј) а заробљен у Првом Светском рату као војник АУ и део пешадијске 29.регименте.

        https://des.genealogy.net/ou1wk/search/index

        Велимир Радуловачки из Итебеја (Felsöittebe) из 29. пешадијске регименте заробљен као АУ војник током Првог Светског рата.

        Када је дошло до промене презимена Радуловачки у Радловачки код вашег огранка породице то не знам али мислим да су две породице повезане а то се види и по веома реткој крсној слави- Врбици. Мислим да вам могу помоћи Домовни Протоколи цркве у Итебеју али и матичне књиге које се чувају у архиву у Зрењанину и почињу од 1745.године. Што се саме славе тиче Врбица своју матицу има на подручју Херцеговине а највише родова са овом славом има у Далмацији која је друга по реду матица одакле су се носиоци ове славе даље исељавали.